Hlavní obsah

Rosický a Kadlec. Dvě vysněné posily, kvůli nimž Křetínský klidně navýší rozpočet Sparty

Kádr fotbalové Sparty registruje řadu nových tváří a majitel klubu samozřejmě očekává, že to Letenským v příští sezóně přinese patřičný efekt. „Ještě je brzy, ale je třeba se neschovávat - jasným cílem bude vyhrát Synot ligu a současně uspět v evropských pohárech,“ říká důrazně Daniel Křetínský a dodává, že by ještě rád přivedl zpátky Tomáše Rosického a Václava Kadlece.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetinský stále doufá v návrat dvojice Rosický - Kadlec.

Článek

Čeká vás třetí předkolo Ligy mistrů. Co myslíte úspěchem v evropských pohárech?

Definici toho, co znamená uspět, bych si ponechal po losu. Ale čekám, že v jakékoliv jeho variantě svedeme minimálně obrovskou bitvu - a buď uspějeme, nebo postup přes nás bude mimořádně těžký.

Okruh soupeřů je daný. Už jste si nějakého vysnil?

V minulosti jsem měl vybráno několikrát, ale vymstilo se mi to. Přesně se třeba pamatuji na chvíli, kdy mi jako nejhratelnější připadal Häcken (švédský soupeř pak Spartu vyřadil hned na startu pohárové sezóny - pozn. red.)... Raději už nebudu nic říkat. Ale máme jasný úkol, abychom se dokázali postavit komukoliv.

Je to reálné?

Trenér Ščasný odvádí dobrou práci, kádr zůstal de facto pohromadě, odešel jen Pavel Kadeřábek, což jsem si nepřál, ale respektovali jsme přání hráče. Významně jsme posílili, jen potřebujeme ještě, aby se uzdravil David Lafata. Chceme přivést ještě dvě posily - naprosto konkrétní jména.

Novým generálním partnerem Sparty se stala společnost Synot Tip. Je to také kvůli finančnímu fair play UEFA?

Ne, pro mě to bylo principiální uvažování. Jedná se o silného dobrého partnera. Nehrálo to v tom velkou roli.

Každý rok končíte v posední době se ztrátou. Jak dopadla minulá sezóna?

Finanční rok bude díky prodeji Pavla Kadeřábka lepší než loňský. Ztráta se pohybuje někde na úrovní 100-110 miliónů korun. Změnit se to může v případě, když budeme hrát Ligu mistrů. Nebo opačně, když uvidíme, že trenérova koncepce je dobrá a bude možnost významné posily. Pak jsme připraveni rozpočet navýšit. Ale musí to být přesné, jistota, jednoznačná trefa. To bych určitě bral.

To mluvíte o Tomáši Rosickém z Arsenalu?

Hrozně bych si přál, aby přišel brzy, ale nechci na něj vytvářet nátlak. Odcházet z Arsenalu po tolika letech není jednoduché, tomu rozumím. To je to jedno jméno - a tím druhým je Václav Kadlec (po jarním hostování ve Spartě se vrací do Frankfurtu - pozn. red.).

Jak těžké pro vás bylo pustit Kadeřábka do Hoffenheimu?

Upřímně jsem si to nepřál. Ale v době, kdy nám Pavel prodlužoval smlouvu, udělali jsme rámcové ujednání, za jakých podmínek může odejít. Já bych přestup radši viděl až po pohárové kvalifikaci, on měl potřebu okamžitou. Měl velký sen - a rozhodli jsme se mu ho umožnit. Věřím, že v jeho případě to není předčasné. Pobavil mě Trávník ze Slovácka, když řekl, že ideální cesta do zahraničí vede přes Jablonec. Podívejte se do minulosti, kam ze Sparty hráči odcházejí. Do dobrých klubů!

V létě jste přivedli hlavně cizince. Je to nový trend?

Není to žádné apriorní zadání, hledáme prostě nejlepší hráče na dané pozice. Pokud jde o české hráče, stává se, že za pouze nadějné požadují tuzemské kluby velké částky. Je třeba mít míru ve smyslu hranice. To je můj jediný komentář k tématu cizinci. Nelze inkasovat 15-20 milionů korun za hráče, který vypadá nadějně v české lize. To neodpovídá realitě.

Trenér Ščasný chce mužstvo naučit nový systém 3-5-2. Co tomu říkáte?

Miluju fotbal, jenže kdybych rozestavení komentoval, byl bych připraven se dostatečně znemožnit, takže si to musím sám sobě zakázat.. (smích) Ano, byl jsem informován trenérem. A připadá mi to správné. Již déle jsme chtěli mít víc variant. Sledoval jsem třeba Juventus, který na tři obránce hrál. Má to obrovské kouzlo, navíc i čtyřobráncový systém zůstane v arzenálu Sparty. Za sebe si dovolím prognózu, že tříobráncový systém nám významně pomůže v předkole Ligy mistrů.

Z Liberce přichází Martin Frýdek jako další odchovanec, jehož po letech musíte kupovat zpátky. Je takové fungování rozumné...?

Je to osud Sparty, byť to může jednotlivě vypadat nelogicky. Máme spoustu mládežnických reprezentantů, vychováváme je i pro jiné kluby. Vždy proti nám nastupuje mnoho hráčů, co prošli Spartou. V lize jich působí asi padesát. Nemůžeme prostě všechny kvalitní odchovance držet pod smlouvou. Volíme tedy hostování, jindy přestup do klubu, u něhož máme na hráče předkupní právo či vysoký podíl z dalšího prodeje, což nás výrazně favorizuje při jejich možném návratu. Umožňuje nám to stáhnout si je, když se jim daří. A neznamená to, že na tom automaticky finančně tratíme. Když si sečteme jeho plat po dobu působení v druhém klubu, je to někdy i naopak.

Reklama

Související témata: