Hlavní obsah

Čeští hokejisté pod Hadamczikem napoprvé vyhráli

Jirka G. NovákSport.cz

S mírnými rozpaky, ale úspěšně vstoupili čeští hokejisté do nové sezóny. Reprezentace poprvé pod vedením trenéra Aloise Hadamczika porazila na úvod turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci Finsko 2:1 po samostatných nájezdech. Hrdinou zápasu byl Burger, který proměnil oba nájezdy a při tom druhém blafákem rozhodl o vítězném vstupu českého týmu do turnaje.

Článek

Už ve třetí minutě zápasu se diváci v nablýskané liberecké Tipsport Areně  mohli radovat z gólu, když čeští hokejisté využili přesilovku za vyloučení Pärssinena. Hlaváč zpravé strany nastřelil zezadu mantinel, puk se odrazil před číhajícího Marka a ten nedal Bäckströmovi šanci. Brzy ale zahrozili i Finové, Hnilička s obtížemi vytlačil nad branku bekhend Saarely.

Během následujících minut se Češi museli dvakrát bránit přesilovým hrám soupeře, ale Finové se k žádnému vážnějšímu ohrožení Hniličkovy branky nedostali. Stejně dopadlo snažení českého týmu poté, co na trestnou lavici putoval po tvrdém krosčeku Karalahti.

Jeho spoluhráči ale oslabení přestáli a krátce po návratu řízného beka na led udeřili. Lepisto nejprve dvakrát z bezprostřední blízkosti proklepl Hniličkovy betony přízemní střelou, a následnou dorážkou potrestal nepozornost české obrany Valtonen. Český tým byl z branky viditelně otřesen a v závěru se musel Hnilička blýsknout několika povedenými zákroky.

Na začátku druhé části do dobré pozice prostrčil puk Hlinka Hlaváčovi, ale Bäckström si se střelou českého útočníka poradil, stejně jako s bombou Píšy od modré o chvíli později. Pozorný byl ale na druhé straně i Hnilička, jenž zlikvidoval jak pokus Pyöräly, tak následnou dorážku Kallia. Bäckström zase úspěšně odolal lavině střel při vyloučení Malmivaary.

Další góly až v nájezdech

Další minuty ale nenabídly prořídlým ochozům příliš záživnou podívanou. Hra se sice přelévala z jednoho konce kluziště na druhý, ale bez výrazné příležitosti na obou stranách. Z rozjímání probudil fanoušky až tvrdý náraz Lehtonena u mantinelu do jednoho z českých hráčů, za což putoval finský bek oprávněně za katr. Češi ale jeho vyloučení potrestat nedokázali.

Poslední část načali svými útočnými výpady Hlaváč, Burger,  a Tenkrát, ale Bäckström zůstával pozorný. Nepřelstila ho ani kombinace Hlaváče s Hlinkou, či pokus Veselého z levé strany. Útočník Budějovic měl na hokejce velkou šanci i v 56. minutě, kdy mu krásně do pravého kruhu přihrál Hamr. Ale jeho střela cestu mezi betony finského gólmana nenašla.

V prodloužení si ani jeden tým větší příležitost. Burger se sice snažil obelstít finskou obranu, ale bez úspěchu. Chvíle vítkovického útočníka ale měla teprve přijít. Hned v první sérii samostaných nájezdů vyrovnal stav po skórování Kontioly. Další hráči pak nesupěli, Pärssinen trefil tyčku. Burger ale vydařeným blafákem daroval týmu vítězství.

Česko - Finsko 2:1 po samostatných nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Marek (Hlaváč, Hlinka), rozhodující nájezd Burger - 15. Valtonen (Niemi, Lepisto). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 3950.
Česko: Hnilička - Píša, Hejda, Rachůnek, Philipp, Hamr, Čáslava, Ptáček, Bičánek - Bednář, Divíšek, Rosa - Veselý, Burger, Tenkrát - Hlaváč, Grošek, Hlinka - Hubáček, Mikeska, Marek. Trenér: Alois Hadamczik.
Finsko: Bäckström - Lehtonen, Karalahti, Niemi, Lepisto, Saravo, Malmivaara, Luomala - Pyörälä, Viuhkola, Kallio - Pärssinen, Pirnes, Saarela - Virta, Hahl, Louhi - Valtonen, Kontiola, Kalto. Trenér: Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata: