Hlavní obsah

Máme obavy, že se chuligáni přesunou z fotbalu na hokej, přiznává ředitel extraligy Řezníček

Praha

Pochopitelně mu neuniklo, kolik trestů musela v současné sezóně rozdat disciplinární komise hokejovým klubům za provinění fanoušků během zápasů. Ředitel české extraligy Josef Řezníček před chováním některých příznivců nezavírá oči, naopak ho chce s pomocí klubů řešit. „Máme totiž trošku obavy, že se nám rowdies přesunou z fotbalu na hokej,“ přiznává bývalý vynikající obránce.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček.

Článek

V předminulé sezóně osm, v minulé devět, zatímco v probíhajícím ročníku udělila disciplinární komise extraligy klubům už dvaatřicet trestů za nesportovní chování fanoušků. „Podobných provinění bylo v této sezóně opravdu hodně, proto jsme na ně začali kluby upozorňovat a vyvolali jednání. Od klubů máme plnou podporu," říká Řezníček.

Podle současného disciplinárního řádu je za nepřiměřené chování přítomných diváků vždy trestán domácí klub. A to i v případě, že se proviní fanoušci soupeřova mužstva. Tak tomu například bylo i na konci ledna při západočeském derby, kdy příznivci Plzně zaházeli po vstřeleném gólu ledovou plochu papírky, pokutou to ale odnesl domácí karlovarský klub.

Řezníček chce za fanoušky trestat i hostující klub

A to chce Řezníček změnit. „Většinu provinění přitom způsobí hostující fanoušci. Musíme se v definici paragrafu o nesportovním chování zaměřit na to, aby mohl být trestán i hostující klub. Někteří fanoušci se totiž na venkovní zápasy jezdí jenom vyřádit, dělat vesměs problémy a způsobovat domácímu týmu škody," myslí si extraligový ředitel.

„Možnost trestat hostující klub je pro nás zcela zásadní. Kluby už dnes mají poměrně slušné technické zabezpečení na monitorování sektorů pro hostující fanoušky. Ty své totiž mají pod kontrolou, můžou mluvit s fanklubem a řešit to s ním," tvrdí Řezníček, jehož chystanou změnu kvitují i samotné extraligové kluby.

„Ani jim se nelíbí, když dostanou tři pokuty za sezónu a všechny jsou způsobené hostujícím kotlem. Proto cítím potřebu změnit současný stav, kdy nutíme domácí klub k tomu, aby si hlídal hostující sektor fanoušků, uměl identifikovat pachatele a pak si to s ním vyřídil soudní cestou," říká.

Hořící světlice na ledě a plastová lahev, to je rozdíl

Není to jediná korekce disciplinárního řádu, kterou chce prosadit. Dnes platí, že za první provinění fanoušků dostává klub napomenutí, za druhé pokutu pět tisíc, za třetí deset tisíc, za čtvrté dvacet tisíc, za páté třicet tisíc atd. Nezáleží přitom na tom, o jaký incident se jednalo.

„A to je špatně. Naším cílem je, aby byl každý projednáván individuálně. Když uvedu příklad; aby měla disciplinární komise možnost udělit za hořící světlici na ledě vysokou pokutu. A naopak udělit napomenutí za vhozený tenisák nebo plastovou lahev, která nikoho neohrozí. V této chvíli to tak bohužel není," uvědomuje si Řezníček.

Reklama

Související témata: