Hlavní obsah

Látal se před deseti tisíci diváků rozloučil s kariérou

OSTRAVA

Úspěšná fotbalová kariéra Radoslava Látala je definitivně minulostí. Vicemistr Evropy z roku 1996 z Anglie a vítěz Poháru UEFA z roku 1997 se s ní slavnostně rozloučil v pondělní benefici na ostravských Bazalech, kam mu vedle spoluhráčů ze stříbrné party přišlo vzdát hold i bezmála deset tisíc diváků. Bývalý kapitán Baníku přispěl ke konečné remíze 8:8 gólem na obou stranách.

Článek

Látal sezval na závěrečnou party své kariéry přes pět desítek hráčů, ale začátek ligové sezóny jeho plány vydatně seškrtal. Účast ve finále německého Superpoháru znemožnila přílet bývalých spoluhráčů ze Schalke 04, kvůli klubovým povinnostem se dopředu omluvili medailisté z Eura Pavel Nedvěd, Patrik Berger a na poslední chvíli také Vladimír Šmicer nebo Karel Poborský, kterého z Prahy nepustilo natáčení reklamy.

"Původně jsem počítal, že přijede více kluků, ale bylo to hodně těžké a měl jsme příliš velké oči. Spoustě klubů už začala sezóna, hrají mistrovské zápasy a chystají se na poháry. Jsem vděčný všem, co si našli čas," řekl Látal. Jediným zahraničním hostem se tak nakonec stal Marco van Hoogdalem, který s Látalem prožil úspěšné období v Gelsenkirchenu.

O návštěvnost měl obavy

Navzdory početným omluvenkám měla Látalova rozlučka důstojnou kulisu - Bazaly zaplnilo takřka deset tisíc lidí. Údaj o počtu diváků hlavního hrdinu večera zarmoutil i potěšil. Se známým se totiž vsadil, že pokud na Bazaly zavítá přes sedm tisíc návštěvníků, večer zaplatí 100 míchaných drinků mojito.

"Měl jsem z návštěvnosti trošku obavy, aby to nebylo fiasko, ale jsem hrozně rád, že lidi přišli. Byli skvělí a patří jim za to díky," řekl Látal. Na tribuně byla i skupinka fanoušků z rodných Němčic na Hané, kterou do Ostravy dovezl zvláštní autobus.

Matušoviče provázel pískot

Střelci se hlavně v první půli činili. Radek Drulák se rozpomenul na své střelecké časy a za půl hodinu zkompletoval hattrick. Jediný z přímých aktérů si bezstarostného fotbalu neužíval tak jako ostatní - Miroslav Matušovič i půl roku po svém odchodu do Sparty sklízel při každém doteku s míčem pískot publika a mohl jen tiše závidět čerstvému spoluhráči Pospěchovi, který se dočkal ovací. Když Látal skluzem zmařil Matušovičův úprk na osamoceného gólmana, tribuny nadšeně zabouřily.

I nenávist Ostravanů vůči Matušovičovi však časem vychladla: bývalá modla si je udobřila několika kolegiálními přihrávkami na protihráče Látala.

Oslavenec skóroval na obou stranách

Tempo postupně vadlo, druhý poločas se hrál ve zkrácené verzi jen třicet minut. Oslavenec se nakonec gólu dočkal až po hodině hry, když nekompromisní dělovkou bez přípravy prostřelil Bernádyho. Už pár minut před tím mu radost z gólu překazil praporek asistenta rozhodčího signalizující ofsajdové postavení střelce. "Taky mi to mohl prominout. Rád bych se podíval na video," usmíval se Látal.

Vicemistři Evropy se 'nadřeli', aby z vedení 8:4 udělali obligátní remízu. V posledních sekundách však dopustili gólovou smršť do vlastní sítě. Plichtu zachránil právě Látal, který v nastaveném čase vyměnil dres, vykoledoval si penaltu a sám zavěsil na konečných 8:8.

Látal: Končím před nejlepšími fanoušky v zemi

Po závěrečném ohňostroji a nekonečných ovacích diváků vestoje opouštěl Látal ostravský trávník naposledy jako hráč se slzami na krajíčku. Od klubu dostal nový vedoucí ligového mužstva dres s číslem 86. "Je to počet oficiálních utkání, které Radek za Baník odehrál," vysvětlil předseda představenstva Jakub Kahoun.

"Roky v Baníku jsou nesmazatelně vryty v mé paměti. Po odchodu z Olomouce už jsem ani nečekal, že na sklonku kariéry tady vyhraju ligu i Český pohár. Jsem strašně rád za to, že končím právě na Bazalech a před nejlepšími fanoušky v zemi," řekl Látal.

Celý výtěžek benefice poputuje na charitativní účely.

Výběr Radka Látala - Česká republika '96 8:8 (4:6)
Branky: 15. a 23. Daněk, 8. Matušovič, 35. Mucha, 71. P. Siegl, 74. Kubina, 75. Bernády, 75. Látal z pen. - 5., 20. a 31. Drulák, 4. a 13. Hašek, 34. Hapal, 59. Látal, 70. Baranek. Diváci: 9111.
Výběr Radka Látala: Bernády - Pospěch, Malík, Kovář, Pivarník - P. Siegl, Van Hoogdalem, Kubina, Kula - Daněk, Matušovič (průběžně střídali Mucha, Vrťo). Trenér: Uličný.
ČR '96: Kouba - Horňák, Kadlec, Suchopárek, Hapal - Látal, Kubík, Frýdek, Hašek - Drulák, Kuka (průběžně střídali Rada, Baranek). Trenér: Lička.

Reklama