Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:2 SNHokejisté porazili Rusy i potřetí v sezóně, bitvu rozhodl v nájezdech Kašpar

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Krenželok 1 : 0
5. Šumakov 1 : 1
43. Ljubimov 1 : 2
48. Řepík 2 : 2
65. Kašpar (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Třinec
Aktualizováno

I potřetí v sezóně, celkově už popáté v řadě porazila česká hokejová reprezentace Rusko. V rámci Euro Hockey Tour zvítězili svěřenci Vladimíra Vůjtka v Třinci 3:2 po samostatných nájezdech, ten rozhodující proměnil Lukáš Kašpar. Odveta se odehraje v sobotu od 13:30 v Ostravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace slaví výhru nad Ruskem. Vlevo je střelec prvního gólu sborné Sergej Šumakov.

Článek
Fotogalerie

Do Třince se reprezentační hokej vrátil po dlouhých osmnácti letech a 5200 fanoušků ve vyprodané Werk Areně vidělo hned od samého začátku velice ofenzivní hru. Neuběhly ani čtyři minuty a domácí šli do vedení. Lukáš Krenželok, jenž dres národního týmu naposledy oblékl před osmi lety, zažil skvělý comeback, když bekhendovou dorážkou překonal gólmana Sorokina a ve svém třetím reprezentačním startu tak vstřelil druhý gól.

Jenže sborná, která přijela s hodně mladým výběrem a čtrnácti nováčky, dokázala odpovědět už po 24 vteřinách. Unikajícího Šumakova fauloval Kolář, a tak finští rozhodčí nařídili trestné střílení. Útočník Novosibirsku naznačil brankáři Furchovi kličku do bekhendu, pak si ale puk stáhl na forhend a pohodlně zakončoval do odkryté klece.

Češi byli mírně aktivnější, nedařilo se jim ale v přesilovkách, kterých měli během úvodní dvacetiminutovky pět, zatímco jejich soupeř žádnou. I Rusové ale hrozili, zejména z nebezpečných protiútoků. Prochorkin při přečíslení dvou na jednoho vzal zodpovědnost na sebe, Furch ale puk vyrazil betonem.

Řepík se dočkal premiérové trefy v nároďáku

V polovině základní hrací doby stálo při svěřencích trenéra Znaroka štěstí. Po střele Koláře propadl Sorokinovi puk, zamířil ale těsně vedle levé tyčky. Gólman moskevského CSKA se pak ale vytáhl proti dvěma pokusům Koukala i ráně Birnera z voleje. Furch na druhé straně mu ovšem zdatně sekundoval, když betonem vychytal kapitána Sjomina. A pak si musel oddychnout, že dorážka Golyševa, proti níž byl bezmocný, skončila mimo.

V úvodu třetí třetiny už ale byl Furch bez šance. Nahození Ljubimova od modré totiž nešťastné tečoval hokejkou do vlastní branky Buchtele a sborná poprvé v zápase vedla. Ve 45. minutě po faulu Voráčka hráli v oslabení poprvé i Češi, zvládli se ale ubránit. Krátce nato navíc liberecký Řepík po nahrávce od zadního mantinelu od klubového spoluhráče Birnera střelou nad ledem vyrovnal a v šestém utkání za nároďák mohl slavit premiérovou trefu.

Vůjtkovi svěřenci ucítili šanci na obrat, Sorokina ostřelovali takřka z každé pozice, ten ale odolal a muselo se prodlužovat. V něm mohl rozhodnout Galuzin, skákavý puk ale před odkrytou brankou netrefil. A když na opačné straně neuspěl vkleče Kundrátek, šlo se na nájezdy. V nich uspěli Kašpar i Vincour, zatímco oba ruští hráči nedali, a tak Češi získali dva body.

Utkání seriálu Euro Hockey Tour v Třinci:
Česko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Gulaš, Jan Kovář), 48. Řepík (Birner, Kousal), rozhodující sam. nájezd Kašpar - 5. Šumakov z trestného střílení, 43. Ljubimov. Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba Fin.) - Gebauer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno).
Česko: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář II, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač a Jiří Kalous.
Rusko: Sorokin - A. Mironov, Ljubuškin, Bereglazov, S. Těreščenko, Pajgin, Ignatovič, Gavrikov, Ožiganov - Sjomin, Prochorkin, N. Gusev - Bučněvič, Galuzin, Golyšev - Šalunov, Svetlakov, Šumakov - Tělegin, Ljubimov, Brjukvin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.
Utkání Švédsko - Finsko najdete ZDE.
Porazí čeští hokejisté tým Ruska i v sobotní odvetě v Ostravě?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 15487 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články