Hlavní obsah

Způsobem, jakým to dělají Rusové, bude pro KHL těžké přežít, říká Pöpperle

Jan ŠkvorSport.cz

Plánovali vytvořit nadnárodní evropskou soutěž, která by svou kvalitou časem konkurovala zámořské NHL. Kontinentální hokejová liga má sice za sebou už sedm sezón, v posledních letech ale přibývá týmů, které otevřeně přiznávají obrovské finanční problémy. Loni skončil pražský Lev, letos v létě zase Atlant Mytišči a nedostatek financí trápí i další kluby. Třeba i Soči, za které v uplynulé sezóně v jeho premiérovém ročníku v KHL chytal český brankář Tomáš Pöpperle.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Tomáš Pöpperle během prvního tréninku hokejové Sparty na ledě.

Článek
Fotogalerie

„Taky jsme měli problémy," přiznává vicemistr světa z roku 2006. Ne sice tak velké, jako třeba bratislavský Slovan, který svým hráčům dluží několikaměsíční výplatu za poslední sezónu, ale idyla to v Soči rozhodně nebyla.

„Od ledna nám taky dlužili čtyři výplaty, ale v dubnu nám všechno doplatili i s bonusy," vypráví třicetiletý gólman, který má o budoucnost KHL obavy. „Rusové vždycky mají kam sáhnout a pokaždé něco vymyslí. Ale způsobem, kterým to dělají, bude těžké přežít. Pokud tam nebude někdo, kdo tomu dá hlavu, budou to mít hodně drahé, jestli chtějí přežít," odhaduje Pöpperle.

Finanční problémy má i Medveščak:
Bratislavský Slovan není jediným týmem KHL v nadcházejícím ročníku, který dluží svým hráčům. Na výplaty čekají i hokejisté Medveščaku Záhřeb. Frustrace kanadského gólmana týmu Marka Dekaniche, který za jediný chorvatský klub v soutěži chytal poslední dvé sezóny, došla tak daleko, že si veřejně postěžoval na svém účtu na Twitteru.
„Po pětiměsíčním trpělivém čekání na třetinu svého platu za poslední sezónu už mám dost. Podniknout kroky přes sociální sítě je má poslední šance. Zaplaťte mi a já odejdu,“ napsal Dekanich, který není jediným hráčem, kterému vedení Záhřebu dluží. „Je legrační, že Medveščak zahájil přípravný kemp na další sezónu, a přitom ještě neuhradil své závazky vůči hráčům za minulý ročník. Vlastně to ani moc legrační není...,“ zakončil svůj další příspěvek.

I kvůli tomu se rozhodl z Ruska po roce vrátit do Sparty, s níž podepsal kontrakt na tři roky. „Už mi není dvaadvacet nebo pětadvacet a chtěl jsem dlouhodobější smlouvu kvůli pocitu jistoty. Lítat po Rusku a ještě bez peněz, to není žádná sláva. Prožívají si tam krizové roky. Jsem rád, že se budu moct soustředit na práci a každý rok neřešit co teď bude a nebude," říká sparťanský odchovanec, který však setrvání v KHL předem nezavrhoval.

Sparta by si návrat ke zlatým časům zasloužila

„Dlouho jsme s vedením Soči o nové smlouvě koketovali. Ale když jsem se na konci sezóny zranil (Pöpperle uplynulý ročník nedochytal kvůli potížím s kolenem), nakonec jsme se nedohodli. Zůstanou mi ale dobré vzpomínky. V Soči se mi líbilo, bylo to hezká štace. V Rusku asi nic lepšího nenajdete," pochvaluje si angažmá v dějišti posledních olympijských her.

Když přišla nabídka tříleté smlouvy ve Spartě, dlouho neváhal. „Dokud je v Čechách ze strany Sparty zájem, tak člověk ani o ničem jiném neuvažuje. Moc nabídek, které by se vyplatily, nebylo. Nebo bych na ně musel čekat," řekl Pöpperle, s nímž kouč Pražanů Jandač počítá jako s brankářskou jedničkou.

V pondělí absolvoval se spoluhráči první trénink na ledě v Holešovicích a ze současného kádru má dobrý pocit. „Konečně se to ustálilo, většina mančaftu se udržela. Už minulou sezónu bylo mužstvo silné a teď bude zase. Navíc je zkušenější," myslí si Pöpperle.

A se Spartou pomýšlí na zisk titulu, na který Holešovičtí čekají od roku 2007. „Sparta už by si návrat ke zlatým časům zasloužila. Cíl je pořád stejný a neměnný. Ale uvidíme, jak to nakonec dopadne," uzavírá.

Vybojuje hokejová Sparta v nové sezóně mistrovský titul?
Ano
23,4 %
Ne
76,6 %
Celkem hlasovalo 6647 čtenářů.

Reklama

Související témata: