Hlavní obsah

Nejsme zbabělci, vyhlásil Liberec. I bez reprezentačních opor sní o pohárové Evropě

Liberec

Dva klíčové muže ztratil během zimní přestávky fotbalový Liberec. V minulé sezóně o záchranu bojující Severočeši se na podzim stali jedním z překvapení nejvyšší soutěže, jenže do jarních bojů vstoupí mimo jiných bez záložníků Davida Pavelky a Josefa Šurala. I tak Severočeši věří, že uhájí minimálně čtvrté místo a vybojují si místenku v pohárové Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Lukáš Bartošák během utkání 14. kola Synot ligy s pražskou Spartou.

Článek

„Po podzimní části jsme si mysleli, že dojde k maximálně jedné změně v užším kádru. Nakonec byla situace diametrálně odlišná proti našim předpokladům. S odchodem Pavelky jsme vůbec nepočítali," krčí rameny při rekapitulaci ztrát sportovní ředitel klubu Jan Nezmar.

Liberec opustili Pavelka (Kasimpasa), Šural (Sparta), Kerbr (Slovácko), Delarge (Admira), Hroššo (Dukla), Douglas (Třinec), Soungole (Teplice), Mudra (Příbram) a Won Čche-pong (St. Andrews).

„Ztráta Pavelky a Šurala, kteří patřili k nejlepším v lize na svých postech, je nepříjemná. Navíc v jejich věkové kategorii nemáme ani adekvátní zastoupení v šatně. Nicméně nechceme ustoupit z cesty v podobě vytváření a budování určitého herního stylu. Do jarní části půjdeme s pokorou, ale současně sebevědomím z podzimu," připomínal trenér Jindřich Trpišovský tažení mužstva domácí ligovou scénou i úspěšné vystoupení v Evropské lize, kde Severočeši do posledního zápasu byli ve hře o postup do jarní fáze.

„Chceme uhájit současnou čtvrtou příčku. Ale v součtu s létem jsme provedli extrémní množství změn. Tudíž neumím říct, zda cíl v podobě zajištění místa v pohárové Evropě není příliš troufalý. Nicméně jakékoliv jiné ambice bych považoval za zbabělost," tvrdí Nezmar.

Stoper Pokorný novým vůdcem

„Cítím, že jsme ve srovnání s podzimem udělali pokrok. Měli jsme větší prostor pracovat, protože letní příprava byla s ohledem na velkou obměnu a přípravu na evropské poháry hodně hektická. V oblasti kondice a herního tempa jsme se posunuli určitě. Až v soutěži se ukáže, zda jsme krok vpřed udělali i v oblasti výkonnosti, protože to úzce souvisí s psychickou složkou," přemítá Trpišovský.

Jeho hráči se budou muset vypořádat s velkým tlakem, jak ustojí ztrátu dvou klíčových mužů. „Vůdcovskou roli Davida Pavelky musí převzít Lukáš Pokorný. Nejde o snadnou úlohu, ale na podzim ukázat předpoklady," říká Trpišovský. „Z hlediska herního si jeho úlohu musíme rozdělit, nejblíže k jejímu naplnění má Karafiát. A na místo Pepy Šurala jsou připraveni Vůch, Bartl a Jefremov. Pokud má první z nich správně nastavenou hlavu, může nám být výrazně prospěšný," naznačil Trpišovský, že bude hodně spoléhat na posilu z Plzně.

Kromě Vůcha pod Ještěd dorazili ještě Ljulka (Dynamo Kyjev), Karafiát, Pulkrab (oba Sparta) a Breite (Teplice). Jenže o setrvání Pulkraba, Švejdíka a Shaly se bude ještě jednat s pražskou Spartou, tudíž se Liberec pořád ohlíží po posilách. „V žádném jednání však nejsem tak daleko, abych hovořil o konkrétních jménech," odmítá Nezmar zveřejnit podrobnosti.

Reklama

Související témata: