Hlavní obsah

Jágr ve čtvrtek nastoupí, Růžičku doporučení vytočilo. Kluby nechají rozhodnutí na hráčích

Praha
Aktualizováno

Doporučujeme hráčům, kteří mají platnou smlouvu v NHL, aby do 23. října 2012 nenastupovali k žádným zápasům. Takové stanovisko vydala Hráčská asociace zámořské soutěže poté, co jí v úterý vedení NHL předložilo návrh nové Kolektivní smlouvy. Budou české kluby doporučení respektovat, nebo své posily ze zámoří přesto nasadí do hry? Většina z nich nechává rozhodnutí na samotných hráčích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Slavie Vladimír Růžička.

Článek

Doporučení NHLPA je podle informací redakcí Práva a Sport.cz adresováno zejména těm hráčům, kteří ještě nenastoupili k žádným zápasům. Proto je pravděpodobné, že v pátek na led Slavie v dresu Českých Budějovic nevyjedou útočníci Milan Michálek s Martinem Hanzalem, kteří si zatím v tuzemské soutěži ještě v letošním ročníku nepřipsali start. Naopak obránce Andrew Ference by nastoupit měl, stejně jako drtivá většina zbývajících posil extraligových klubů z NHL.

Když se o doporučení dozvěděl generální manažer a trenér pražské Slavie Vladimír Růžička, pořádně se vytočil. "Vůbec to neřešíme, absolutně se tím nezabýváme. Nevidím k tomu žádný důvod," prohlásil pro Sport.cz.

Ohledně návrhu a samotné NHLPA si ostatně myslí své. "Připadají mi jako totální amatéři, měli by si u sebe udělat pořádek," zvyšuje hlas Růžička a vysvětluje, proč útočníky Romana Červenku s Vladimírem Sobotkou pošle do pátečního klání s Českými Budějovicemi. "Vždyť je to jen doporučení, není to příkaz! To je jako když jedete autem a někde je doporučená rychlost 60 km/h. Stejně můžete jet třeba osmdesátkou."

Kladno o stažení zámořské pětice neuvažuje

Stejně smýšlí Kladno, které, pokud se věci v zámoří zásadně nezmění, pošle svou pětici hráčů z NHL do čtvrteční předehrávky v Karlových Varech. "Mluvil jsem o tom s Jaromírem Jágrem a dokud nebudeme mít nové informace, nic se pro nás nemění," nastínil Sport.cz tiskový mluvčí Středočechů Vít Heral situaci ohledně Marka Židlického, Tomáše Kaberleho, Jaromíra Jágra, Jiřího Tlustého a Tomáše Plekance.

V ohrožení je však úterní zápas Jágrova týmu proti brněnské Kometě v pražské O2 areně. Duel byl v pondělí během osmi hodin vyprodán, teď je však dost dobře možné, že fanoušci na vlastní oči žádnou z hvězd NHL neuvidí. Právě do úterka se má totiž Hráčská asociace NHL vyjádřit, zda s návrhem nové Kolektivní smlouvy souhlasí, či nikoliv. Pakliže by stanovisko bylo kladné, hráči by okamžitě začali opouštět Evropu a houfně by se vraceli do zámoří.

V dresu Energie proti Rytířům vyjede k prvnímu zápasu v extralize obránce Andrew MacDonald, posila z New York Islanders. "Ve smlouvě má výslovně napsáno, že mu vyprší, až v zámoří skončí lockout. Do té doby bude normálně hrát," řekl Sport.cz generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk.

Pardubice i Chomutov nechají rozhodnutí na hráčích

Mistrovské Pardubice i chomutovský nováček vzali doporučení na vědomí, rozhodnutí ponechají na samotných hráčích, kterých se týká.

"Klub si váží toho, že za nás hrají a je jen na nich, zda se rozhodnou doporučení respektovat, či nikoliv. Přestože všichni hráči mají s klubem platné kontrakty, do ničeho je nutit nebudeme. Moc si vážíme, že nám všichni tři pomáhají," říká sportovní manažer Pardubic Petr Hemský na téma Jakuba Kindla, Davida Krejčího a Aleše Hemského.

"Už víme o doporučení hráčských odborů, ale taky jsme jako klub zaplatili za hráče drahé pojistky a uzavřeli s nimi nějakou dohodu, tak bychom rádi využívali jejich služeb až do chvíle, než budou muset odletět za oceán kvůli startu NHL. Každopádně ale budeme respektovat postoj hráčů k celé věci," uvedl Jaroslav Veverka, manažer Chomutova, jehož barvy hájí slovenský obránce Milan Jurčina a útočník Michael Frolík.

Budějovice Hanzala s Milanem Michálkem nenasadí

Naopak České Budějovice se budou muset v pátek na Slavii obejít bez útočníků Martina Hanzala s Milanem Michálkem, se kterými ještě včera počítali. "V současné chvíli bereme na vědomí doporučení NHLPA hráčům," říká sportovní manažer Petr Sailer.

"Hráčská asociace nechává na zvážení každého hráče, jak s tím doporučením naloží. My jsme se s Milanem Michálkem rozhodli raději ten týden ještě počkat, než teď zběsile naskočit třeba jen na pár utkání a pak rychle balit. Rozházet kvůli nám celou sestavu by mohlo přinést víc škody než užitku," uvedl útočník Martin Hanzal, jenž se osobně účastnil konferenčního hovoru členů NHLPA.

Liberec si počká na definitivní verdikt, do té doby se nic nemění

Liberec má ve svém kádru gólmana Ondřeje Pavelce a obránce Ladislava Šmída. "Dokud nebude známo definitivní rozhodnutí, oba si dál budou plnit své povinnosti. Jestliže mi ale sami řeknou, že hrát nechtějí, nic s tím neudělám," řekl Sport.cz generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech.

Spartu čeká nejbližší zápas až v neděli, a tak se zatím situací okolo brankáře Michala Neuvirtha příliš nezabývá. "Michal zatím žádnou zprávu nedostal, dál se připravuje s námi a moc to neřešíme. Času je zatím dost," sdělil Sport.cz sportovní manažer holešovických Patrik Martinec.

I Plzeň má brankářskou posilu z NHL, gólmana Bostonu Tuukku Raska. "Oficiální prosbu, doporučení, nebo jak to mám přesně nazvat, zatím neobdržel ani klub ani hráč. Pakliže přeci jen dorazí, vše zvážíme. Je to ale na rozhodnutí samotného hráče," řekl Sport.cz ředitel Západočechů Václav Jáchim.

Chára za Lva dnes v Ufě nastoupil

Problém nemusí řešit v Brně, Zlíně a Litvínově, v jejichž kádrech žádné posily ze zámoří nefigurují.

Lev Praha právě hraje zápas Kontinentální ligy na ledě Ufy a do boje zasáhl i bostonský kapitán Zdeno Chára. "Zdeno žádnou oficiální zprávu zatím nedostal, proto normálně nastoupí," řekl Sport.cz manažer komunikace Jan Rachota.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec