Hlavní obsah

Moc lídrů v týmu? To nechci komentovat, říká nový kouč Ocelářů Mucha

Třinec

Deset dní vybíralo vedení třineckých Ocelářů nové trenéry místo odvolané dvojice Jiří Kalous-Václav Varaďa. A ač padala velmi zajímavá jména, důvěru nakonec dostali ti, kteří původně jen zaskakovali. Po čtyřech zápasech a pěti získaných bodech se dočasná péče dua René Mucha a Marek Malík přeměnila na trvalou. „Je teď před námi hodně práce,“ je jasné Muchovi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Noví trenéři Třince Marek Malík a René Mucha (vpravo).

Článek

Jak jste přijal rozhodnutí vedení, že už nejste dočasní, ale zůstáváte nastálo? Byl jste překvapený?

Jsem odchovanec třineckého hokeje, patriot. To, že jsme dostali důvěru vést první tým Ocelářů, bylo velmi příjemné. Každopádně je to ale i velký závazek. Nečekali jsme ani, to že budeme osloveni, abychom tým vedli dočasně. Je teď před námi hodně práce a doufám, že týmu a hráčům budeme umět s Markem Malíkem pomoct.

U týmu jste už téměř dva týdny. Co jste stihl vypozorovat? Už víte, co je, či bylo důvodem toho útlumu?

Myslím, že je to zřejmé. Třinec má velmi ofenzivní tým a prostě v téhle chvíli nedává góly. A také celkem laciné góly dostáváme. Více musíme zapracovat na obranné fázi a snažit se odehrát utkání pokud možno s co nejmenším počtem obdržených gólů. Pak určitě přijdou i vítězství.

Třinecký kádr tvoří téměř výhradně velmi zkušení hráči. Proč dělají hrubky, po nichž dostáváte góly. Přestali si věřit?

Jsou zkušení hokejisté, to je bez debat a taky si to moc dobře uvědomují. Každý, kdo ale dělal sport na nějaké úrovni, ví, že když vám to nejde, tak většinou děláte věci trochu jinak, než jak to máte naučené a zautomatizované. A někdy prostě špatně.

Jako dočasní trenéři jste měli možná trošku svázané ruce, nyní už je to jen na vás. Co bude potřeba udělat? Najít ztracenou sebedůvěru a... ?

...a co nejrychleji vyhrát jedno utkání.

To se vám ale podařilo už s Litvínovem, ale za dva dny přišla další porážka.

Ten zápas v Brně jsme začali hrát pozdě. Třetí třetina určitě nebyla špatná, ale hrát dvacet nebo pětadvacet minut je málo.

I vítězné utkání s Litvínovem bylo podobné. Ani tam jste nebyli první dvě třetiny lepší. Nakopl vás až ten vedoucí gól v oslabení.

On to byl specifický zápas pro oba týmy. Ať chceme nebo nechceme, hráči na obou stranách si uvědomovali, že to nebylo utkání o tři, ale o šest bodů a bylo to to trochu více takticky svázané. Nikdo nechtěl udělat chybu, po které by padl gól. Od toho se hra na obou stranách odvíjela. Moc nám pomohl ten gól v oslabení.

Třinecká kabina je plná osobností, které by v jiných týmech byly lídry týmu. Nemůže i toto být část problému? Že je těch lídrů až moc?

V této fázi bych to asi nechtěl moc komentovat, protože se s hráči stále seznamujeme. Snažíme se s nimi komunikovat. Moc na toto nedokážu zatím odpovědět.

Dají se očekávat výměny hráčů? Už víte, koho se budou týkat a v jakém horizontu?

Netvrdím, že se to nemůže stát, ale zatím to asi není úplně aktuální téma. Nevím, čeká nás ještě spoustu jednání. Po nějakém delším časovém úseku bych možná byl schopen být konkrétnější.

Jak máte Markem Malíkem rozdělené kompetence? Jste hlavní kouč a on asistent, nebo jste na stejné úrovni?

Já jsem hlavní a Marek můj asistent. Při utkání má Marek na starosti beky a já útočníky. O všem se spolu ale radíme.

K prvnímu týmu jste přišel od týmu staršího dorostu, stihl jste vůbec sledovat zápasy A týmy, nebo to teď doháníte z videa?

Letos mi to moc nevycházelo. V pátky jsme hrávali zápasy a v neděli se hrála doma snad dvě utkání, na kterých jsem ale nebyl. Neviděl jsem žádné utkání a už se na ně asi ani dívat nebudu. Nechceme se v tom moc pitvat. Poslední utkání přinesla několik pozitivních věcí a od těch se chceme odpíchnout.

Dosud jste působil především jako trenér mládeže, je to veliký rozdíl trénovat hotové muže? Platí rčení, že starého psa novým kouskům nenaučíš?

Je to velký rozdíl. Ti starší jsou už na něco zvyklí a v některých věcech je nepředěláte. Zase na druhou stranu mohou ale na ledě prodat už nabyté zkušenosti.

Jak skloubíte svou novou práci s povinnostmi šéftrenéra mládežnické akademie, půjde to?

Pravděpodobně ne a někdo mě na postu šéftrenéra akademie vystřídá. Je to spojené s velkou administrativou pro svaz, ať už to jsou školní povinnosti hráčů, komunikace se školou. A je toho poměrně dost.

Třinci je často vytýkáno, že nemá v prvním týmu téměř žádné odchovance. Jak to vidíte vy? Mládežnický hokej v Třinci znáte možná nejlépe ze všech?

Jsou tady hráči, kteří by se mohli do extraligového týmu zapracovat.

Třeba už v nejbližších dnech?

Nechte se překvapit, nechal bych tomu volný průběh.

V pátek vás čeká doma Sparta, uděláte další změny ve složení formací?

Neřešíme, zda přijede Sparta, nebo někdo jiný. Musíme se dívat především sami na sebe a svou vlastní hru. A pokud bude pohyb v sestavě, tak věřím, že budeme mít šťastnou ruku.

V posledním utkání se zranil kapitán Klesla, jak to s ním vypadá?

Není to nic vážného, ale pravděpodobně o víkendu nenastoupí.

A Radoslav Tybor, který přišel v minulém týdnu z Pardubic výměnou za Jakuba Orsavu?

Tybor už se v úterý zapojil do tréninku. Uvidíme, jak na tom bude před víkendem.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice