Hlavní obsah

Snad Rusové zapomenou na rok 1968 a budou nás šetřit, přeje si Hrdina před duelem legend

Jan ŠkvorSport.cz

Po nějaké době zase zavzpomíná na vyhrocené hokejové souboje s reprezentací Sovětského svazu. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina nechybí ve výběru sparťanských legend, které v sobotu v rámci oslavy 110. výročí od založení Sparty nastoupí proti bývalým hvězdám ruského resp. sovětského hokeje. V týmu pod hlavičkou plynárenského koncernu Gazprom se objeví taková jména jako Valerij Kamenskij, Alexej Žamnov, Andrej Kovalenko nebo Vladimir Malachov.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Hrdina.

Článek

Co pro vás reprezentační souboje se Sovětským svazem znamenaly?

Bylo to obtížné, protože jak říkal trenér Bukač, Rusové se dali porazit, ale ne porážet. Pro mou generaci byl jednoznačně nejlepší rok 1985, kdy jsme je porazili v Praze a stali se před domácím publikem mistry světa. Na to se nedá nikdy zapomenout.

Prakticky každý vzájemný zápas byl mimořádně vypjatý, že?

Přesně tak. Tak jako to mají Švédové s Finy, to samé platilo o nás s Rusy. Všechno pramenilo z roku 1968 (invaze vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa).

Dokážete si přestavit, jak to na ledě bude vypadat v sobotu?

Doufám, že právě na rok 1968 Rusové už zapomenou a budou nás trošku šetřit. Ale mají v kádru spoustu hráčů, kteří by ještě mohli hrát nejvyšší soutěže. My starší hráči už nemáme takovou rychlost ani fyzickou kondici. Možná řekneme Petru Tonovi (současnému útočníkovi Sparty), aby si před večerním zápasem proti Plzni šel s námi zahrát. Měl by to jako rozcvičku (směje se). Nebude to ale žádný vesnický hokej, diváci se můžou těšit na krásné kombinace a spoustu gólů.

Na kolik se jich cítíte?

Vzhledem k tomu, že náš soupeř vyhrál v pondělí 10:0 nad výběrem Karlových Varů a Litvínova, za nějž nastoupili Jirka Šlégr, Honza Vopat nebo Petr Kořínek, což jsou hráči, kteří ještě nějakou kondici a výdrž mají, tak to fakt nejsem schopný odhadnout. Kluci mi hned hlásili, že jich moc nedáme. Tak uvidíme.

Kdo nastoupí za sparťanský tým legend:
Brankáři
Petr Bříza, Petr Přikryl
Obránci
Stanislav Hajdušek, Jiří Kročák, František Kučera, Pavel Šrek, Josef Řezníček, Martin Maškarinec, Jaroslav Nedvěd, Leo Gudas, Jaromír Látal, Ladislav Benýšek
Útočníci
Pavel Richter, Jiří Hrdina, David Volek, Pavel Gross, Jaromír Kverka, Petr Hrbek, Pavel Geffert, Martin Hosták, Luboš Pázler, Richard Žemlička, Patrik Martinec, Jiří Zelenka, Michal Sivek, Lubomír Pěnička, Andrej Potajčuk, Tomáš Netík
Trenéři
Luděk Bukač, František Výborný, Jan „Gusta“ Havel

Budete utkání brát, právě proto že soupeřem budou Rusové, prestižněji?

To Rusové spíš tato utkání berou prestižně a nemají je za exhibici. Ale jo, trošku vyhecovaný to bude z obou stran. Doufám, že všechno proběhne v přátelském duchu.

Může se u vás před začátkem duelu dostavit byť jen lehčí nervozita?

To určitě ne, svoje už mám odehrané a jdu se vyloženě pobavit, udělat lidem radost a potkat se s kamarády.

Spoustu svých bývalých spoluhráčů uvidíte po dlouhé době. Plánujete po skončení zápasu nějaké posezení?

V prostorách holešovické arény se bude konat party a myslím, že nějakou dobu vydržíme. Halu určitě nezavřou o půlnoci.

Jak často ještě nazujete brusle?

Odehraju tak osm deset exhibičních zápasů za sezónu. Třeba minulý týden jsem absolvoval přípravný duel v Kopřivnici, rodišti Standy Hajduška, na který dorazilo skoro dva a půl tisíce fanoušků. Byla skvělá atmosféra, tak věřím, že v sobotu bude minimálně stejná, ne-li lepší.

Reklama

Související témata: