Hlavní obsah

Mazák Lafata asistoval bažantovi Julišovi. Předá na Letné žezlo právě jemu?

Praha

Dost možná předzvěst střídání generací v přímém přenosu. Čtyřiatřicetiletý David Lafata nezištně přiťukl míč dvacetiletému Lukáši Julišovi a bažant nezklamal. Když se o chvíli později trefil i sám mazák, mohli se fotbalisté pražské Sparty radovat v pondělním 15. ligovém kole z vydřené výhry 2:1 nad Brnem. Není vyloučeno, že Lafata jednou na Letné předá kanonýrské žezlo právě Julišovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Lukáš Juliš slaví vyrovnávací gól proti Brnu.

Článek
Fotogalerie

Kapitán má plán, kdy skončí. Zrovna minulý týden prodloužil David Lafata smlouvu na Letné do 30. června 2017. Plánuje, že ve Spartě také kariéru ukončí.

Hodil tak rukavici všem potenciálním nástupcům. „Samozřejmě by se mi líbilo, kdybych se jednou protlačil do základní sestavy a táhl mužstvo svými góly. Ale to se teprve uvidí. Máme Lafiho, v útoku může hrát taky Keny Fatai," uvědomuje si Lukáš Juliš, že je zatím stále v roli učedníka.

Sparta je zatím stále závislá především na Lafatových trefách. „Již dlouhou dobu chystáme další kroky, abychom nezačali řešit až v zimě, kdo nový přijde a kdo odejde. O Davida jsme dál stáli, takže jsem velmi spokojený, že jsme si tak rychle mohli jedno okénko vyplnit," okomentoval bezproblémové prodloužení smlouvy trenér Zdeněk Ščasný.

Výběr místa má od boha

Sparta ovšem potřebuje i mladou krev. Třeba její starší dorost je momentálně suverénně nejsilnější od časů zázračného ročníku 1992. Také Juliš je produktem vlastních mládežnických týmů.

„Má velký potenciál. Dokazuje to nejen v tréninku, ale je nebezpečný i v zápase. V každém utkání se bez ohledu na počet odehraných minut dostane okamžitě do šance. Má totiž výběr místa od boha, což se nedá naučit. Přibrzdilo ho zranění, ale jinak si myslím, že ho čeká velká budoucnost," věří Ščasný.

Juliš se v roce 2011 zaskvěl na mistrovství světa hráčů do 17 let, kde se postaral o všechny góly české reprezentace. Přes béčko se přesunul až do sparťanského áčka, jemuž vyrovnávacím gólem na 1:1 v Ostravě přispěl v roce 2014 k mistrovskému titulu.

„S Brnem jsem si na svůj gól na Bazalech ani nevzpomněl. To bylo ještě před zraněním. Střídal jsem s tím, že musíme skóre otočit. Šest bodů na Plzeň už by bylo dost. Gól jsem dal, ale ty se od útočníků čekají. Necítím se jako jeden z hrdinů zápasu," usmívá se Juliš.

Na hostování mají ještě Schicka

Vážné zranění už překonal a dostal se do reprezentační jedenadvacítky. V závěru jejího posledního duelu v Moldavsku ke konci střídal o rok mladšího Patrika Schicka, který je rovněž hráčem Sparty, ale na podzim hostuje v Bohemians 1905.

Oba se Ščasnému tlačí do zorného pole.

„Musíme zvážit, jestli Patrika nechat do léta na hostování a podržet v kádru Lukáše. Oba mají velký potenciál si ve Spartě vybojovat místo v sestavě a třeba časem nahradit Lafatu, protože stejně jako David jsou oba hodně góloví," přemítá kouč o jednom z otazníků, který bude třeba během zimního přestupního termínu vyřešit.

Reklama