Hlavní obsah

Neprůstřelný rekordman Trvaj zastavil i Spartu a zajistil Olomouci veselého Silvestra

Michal OsobaPrávo

Na Hané můžou vítat nový rok zvesela, Olomouc zakončila rok 2014 dvěma výhrami. A nejoslavovanějším hokejovým hrdinou závěru roku je gólman Jiří Trvaj, po libereckých Bílých Tygrech si na něm vylámala zuby po porážce 0:1 i obávaná ofenzíva Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olomoucký brankář Jiří Trvaj při utkání na Spartě.

Článek

Čtyřicetiletého gólmanského veterána letos v Holešovicích nevidí rádi. Na jaře ještě v dresu brněnské Komety pomohl obrátit sedmé semifinále a ukončil Spartě sezónu, teď jí přichystal vystřízlivění po triumfech v emotivních bitvách se Slavií a právě Kometou.

„Tady není nikdy lehké vyhrát. V Liberci jsme se dostali v půlce zápasu do vedení, na Spartě to bylo skoro až do konce bez gólů,“ srovnával svá dvě nejčerstvější čistá konta.

Se 47. vychytanou nulou je rekordmanem základní části, ale žádnou sebechválu od něj neuslyšíte. „Já jsem strašně rád, že jsme vyhráli. A když jsme dali jeden gól, tak jsem tu nulu vychytat musel,“ usmíval se. „Hlavní je vítězit, a když je to s nulou, tak paráda. Je pěkné být v něčem první, asi už mám něco za sebou,“ hodnotil.

Spadla mu helma

V neděli pochytal Trvaj 38 střel, v úterý musel zasahovat 26krát. Čelil celkem devíti sparťanským přesilovkám, nejblíže pokažení čistého konta byl na začátku druhé třetiny, kdy už Pražané jásali, jenže rozhodčí gól neuznali pro Pechův faul. „Šel jsem po puku a byl tam kontakt do helmy, která mi napůl spadla,“ popisoval kritický moment.

„Už na začátku tam byla tyčka, ve druhé třetině mi trefili ruku, vždycky tam musí být štěstíčko,“ skromně vykládal Trvaj. „Ale bojovností jsme si zasloužili vyhrát, byli jsme lepším týmem,“ byl přesvědčený zkušený gólman.

Rozhodující moment přišel v poslední minutě, kdy už se zdálo, že zápas půjde do prodloužení. Obránce Jan Piskáček u mantinelu nesmyslně sroloval Tomáše Rachůnka a šel pykat. Osmadvacet sekund před koncem olomoucká přesilovková formace parádně vyšachovala sparťanskou defenzívu a Pavel Skrbek zakončil do odkryté branky.

Reklama

Související témata: