Hlavní obsah

Klidně budu podávat kuželky. Návrat do Baníku cítím jako povinnost, říká Matušovič

Ostrava

Přesně před deseti lety opustil Miroslav Matušovič ostravský Baník a přestoupil do Sparty. Část fanoušků mu dodnes neodpustila a poté, co se rozhodl se do Baníku vrátit jako druhý asistent kouče Korytáře, mu znovu začala spílat. „Pokud chce někdo omílat nějakou mou omluvu sparťanským fanouškům, tak by se měl především podívat, co za tím bylo. Nikdy to nebylo tak, že by pro mě Baník po přestupu do Sparty skončil. Nikdy jsem na Baník neplival,“ řekl nový asistent Matušovič.

Foto: fcb.cz

Miroslav Matušovič (vpravo) bude druhým asistentem trenéra Korytáře.

Článek

V minulosti jste několikrát veřejně uvedl, že byste se do Baníku rád vrátil. Vyšlo to ale až letos. Kdy a proč vás Baník oslovil?

Havířov, kde působím jako trenér a manažer, už nějaký čas s Baníkem spolupracuje a majitel Baníku Petr Šafarčík mě pozval na utkání s Příbramí. Po utkání jsme si pak o zápase popovídali, řekl jsem mu svůj pohled a dva dny nato mi volal s nabídkou.

Kývl jste hned?

Vzal jsem si čas na rozmyšlenou, přemýšlel nad tím zprava i zleva a vyšlo mi z toho, že Baníku chci pomoct. Dal jsem si ale dvě podmínky. Tou první bylo, že budu i nadále fungovat v Havířově, protože tam mám rozdělanou práci a všechny lidi, kteří mi věřili, bych odchodem zklamal. A druhá podmínka byla, že rozhodující slovo o mém příchodu do realizačního týmu bude mít trenér Korytář. Něco jsem v Baníku prožil a cítím jako morální povinnost mu pomoct. A je jedno, zda bude mým úkolem motivovat kluky, nebo jen podávat kuželky.

Co byste tedy měl Baníku přesně dělat? Čím můžete pomoct?

Nejsem nejmladší, v pondělí mi bude pětatřicet let, v Ostravě a hlavně ve Spartě jsem odehrál spoustu zápasů pod tlakem a myslím, že se s ním umím docela vyrovnat. Na klucích v Baníku leží nějaká deka a vedení si slibuje, abych tu náladu trochu zpříjemnil a zároveň jim ukázal, že zadarmo nic nedostanou.

Jak se vyrovnáte s nenávistí radikální části fanoušků, kteří vám odchod do Sparty a především pak vaše chování dodnes neodpustili? Jste na to připravený?

Do Baníku jsem se necpal a nikomu jsem se ani neozýval. V Havířově jsem spokojený, ale nikdy jsem ale na žádný klub nezanevřel, ani na Baník. Zažil jsem tady spoustu krásných let a pokud můžu pomoct, tak to rád udělám. Rozumím tomu, že fanoušci mají nějaký názor, ale já se s tím umím vypořádat. Mám čisté svědomí a vím, jak se věci mají. Nikdy jsem se sparťanským fanouškům neomlouval za to, že jsem přišel z Baníku. První tři měsíce pískali při každém mém doteku s míčem a šlo o to zklidnit situaci. Nikdy to nebylo tak, že by pro mě Baník po přestupu do Sparty skončil. Nikdy jsem na Baník neplival. Klubu, kde zrovna jsem, ale vždy odevzdávám sto procent. A je jedno, zda je to v divizi nebo v Lize mistrů. Jsem takto vedený od malička, nikdy jsem nedostal nic zadarmo a všechno jsem si musel vybojovat sám. Jsem vděčný, že mě Havířov kdysi pustil do Baníku a jsem stejně tak vděčný Baníku, že jsem mohl odejít do Sparty, kde jsem si zahrál v evropských pohárech.

Poté, co se lidé dozvěděli, že se vracíte, si někteří mysleli, že budete hrát? Co vy na to?

V pondělí obuju kopačky a možná Koryho přesvědčím a v lednu vyběhnu (smích). Nevím, možná by takový návrat do Baníku byl jednodušší, ale jsem tady v jiné roli. Je mi pětatřicet, klukům je dvacet. Do tréninku se zapojím a uvidíme. Ta starší generace tady chybí, ale jako hráč jsem sem nešel. Možná tady za týden vůbec nebudu. Ale když tady budu, tak udělám cokoliv, abych pomohl. Mně se nepříčí čistit vířivku klukům v divizi, tak proč bych nepomohl ligovým hráčům?

Máte to vůbec zapotřebí? Říkáte, že v Havířově jste spokojený.

Prostě to tak cítím. Fotbal mám rád a nezapomínám. Má fotbalová kariéra se blíží ke konci, a pokud přišla nabídku z klubu, kde jsem začínal zametáním tribun a končil ziskem mistrovského titulu, tak je mou povinností pomoct. Vím, že na mě ze strany fanoušků bude velký tlak, ale já ho klidně vezmu celý na sebe, pokud pak kluci začnou vyhrávat. Baník je značka a nezaslouží si být tam, kde je. Kdyby za námi stáli fanoušci, bylo by nám lépe, ale musíme si poradit i tak. Přišel jsem pomoct Baníku, ne se finančně zajistit, nebo válčit s fanoušky. Pokud to nepůjde a nebudu mít klubu co dát, tak se sbalím a odejdu. Nejsem spasitel Baníku.

Co říkáte na současný Baník? Je poslední, fanoušci válčí s vedením...

Možná tomu někdo nebude věřit, ale v Praze lidé, kteří tam dělají fotbal, Baníku fandí, aby v lize zůstal. V Ostravě ho někteří nenávidí. A to je mi líto. Byl bych rád, a to jsem Petrovi Šafarčíkovi řekl, aby se do klubu vrátila generace, která tady něco dokázala. Někteří spoluhráči se mi už i ozvali. Na stadiónu teď potkáte Radka Slončíka či pana Jánoše a to je málo. I proto jsem tady. A jestli tu budu dva dny nebo dva roky? To nevím.

Klub dostal ultimátum získat do konce podzimu z pěti zápasů osm bodů. Je to reálné, když dosud získal pouze čtyři?

Los vypadá strašidelně, ale možná to bude naopak výhoda. Nedokážu říct, jak to bude, ale kluci by si měli uvědomit, že hrají v Baníku. Pokud je tady někdo, kdo si jde jenom zahrát fotbal, tak tady nemá co dělat. Ti kluci musí do konce podzimu něco získat, prostě musí. Jsou to lidé z masa a kostí, jako hráči v Liberci, ve Spartě a Plzni.

Co vám řekl zápas s Příbramí? Co si myslíte o kvalitě současného Baníku?

Na kdyby se fotbal nehraje, ale kdyby místo té tyčky v 7. minutě padl gól, mohl se ten zápas vyvíjet jinak. Pak sice Baník nějaký fotbal hrál, ale v prostorech, kde to nedávalo smysl. Chyběla touha dát gól, snaha jít se rvát se do vápna a bojovat v něm. Baník hrál naivně. Možná je to tím mládím, ale měli se více rvát. Soupeř musí cítit, že přijel do Ostravy. Fotbal bolí, ale bez bojovnosti a nasazení to nepůjde. Nejsme Bayern ani Barcelona, jsme Baník a ne náhodou na posledním místě. Nejvíce to mohou ovlivnit kluci na hřišti, a pokud to nějaký borec vypustí, tak na to doplatí celý tým a potažmo celý klub. Je to skládanka odshora až dolů.

Reklama

Související témata: