Hlavní obsah

Nechci znít namachrovaně, ale všechno je to o talentu, bavil novináře rekordman Jágr

New York
Aktualizováno

Jaromír Jágr podle svých slov vůbec poprvé v životě vyjel k zápasu ve zcela novém páru bruslí, které předtím neotestoval v tréninku. Sázka na porušení rituálu se vyplatila jemu i celku zámořské NHL z New Jersey měrou vrchovatou. Jak si již začíná hokejový svět pomalu zvykat, kladenský rodák překonal některý z rekordů z pozice nejstaršího hráče. A tentokrát šlo o kousek opravdu legendární. Jak na ledě, tak poté před mikrofony natěšených zástupců sedmé velmoci.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Jaromír Jágr přijímá gratulace jako největší hvězdá zápasu Ďáblů proti Philadelphii.

Článek

Patnáctý v zámořské kariéře a především první po takřka devíti letech. Téměř třiačtyřicetiletý (narozeniny má 15. února) lídr New Jersey Devils Jaromír Jágr  se stal v zápase proti Philadelphii vůbec nejstarším autorem hattricku v historii NHL, když překonal neméně legendárního borce Gordieho Howea.

„Rád dávám hattricky, ale už se mi nelíbí, když říkáte, že jsem nestarším hráčem. Tím nechci být, ale góly střílím rád," řekl po utkání dobře naložený Jágr zámořským novinářům. Na střeleckém kontě má teď 714 gólů a v historické tabulce mu schází jen tři branky k vyrovnání pátého Phila Esposita.

Jágr tak v přímém souboji zastínil svého nástupce Jakuba Voráčka, krajana, který je momentálně na čele individuálních statistik celé NHL. Voráček si sice připsal gólovou asistenci, ale trefy slavné osmašedesátky znamenaly pro Ďábly cennou výhru 5:2.

Český útočník nasázel tři branky v jednom utkání poprvé od roku 2006 a shodou okolností opět do sítě Philadelphie. Byl za to oceněn jako první hvězda zápasu. Třígólový večer Jágr prožil ve věku 42 let a 322 dnů. Dosavadní rekordman Howe to naposledy dokázal v listopadu 1969, kdy mu bylo 41 let a 216 dní.

Štěstí přeje připraveným

„Není dnes snadné střílet góly v NHL. Se všemi těmi přípravami, videem, systémem hry a navíc vynikajícími gólmany... proto jsem opravdu vděčný za každý gól. Tentokrát bylo štěstí na mé straně, něco takového jsem ani nečekal," dodala pokorně česká hokejová legenda.

Před utkáním cítil, že je potřeba něco změnit a rozhodl se k opravdu netradičnímu kroku - premiérově obul zbrusu nový pár bruslí, které ale poprvé vyzkoušel až na předzápasovém rozbruslení. „V posledních utkáních jsem se necítil dost silný. Věděl jsem, že je potřebuji. Říkal jsem si, že nemám co ztratit a že to nemůže být horší," vysvětlil Jágr zásah do vlastních zvyklostí, který se nakonec ukázal maximálně efektivním.

I když... jak sám Jágr po utkání vtipkoval, nebylo to o bruslích, ale o daru od boha, který se nedá naučit. První gól vstřelil Jágr bekhendem z nulového úhlu do odkryté klece a pro rozesmáté novináře jej sám culící se zhodnotil: “Těžký úhel, co? To je prostě o talentu... o neuvěřitelném talentu... ale nerad bych samozřejmě zněl nějak příliš sebevědomě... dělám si samozřejmě srandu!“

Po Jágrově druhé trefě, která nádherně shrnula to nejlepší a nejtypičtější z umění dvaačtyřicetiletého matadora, přišel třetí gól díky tvrdé práci před brankovištěm, tentokrát spíše šťastný. Jágrova reakce? „Prostě talent,“ vypálil bez přípravy. Šatna Devils se v ten moment začala otřásat salvami smíchu.

Podaří se Jaromíru Jágrovi prožít v NHL ještě další třígólový večer?
Ano.
77,7 %
Ne.
22,3 %
Celkem hlasovalo 40193 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články