Hlavní obsah

Éra jabloneckých Galácticos s příchodem Horníka končí, potvrdil majitel klubu Pelta

Praha
Aktualizováno

Éra velkých jabloneckých Galácticos po půldruhém roce končí. Majitel fotbalového klubu Miroslav Pelta nejenže odvolal trenéra Jaroslava Šilhavého a celý realizační tým, ale rozloučil se i s dosavadním ředitelem Petrem Doležalem. Namísto něho se na Střelnici ujímá velení dosavadní obchodní ředitel Petr Flodrman, jako sportovní ředitel pak přichází do Jablonce Ivan Horník. „Každý by měl dostat novou šanci,“ glosoval jeho příchod Pelta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký záložník Martin Pospíšil po prohraném zápase ve vršovickém Ďolíčku.

Článek

Velké Peltovy plány udělat z Jablonce klub, který by byl schopen konkurovat Plzni a Spartě, se po půldruhém roce zhroutily jako domeček z karet.

Návrat do provinčních poměrů

„Škrtněte označení Galácticos. Jablonec bude zase provinčním klubem. Moje klubové ambice a filosofie se od nového roku mění, i když bych samo sebou rád hrál o účast v evropských pohárech," přiznal majitel severočeského klubu Miroslav Pelta, že desítky a desítky miliónů investované do nákupu posil nepřinesly efekt, který očekával.

"I proto teď v zimě jednoho či dva hráče prodám. Buď do zahraničí, nebo do některého předního českého klubu," potvrdil, že spekulace o odchodu Tecla, Wágnera či Pospíšila nejsou jen spekulacemi.

Se změnou klubové filosofie souvisí i personální rošády a příchod Ivana Horníka, hlavního protagonisty korupční aféry, která cloumala českým fotbalem před více než deseti lety. „Kdybych ho neangažoval já, objeví se jinde, protože s ním jednala Slavia a dohoda byla na spadnutí," vysvětloval Pelta svůj krok.

Horník hledá nového kouče

„Zná dokonale fotbalové prostředí, o čemž svědčí i to, že mně doporučoval Bartošáky, Folprechty a podobné hráče, než odešli do Liberce," netajil Pelta, že spolupracuje s Horníkem dlouhodobě a vlastně předběhl Slavii, která už měla pro Horníka nachystanou smlouvu.

"Teď bude naplňovat novou filosofii mého klubu, která zní: 'Být šikovnější než druzí'. Levně koupit a draze prodat. Ve fotbalovém prostředí se Ivan Horník dokonale vyzná, je jedním z největších odborníků, má čich na hráče, jež dokáže objevit ve druhé lize i nižších soutěžích. To vše zapadá do mých plánů," nechal se slyšet Pelta.

Na Horníkovi bude i to, aby přivedl do Jablonce nového trenéra, který nahradí Jaroslava Šilhavého.

„Nebude to žádný z renomovaných koučů. V lize ještě netrénoval a na své úspěchy v nejvyšší soutěži dosud čeká," řekl Pelta, že nového trenéra mají s Horníkem vytipovaného. Jeho jméno však nechtěl za nic na světě vyslovit, i když v jabloneckých kuloárech se mluví o Danielu Šmejkalovi, jenž momentálně vede druholigový Sokolov, a také o Zdenku Frťalovi, který se vrátil do Varnsdorfu.

"Opravdu jméno neřeknu, protože jednání plánujeme až na konec týdne," bránil se Pelta cokoli bližšího prozradit.

Právo na druhou šanci

A Horníkova minulost? „Udělal průšvih, za který byl potrestán. Každý člověk má právo na novou šanci a já ji Ivanovi dávám. Doba, kdy jeho jméno rozdělovalo fotbalový národ a kdy jeho vyslovení vzbuzovalo negativní reakce, je pryč," odmítal Pelta, že by snad jeho krok mohl vzbudit v Jablonci a českém fotbale nevoli.

„Dopředu jsem všechno probral i s našimi klubovými sponzory, kteří mé rozhodnutí chápou."

Součásti Peltových plánů, do nichž Ivan Horník rovněž zapadá, je vytvoření mládežnické akademie. "Chtěl bych, aby na severu Čech vznikla ve spolupráci Jablonce s Libercem. Je totiž pravdou, že v našich mužstvech hraje hrozně málo vlastních odchovanců, což by se mělo v budoucnu změnit."

Reklama

Související témata: