Hlavní obsah

Sparta se v derby rozloučila s Holešovicemi. Vzpomínky nikdo nevymaže, ví Netík

Praha

Zbývaly dvě minuty do konce, když více než pět a půl tisíce přítomných fanoušků povstalo a hráče vyprovázelo potleskem. Sparta v jediném derby sezóny porazila v přípravném duelu rivala Slavii 5:1, konečný výsledek ale nebyl nejdůležitější. Sparťané v úterý po dlouhých třiapadesáti letech dali na nějaký čas sbohem Sportovní hale v Holešovicích a stěhují se do moderní O2 areny v Libni.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fanoušci hokejové Sparty během posledního utkání v holešovické hale.

Článek
Fotogalerie

Od roku 1962. Tak dlouho byla hokejová Sparta spjata s Holešovicemi. Za tu dobu získala šest mistrovských titulů, teď tu ale nesjpíš na dlouhé roky dopředu žádný nepřidá. „Mám z toho smíšené pocity. Hned se mi vybavily některé památné zápasy, které jsme tu odehráli, hlavně ty tituly," říkal upřímně Tomáš Netík, sparťanský odchovanec, který s klubem svého srdce třikrát vyhrál extraligu.

I jemu moc záleželo na tom, aby se Sparta se svým starým domovem rozloučila výhrou. Jako soupeře si pozvala nesmiřitelného rivala Slavii a náboji duelu vůbec neubral fakt, že sešívaní budou od nové sezóny hrát o patro níž v první lize. „Vždycky to jsou proti Slavii speciální zápasy. Žádného lepšího soupeře jsme si na poslední zápas v Holešovicích nemohli přát. A mě vždycky potěší, když se proti ní trefím," radoval se třiatřicetiletý forvard ze svých dvou gólů.

A potěšili jej fanoušci, kterých dorazilo přes pět a půl tisíc. Tedy o dva a půl tisíce více, než zavítalo na páteční premiéru Sparty v O2 areně proti norskému Storhamaru v Lize mistrů. A přestože panovaly obavy, jestli proti přesunu do moderního chrámu nebudou v průběhu duelu protestovat, vše se obešlo bez jakéhokoliv problému.

Sparta patří do Holešovic, skandovali fanoušci

Byť se halou často rozléhal pokřik „Sparta patří do Holešovic", což fanoušci rozvinuli i na obrovském transparentu v kotli v průběhu prostřední třetiny. „Lidi byli perfektní. Hlavně kvůli nim jsme nechtěli připustit, že bychom před takovou návštěvou zaváhali. Ale nebylo to vůbec jednoduchý. Slavia hrála dobře," pochválil Netík městského soka.

„Hokejová Sparta má parádní fanoušky, se kterými nejsou problémy. A teď jenom dokázali, že to jsou inteligentní lidi. Věřím, že nás budou podporovat i dál. Přeci fandí Spartě a ne hale," doufá sportovní manažer Patrik Martinec, že si sparťanští příznivci najdou cestu i do O2 areny.

„Proč by neměli? Věřím, že sparťani, kteří chodili do Holešovic, přijdou i tam a vytvoří parádní kulisu. Prostě jedna etapa končí a začíná další. Nedá se nic dělat, děje se to všude ve světě a ke sportu to patří. Je to přeci logický. O2 arena je krásný stadión, a když jsme jediný pražský celek v extralize, tak proč v něm nehrát. Nemůže se žít z nostalgie. Ale vzpomínky nikdo nevymaže," řekl Netík.

A s Martincem zalitovali, že úterní derby bylo vinou sestupu Slavie o patro níž první a zároveň posledním v sezóně. „Derby bude chybět celému českému hokeji. Slavia patří do extraligy a pražská derby vždy byla ozdobou českého hokeje," má jasno Martinec.

Reklama

Související témata: