Hlavní obsah

Židlický po snové premiéře v Detroitu zářil. Hned v prvním zápase vytvořil klubový rekord

Detroit

Vydařenější debut v dresu Detroitu si český obránce Marek Židlický mohl přát asi stěží. Osmatřicetiletý bek vstřelil vítězný gól v zápase s New York Rangers a povedlo se mu to, co ještě žádnému hráči Rudých křídel v historii - ve svém premiérovém utkání gólem rozhodl zápas v pětiminutovém prodloužení. Hráči Red Wings tak zvítězili 2:1.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Obránce Detroitu Marek Židlický (vpravo) a Henrik Zetterberg se radují z rozhodujícího gólu Red wings proti New Yorku Rangers.

Článek

„Však víte, byl to můj první zápas, který jsem rozhodl v prodloužení. Lépe se cítit nemůžu," rozdával Židlický úsměvy zámořským novinářům. Už teď se těší na vyřazovací boje NHL, které za svou bohatou kariéru v zámoří zažil jen čtyřikrát - naposledy v sezóně 2011/12.

Po Nashvillu, Minnesotě a New Jersey si Židlického konečně vybral tým, který je jedním z vážných kandidátů na Stanley Cup. A rodák z Mostu ve svém premiérovém utkání ukázal, že by pro Detroit mohl být velkým přínosem. Během přesilové hry v prodloužení našel Zetterberg před bránou stojícího Dacjuka. Jeho pokus gólman Talbot ještě vyrazil, dorážku Židlického ale už neviděl. Puk se totiž třepotal ve vzduchu, dopadl na brankářova záda a vzápětí skončil v bráně.

Židlického si spoluhráči pochvalují

„Zahlédl jsem puk a pokusil se do něj dloubnout a on pravděpodobně dopadl na Talbotova záda a dovnitř do brány," popisoval Židlický situaci z vlastního pohledu. „Myslím, že Zetterberg byl už předtím blízko ke skórování. A nakonec se nám to podařilo," těšilo českého reprezentanta.

„Bylo příjemné vidět, jak střílí rozhodující gól. Jsem šťastný za jeho skvělý start u nás. S tím, co noví kluci přináší do týmu, jsme ještě sebevědomější," prohlásil po utkání Zetterberg. Chválu si Židlický vysloužil i od brankáře Jimmyho Howarda. „Působil na ledě rozvážně, pevně, dobře rozehrával puky. Sám na puku je chytrý, celkově skvělé doplnění našich zadních řad," pochvaloval si Howard, který pochytal 39 střel, nestačil jen na pokus Girardiho v přesilové hře.

Potrestaným hráčem, který si v té době odpykával trest na trestné lavici, byl právě Židlický. „V první třetině jsem se necítil zrovna dobře, zvláště, když (soupeři) skórovali při mém trestu," vyprávěl Židlický. „Ale ve druhé a třetí třetině jsem se cítil mnohem lépe, takže to nakonec byl přece jenom povedený zápas," dodal tradičně produktivní obránce.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice