Hlavní obsah

Gólman Vokoun strávil při návratu na ledě 45 minut

Pittsburgh

Hokejový gólman Tomáš Vokoun z Pittsburghu se dnes poprvé od zářijové operace kvůli problémům se srážlivostí krve objevil při tréninku na ledě. Dvojnásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně především bruslil a procvičoval práci s holí, na ledě strávil přibližně 45 minut.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun

Článek

Sedmatřicetiletý Vokoun byl na ploše haly Consol Energy Center pouze s trenérem brankářů Mikem Balesem. Vyzkoušel si bruslení do stran při pohybu v brankovišti, jezdil kolečka po obvodu kluziště a u hrazení zastavoval Balesem nahozené kotouče. Nyní bude český gólman, který už týden nebere léky na ředění krve, čekat na výsledky lékařské prohlídky. Pokud jeho krevní hodnoty budou v normě, bude moci čelit střelám.

"Jde o dlouhou cestu a on má ještě velký kus před sebou," uvedl v úterý kouč Dan Bylsma k dalším prognózám. "Tenhle první krok je však pro Tomáše hodně povzbuzující. Snad dostaneme svolení od lékaře a při jeho návratu se posuneme zase o něco dopředu," řekl Bylsma.

Vokoun byl kvůli krevní sraženině v ohrožení života a po operaci nevyloučil, že by ho zdravotní problémy mohly donutit skončit s hokejem. Zároveň však počítal s tím, že se po třech až šesti měsících pokusí do branky vrátit a podle svého stavu se pak rozhodne, co dál.

"Vždycky jsem řadil své zdraví nade vše. Jsem připravený na nejhorší scénář. Ten nejlepší je, že léčení půjde dobře a já se rozhodnu, jestli budu hrát, nebo ne," řekl Vokoun v prosinci serveru NHL.com.

S Pittsburghem má smlouvu do konce sezony. V té předchozí kryl záda Marcu-Andremu Fleurymu, od něhož převzal v play off roli jedničky. Při Vokounově absenci vytvořil Fleury dvojici s nováčkem Jeffem Zatkoffem.

Reklama

Související témata: