Hlavní obsah

Sparta střídá Slavii, od nové sezóny bude hrát v O2 areně. Sešívaní se vracejí do Edenu

Praha

V hokejovém prostředí se o tom spekulovalo několik týdnů, dnes už je to oficiálně potvrzené. Hokejová Sparta od příští sezóny nebude hrát své domácí zápasy v holešovické Tipsport Aréně, ale bude působit v libeňské O2 areně, kde až dosud nastupovala pražská Slavia. Ta se po sestupu z nejvyšší soutěže vrací do vršovického Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V libeňské O2 Areně bude hrát od příští sezóny své domácí zápasy pražská Sparta.

Článek

Sparta dlouhodobě řešila problémy v dosavadním působišti a případnou rekonstrukci haly na holešovickém Výstavišti. Víceletý kontrakt se společností Bestsport, jež O2 arenu vlastní a provozuje, má být řešením.

„Dříve nebo později by Sparta musela situaci kolem své haly strategicky řešit a zájem společnosti Bestsport, běh věcí urychlil," přiznal v tiskovém prohlášení šéf Sportovního holdingu Praha Petr Speychal, jenž původně o variantě působení mimo Holešovice vůbec nepřemýšlel, ale změnil názor.

„Zásadní investice, která povede k celkové modernizaci 53 let staré haly a hlavně rekonstrukci pro hokej technicky nevyhovujících zařízení, nedává ekonomický smysl," doplnil Speychal. Klub jako takový má však zůstat v Tipsport areně, kde bude působit i mládež, extraligový tým tam bude trénovat.

Sparta byla se zimním stadiónem v Holešovicích spjata od jeho postavení v roce 1962. V tehdejší Sportovní hale nastupovala už v první lize a v nejvyšší soutěži v ní šestkrát vyhrála mistrovský titul (poprvé v roce 1990, naposledy před devíti lety).

„Z obou stran jde o uzavření strategického dlouhodobého partnerství, v němž O2 arena získá kvalitní sportovní tým pro svůj program a Sparta zvýší komfort pro své fanoušky a díky Bestsportu získá i dlouhodobou ekonomickou stabilitu," upřesňuje Petr Bříza, předseda představenstva HC Sparta Praha.

První zápas v srpnu proti Storhamaru

Výhodné partnerství potvrzuje i generální ředitel O2 areny Robert Schaffer: „Květnové MS v hokeji nám ukázalo, že hokej do naší haly patří, a proto jsem rád, že jsme se Spartou nalezli oboustranně přijatelné řešení."

Stěhování Sparty do novější a modernější arény bude pro její skalní příznivce opravdu těžké skousnout. „Sparťanský nádech dostane interiér a exteriér O2 areny tak, aby se zde fanoušci a hráči cítili jako doma. Na premiéru se mohou těšit 28. srpna kdy v Lize mistrů už v O2 areně přivítáme norský Storhamar, " uvedl marketingový ředitel Sportovního holdingu Jan Kryšpín.

Slavia, která v O2 areně hrála od roku 2004, letos po jednadvaceti letech mezi elitou spadla do první ligy. V ní bude doma nastupovat ve vršovickém Edenu. Smlouva podepsaná v roce 2004 přitom stanovovala, že sešívaní budou v O2 areně nastupovat dvacet let.

"Smlouva byla na základě dohody obou stran ukončená koncem dubna z důvodu, že se klubu bohužel nepodařilo nejvyšší soutěž udržet. Respektuje i skutečnost, že vlastník O2 areny, společnost Bestsport Arena, již nechce s ohledem na sestup být v pozici generálního partnera klubu," uvedla Slavia v prohlášení.

Reklama

Související témata:
Libeň