Hlavní obsah

Nikdy by mě nenapadlo, kam až to dotáhnu, udivil Ovečkin po 400 gólech v NHL

Carolina/Praha

Žádná paráda, ale počítá se. Ruský hokejista Alexandr Ovečkin dosáhl v NHL gólu číslo 400. V utkání proti Carolině pečetil výhru Washingtonu 4:2 trefou do prázdné branky. Jednoho napadne, že takto slavnostní branky jistě chtěl dosáhnout efektnějším způsobem. Ruský útočník ale po svém gólu prozradil, že ho hlavně těší, kam se vůbec ve své kariéře dostal.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Obránce Green (vpravo) gratuluje washingtonskému spoluhráči Alexandru Ovečkinovi ke čtyřem stovkám nastřílených gólů v NHL

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletý Ovečkin potřeboval na dosažení čtyř set gólů celkem 634 zápasů základní části NHL. V ligové historii zaujímá v rychlosti překonání této gólové hranice šesté místo.

„V utkání jsem měl řadu slušných šancí," litoval Ovečkin příležitostí, které v průběhu zápasu s Carolinou promarnil. „Možná jsem se před tou střelou snažil udělat víc pohybů než normálně, ale gól do prázdné branky je gól do prázdné branky," pravil ruský forvard s úsměvem.

Ovečkin dosáhl své čtyřsté branky v úniku, do něhož ho svou chytrou přihrávkou vyslal český útočník Martin Erat.

Celkem pět hráčů dosáhlo na 400 gólů dříve než ruská hvězda. O 26 zápasů Ovečkina předstihl Jari Kurri. Směrem k prvnímu místu pak následují Brett Hull, Mario Lemieux a Mike Bossy, kteří potřebovali okolo pěti set utkání. Málokoho překvapí, že onen milník nejrychleji pokořil legendární Wayne Gretzky. Stačilo mu pouhých 436 zápasů.

Je schopný skórovat odkudkoliv

Trojnásobný držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL Alexandr Ovečkin proslul svými bouřlivými gólovými oslavami. Svou jubilejní trefu ale nijak zvlášť neprožíval. Alespoň navenek ne.

„Samozřejmě že o tom přemýšlíte. Bavíte se o tom s kluky v šatně, kamarády, rodinou. Je to docela velké číslo," uvědomuje si Ovečkin, „Když jsem začal hrát v NHL, nečekal jsem, že si vybuduju takovou pozici. Samozřejmě jsem chtěl, ale svá poděkování směřuju hlavně k trenérům a spoluhráčům. Bez nich bych takových čísel nikdy nedosáhl," řekla jednička draftu z roku 2004 skromně.

Ruský útočník se sice vyjadřoval opatrně, o to víc ho ale poté zahltil chválou kouč Capitals Adam Oates.

„Je jen jediný hráč, s nímž jsem hrál nebo ho viděl hrát, kterého mi (Ovečkin) svými schopnostmi připomíná, a to byl Brett Hull. Myslím tím ve schopnosti střílet a skórovat odkudkoliv," rozplýval se Oates. „Alexandr však své umění umocňuje fyzickou hrou. Je to velký chlap a soupeři ho jen tak nepřelstí," dodal trenér Washingtonu.

Letos už překonal Bondru a Gartnera

Ovečkin přepisoval historii už v dřívější fázi probíhající sezóny. Vstřelením 398. gólu překonal Mikea Gartnera a dostal se na druhé místo žebříčku nejlepších střelců Washingtonu za vedoucího Petera Bondru (472 branek). V počtu přesilovkových gólů se pak se 138 zásahy vyhoupl v klubovém pořadí právě před Slováka Bondru.

V tomto ročníku NHL vede ruský forvard s 29 góly tabulku střelců a se 40 body je pátý v kanadském bodování. Za celou svou kariéru v nejlepší hokejové lize světa nasbíral v 634 zápasech 775 bodů.

Reklama

Související témata: