Hlavní obsah

Švédsko - Finsko 3:2Švédové porazili Finy a vedou Euro Hockey Tour o čtyři body

Hokejisté Švédska porazili doma v Örebro v souboji o vedení v Euro Hockey Tour v severském derby Finsko 3:2. Výběr Tre kronor vstřelil po gólu v každé třetině, hosté se dvakrát prosadili až za stavu 0:3. Švédové vedou tabulku o čtyři body před českými hokejisty, Finové jsou třetí.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Finský útočník Mika Niemi (vpravo) se snaží prosadit přes švédskou obranu.

Článek

Švédům vyšel skvěle nástup do zápasu. Johansson se protáhl podél hrazení, v souboji o puk byl silnější než Kivistö, předložil ho následně Danielssonovi a ten již po 29 vteřinách překonal gólmana. Husso ve finském brankovišti pak v 10. minutě zabránil ve zvýšení Thuressonovi, Laine na druhé straně místo vyrovnání ztroskotal na Svenssonovi.

Na konci 26. minuty se vyznamenal opět Husso, když vynikajícím zákrokem zkazil v koncovce samostatného úniku radost Johanssonovi. Krátce před polovinou zápasu se Finům konečně podařilo překonat Svenssona, jenže Lehkonen orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Švédové pak přimáčkli svého soka před Hussa a jejich tlak přinesl druhý gól. Klasen se na modré čáře neunáhlil se střelou, parádně našel Burströma a bylo to 2:0.

Když se přesně 100 sekund po nástupu do třetího dějství po další povedené Klasenově nahrávce zapsal mezi střelce Sundström, zdálo se být rozhodnuto, jenže Finové nerezignovali. Na začátku 47. minuty po přečíslení dvou na jednoho snížil Pesonen. Další šanci nevyužil Lindgren. V polovině 56. minuty ale Svenssona pokořil Niemi.

Domácí střídačka sáhla ihned k oddechovému času, přesto záhy po opětovném zahájení hry Švédové faulovali a museli do čtyř. Svensson ale uhájil svou branku před další pohromou, Finům pak v samém závěru nepomohla k vyrovnání ani minutová power play.

Utkání hokejové Euro Hockey Tour v Örebro:
Švédsko - Finsko 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Danielsson (Johansson, Nygren), 38. Burström (Klasen, Sundström), 42. Sundström (Klasen, Thuresson) - 47. Pesonen (Lindgren, Louhivaara), 56. Niemi (Mäntylä, Aho). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Malmqvist, Dahmén (oba Švéd.). Vylučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 5500.
Švédsko: Svensson - Englund, Forsling, Junland, Nygren, Burström, Heed, Fantenberg - Danielsson, Lundqvist, Persson - Petersson, Wallmark, Axelsson - Klasen, Sundström, Thuresson - Norman, Zackrisson, Lundberg - Johansson. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Husso - Mäenpää, Kivistö, Elorinne, Jalvanti, Melart, Kalteva, Mäntylä, Järvinen - Pesonen, Lindgren, Louhivaara - Kiiskinen, Sallinen, Osala - Laine, Niemi, Aho - I. Filppula, Nättinen, Lehkonen. Trenér: Kari Jalonen.
Utkání Česko - Rusko najdete ZDE.

Reklama

Související témata: