Hlavní obsah

Tootoo? To on měl být zvolen první hvězdou zápasu, ocenil Jágr svého mstitele

Newark

Na začátku prosince se o jeho zákroku horlivě diskutovalo. Obránce Pittsburghu Robert Bortuzzo v duelu proti New Jersey poslal úderem na hlavu nekompromisně k zemi hvězdného útočníka Jaromíra Jágra. Do utkání, které Tučňáci nakonec vyhráli těsně 1:0, se opora Devils už nevrátila. Kanaďan obdržel za tvrdý direkt dodatečný trest na dva zápasy. Brzy po zápase sliboval Jágrův spoluhráč Jordin Tootoo pětadvacetiletému bekovi odplatu a v noci na úterý vše splnil.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Útočník New Jersey Jordin Tootoo (vlevo) v potyčce s obráncem Pittsburghu Robertem Bortuzzem.

Článek
Fotogalerie

"Několikrát jsem ho vyzval ke rvačce, on však odmítl. Ale sezóna je dlouhá a já rozhodně nezapomenu, jaké nosí číslo," říkal tehdy Tootoo a vendety se dočkal ještě před koncem starého roku.

Do bitky s Bortuzzem se pustil ve druhé třetině, a to hned dvakrát. Protihráče zasypal několika ranami a svým počínáním vyburcoval nejen diváky, ale i tým. Pěstní potyčky navíc pro Ďábly načasoval naprosto ideálně. Jen dvě minuty po první rvačce totiž srovnal v přesilovce Zajac na 1:1. Po té druhé zase Jágr dokonal obrat v zápase, který nakonec tým z Newarku vyhrál 3:1 a přerušil tak sérii nezdarů.

"Tootoo byl klíčovou ingrediencí, to je bez debat," uvedl po zápase generální manažer a v současné době i kouč Devils Lou Lamoriello. "Ukázal, že lidé nemají krátkou paměť. Pro mě byl rozhodujícím faktorem našeho vítězství. Ostatně si to myslí i řada novinářů, když ho vyhlásili třetí hvězdou zápasu," doplnil.

Jeho přístup ocenil i Jágr

Tootoo si po zápase vysloužil ocenění, ačkoliv na ledě strávil jen necelé tři minuty. Jeho počínání na hřišti pochválil i Jágr, jenž byl zvolen hlavní hvězdou střetnutí. "Změnil obraz hry. Postavil se za nás. Vyhrál obě bitky. To on by měl být první hvězdou zápasu," řekl legendární křídelník, který po utkání hýřil dobrou náladou.

Aby ne, vždyť proti Tučňákům ukončil devítizápasové čekání na gól. Ale hlavně: jeho mužstvo po třech porážkách vybojovalo důležité body, díky nimž zmenšilo odstup na play off. New Jersey aktuálně ztrácí ve Východní konferenci na osmou příčku devět bodů.

"Už si ani nepamatuju, kdy jsme naposledy vedli o dva góly. Možná v roce 2012? To jsem tady ještě nehrál," usmíval se Jágr, jenž zaznamenal svůj 126. vítězný gól v kariéře NHL.

Reklama

Související témata: