Hlavní obsah

Mrazivý sparťanský start. Svíčky na Letné dál hoří, věčně vysmátý Srňa už ale nepřijde

Aktualizováno

Mrazivé pondělí, svíčky před letenským stadiónem ale dál hoří. Zatímco fotbalová veřejnost se odpoledne ve Vítkovicích rozloučí se zesnulým brankářem Pavlem Srníčkem, jeho kolegové a svěřenci ze Sparty kondičními testy v Praze právě dnes zahajují zimní přípravu. Posilami jsou zatím stoper Ondřej Mazuch a záložník Ondřej Zahustel, Letenští ještě usilují o libereckého Josefa Šurala.

Sparťané zapálili svíčky za zesnulého Pavla SrníčkaVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Agent Steve Wraith vzpomíná na Pavla Srníčka.

Těžko hledají slova a ještě hůře si zvykají na šokující skutečnost, že je jich o jednoho méně.

„Byla to koncem roku strašná zpráva. Věděli jsme hned po první informaci, že Pavel není v dobrém stavu a jeho situace je kritická. Na takový konec ale stejně není nikdo připravený... Hlavně chci vyjádřit soustrast jeho rodině," souká ze sebe trenér Zdeněk Ščasný.

Srníček si všechny na Letné získal nejen jako fotbalový profík, ale hlavně jako pohodový člověk. „Profesně je to ohromná ztráta, především po lidské stránce se však nedá nahradit. Za dobu, co jsem s Pavlem dělal, tak prokázal, že je to nejen profík, ale i výborný trenér a skvělý člověk. A takový ve mně zůstane, i když odešel. Jsem hrozně rád, že jsem s ním mohl dělat," loučí se kouč s respektovaným kolegou.

Jenže život jde dál a gólmani trenéra potřebují. Na Srníčkovo místo se tedy posouvá jiný bývalý brankář národního týmu.

„Náhradu zatím budeme řešit Danem Zítkou. Byli velcí kamarádi, takže si myslím, že i Pavel by si to tak přál," poukazuje Ščasný.

Největší rána přijde v úterý

Nálada v kabině je po Srníčkově úmrtí ponurá. „Je to těžké. Během pondělí to ještě jde, měli jsme testy, a tak jsem potkal jen pár spoluhráčů. Zítra to bude mnohem horší. Máme oficiální sraz v kabině, takže se dostaví neúprosná realita, že trenér mezi nás už nikdy nepřijde," uvědomuje si David Bičík, sparťanská brankářská jednička.

„Pavel byl strašně náročný trenér. Asi nejvíc ze všech, co jsem zažil. V kabině s ním byla sranda, ale na hřišti pak byl strašně tvrdý. Nikdy jsme ho neukecali, abychom zvolnili. Vždycky nám říkal, že to samé dělal i on, takže to můžeme dělat i my."

V Anglii ho docenili víc než doma

Přestože si pod Srníčkem užil své, vždycky ho Bičík respektoval. „Odešla velká osobnost českého fotbalu, největší ztrátou pak je pro jeho rodinu. Byli jsme s Pavlem v denním kontaktu a řešili spoustu věcí i mimo fotbal."

Letenský gólman má pocit, že Srníček zůstal doma nedoceněný. „Úžasný člověk, vždycky vysmátý. Tak si ho všichni pamatují. Byl otevřený všem, proto taky uspěl v zahraničí. Přišlo mi, že v Anglii se s ním loučili líp než tady v Čechách," myslí si Bičík.

„Všude měl obrovské jméno. Když jsme přijeli na zápasy Evropské ligy, většinou lovci autogramů běželi první za ním," poukazuje gólman.

Sparta vysílá své zástupce jak na veřejné rozloučení s Pavlem Srníčkem, tak na rodinný pohřeb.

Reklama

Související témata: