Hlavní obsah

Musím si v KHL vybudovat jméno, nevzdává to gólman Rigy Sedláček

Praha

Hokejový brankář Jakub Sedláček se v Dinamu Riga snaží vybudovat si postavení a získat více šancí v soutěžních zápasech. Třiadvacetiletý gólman v létě opustil extraligový Zlín a zamířil na zkoušku do týmu Kontinentální ligy, kde si následně vybojoval smlouvu. Nyní se snaží svými výkony přesvědčit trenéra Artise Abolse, aby jej do hry nasazoval častěji. Zatím Sedláček zasáhl do čtyř zápasů a třikrát pomohl Dinamu k výhře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Jakub Sedláček v dresu lotyšské Rigy.

Článek

Bývalý juniorský reprezentant, který má na kontě již i starty v seniorském národním týmu, byl ve Zlíně zvyklý na post jedničky. V Rize je ale situace jiná. "Oproti Zlínu je to rozdíl, ale já jsem si to zvolil. Věděl jsem, že jít ven bude hodně těžké, že nemám takové jméno jak Salák nebo Štěpánek. Teď se pokouším získat si respekt a odchytat co nejvíce zápasů," uvedl Sedláček.

Jedničkou Rigy je zkušený švédský gólman Mikael Tellqvist, kterému se zatím také daří. Díky dvojici Tellqvist - Sedláček je Dinamo průběžně třetí v Západní konferenci KHL. "Věřím a doufám, že si postupem času zachytám víc," řekl zlínský odchovanec, jenž se momentálně do branky dostane v každém čtvrtém zápase lotyšského klubu. Další šanci tak bude mít, pokud se nestane nic neplánovaného, v sobotu v Petrohradě.

Pravidlo stejně všichni obchází

Kvůli pravidlům KHL zatím většinu zápasů Dinama sleduje jen z tribuny. Týmy totiž musejí do zápasů nasazovat mladší hráče, aktuálně do ročníku 1992. A kluby to obcházejí tak, že náhradní brankář je vždy junior. "Stejně jako řada dalších tohle pravidlo moc nechápu, stejně ho všichni obchází. Ze soupeřů, se kterými jsme hráli, asi třináct týmů napsalo na soupisku jako dvojku juniora," přiznal Sedláček.

Na tribuně Sedláček strávil i pondělní zápas Rigy proti Lvu Praha, který lotyšský tým prohrál po samostatných nájezdech. I přes nezdar ale Dinamo potvrdilo, že zatím absolvuje vydařenou sezónu. "Týmově se nám daří, to nikdo nečekal. Předešlý rok byl špatný. Teď ale sbíráme body prakticky v každém zápase a já doufám, že to vydrží," přál si Sedláček.

Do Rigy český gólman zamířil v polovině července a už se tam zabydlel. "Je to krásné město. S ruskými městy, ve kterých jsme zatím hráli, se to vůbec nedá srovnat," podotkl. Problém mu nedělá ani náročné cestování. "My to máme celkem v pohodě. Některé týmy, jako Chabarovsk, to mají horší. Osobně mi to ale zatím moc nevadí, jsem zvyklý ze Zlína. Když jsme jeli do Karlových Varů, tak to bylo šest hodin. Přečtu si knihu, pustím film," dodal.

Reklama

Související témata: