Hlavní obsah

Stuttgart - Plzeň 6:3Nečekaná kanonáda! Mistrovská Plzeň dostala od Stuttgartu půltucet gólů, dorazil ji Kliment

Hippach

Výsledkově nevydařený zápas mají za sebou v rámci rakouského soustředění ve Westendorfu fotbalisté Plzně. Úřadující český mistr prohrál v Hippachu s německým týmem VfB Stuttgart vysoko 3:6. Za čtrnáctý celek uplynulého ročníku bundesligy se v závěru trefila i nová posila z Jihlavy Jan Kliment. Góly Viktorie vsítili Ondřej Vaněk, Egon Vůch a Aleš Matějů. Neradovala se ani pražská Slavia, která remizovala s druholigovým Duisburgem 1:1.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Kliment, nová posila Stuttgartu, v závěru přípravného zápasu zpečetil vysokou výhru nad Plzní.

Článek

Stuttgart, který v minulém ročníku bundesligy na poslední chvíli udržel příslušnost mezi elitou, vstoupil do utkání na výbornou. Ve 2. minutě zahrával Didavi přímý volný kop a Kiesewetter hlavou usměrnil míč do brány. Západočeši měli potíže s defenzivní činností a o chvíli později je mohl potrestat druhou trefou Harnik, míč však nasměroval jen do boční sítě. A tak udeřilo na druhé straně. Na Kovaříkův rohový kop si vyskočil Vaněk a hlavičkou k tyči nedal brankáři VfB žádnou šanci.

Jenže další minuty už patřily německému mužstvu. Nejprve Harnik netrefil prázdnou branku, po půl hodině hry si ale osmadvacetiletý útočník spravil chuť, když zblízka uklidil za Kozáčikova záda centr z levé strany. Pět minut před přestávkou se navíc podruhé v zápase prosadil Kiesewetter a bylo to 3:1.

Do druhé půle vyběhli v dresu Stuttgartu i dva čeští hráči Kliment a Adam Hloušek. Také Plzeň prostřídala téměř celou sestavu, ale hernímu projevu to příliš nepomohlo.

Kliment se poprvé trefil za VfB

V 52. minuitě upravil na 4:1 střídající Ferati a krátce nato přidal pátý gól Stuttgartu ranou k tyči Kolumbijec Gruezo. Vůch poté snížil, jenže uběhly jen dvě minuty a bundesligový celek měl čtyřbrankový náskok zpět. Zasloužila se o to nová akvizice VfB Kliment. Objev nedávno skončeného ME hráčů do 21 let si odbyl úspěšný debut za nový klub. V 62. minutě přeloboval Bolka, jenž do druhé půle nahradil mezi tyčemi Kozáčika.

V závěru ještě zkorigovala hrozivý stav po krásné akci příbramská posila Matějů. Poté ještě nešťastně Hloušek nastřelil břevno vlastní brány.

Další přípravné utkání čeká Viktorii ve středu 8. července, kdy se ve Westendorfu střetne od 18.30 s ruským Uralem. Na závěr soustředění pak Plzeňané změří síly v Jenbachu s ukrajinským Dynamem Kyjev. Hrát se bude v sobotu 11. července v 16 hodin.

„Bylo to pro nás veliké poučení. Hráli jsme proti velice kvalitnímu mužstvu, které předvedlo prvky, které my také chceme mít ve hře. Bohužel bylo na hřišti jen jedno mužstvo, které hrálo s velkou aktivitou v napadání, s vysokou intenzitou a byl to Stuttgart. My jsme byli stále pod tlakem a nedokázali jsme se s tím vypořádat. Naše hra byla statická a dopouštěli jsme se triviálních chyb, které pramenily ze špatného pohybu," řekl pro oficiální stránky Plzně trenér Miroslav Koubek.

„Jsme stále v přípravě, dnes byl soupeř jednoznačně lepší. Narazili jsme na evropský tým a špatně jsme reagovali. Poučení věřím, že přišlo včas a hráči si uvědomí, že na toto tempo také musejí přepnout," dodal plzeňský stratég.

Slavia přišla v závěru o výhru

Blízko vítězství nad jiným německým mužstvem byla pražská Slavia. Sešívaní vedli nad druholigovým Duisburgem po hlavičce Jiřího Bílka 1:0. V poslední minutě ale srovnal stav střídající Sascha Dum. Další přípravné střetnutí sehrají sešívaní v úterý 7. července od 17:45, jejich protivníkem bude Dynamo Moskva.

"První poločas jsme byli lepší, když jsme kontrolovali hru, ale chtěl bych po hráčích, aby byli důraznější a aby tam z naší strany byla větší bojovnost," uvedl pro oficiální klubový web kouč červenobílých Dušan Uhrin, kterého mrzel inkasovaný gól v závěru.

"To utkání jsme zbytečně ztratili, když nám dál soupeř na konci srovnávací branku. Je to škoda, protože jsme před tím měli obrovskou šanci navýšit na 2:0. Takhle se prostě utkání ztratit nemůže. Někteří hráči, kteří tam přišli, do toho musejí dát víc. Je vždycky problém, když se v jednom utkání prostřídá moc hráčů, ale na to se vymlouvat nemůžeme," řekl slávistický trenér.

Přípravné fotbalové utkání v Rakousku:
Viktoria Plzeň - VfB Stuttgart 3:6 (1:3)
Branky: 18. Vaněk, 67. Vůch, 87. Matějů - 2. a 40. Kiesewetter, 28. Harnik, 52. Ferati, 62. Gruezo, 69. Kliment.
Plzeň:
I. poločas: Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Vaněk - Kopic, Kolář, Kovařík - Mahmutovič.
II. poločas: Bolek - Rajtoral, Baránek, Hubník, Matějů - Kučera, Vaněk - Petržela, Ďuriš, Vůch - Holenda. Trenér: Koubek.
Přípravné fotbalové utkání:
Slavia Praha - Duisburg 1:1 (0:0)
Branky: 54. Bílek - 90. Dum.
Slavia: Hrubeš - Michal Švec I., Latka (65. Souček), Bílek, M. Dostál - Mičola (46. Diop), Baéz, R. Hrubý (75. M. Vukadinovič), Jablonský (46. M. Červenka) - Piták (46. Bazal) - Voltr (62. Mikula). Trenér: Uhrin ml.

Reklama