Hlavní obsah

Voráček šesti body v Utkání hvězd NHL vyrovnal Lemieuxův rekord

Aktualizováno

Český hokejový útočník Jakub Voráček si připsal na Utkání hvězd NHL v Columbusu šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí a vyrovnal 27 let starý rekord Maria Lemieuxe. Podílel se v gólově nejbohatší exhibici v historii slavné soutěže na vítězství výběru Jonathana Toewse nad týmem opory pořádajících Blue Jackets Nicka Foligna 17:12.

Foto: Andrew Weber, Reuters

Jakub Voráček překonává v Utkání hvězd NHL gólmana Careyho Price.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Voráček, který aktuálně vládne kanadskému bodování soutěže, měl stejnou bilanci jako Lemieux v roce 1988 v St. Louis. Legenda Pittsburghu tam tehdy zařídila třemi trefami a třemi přihrávkami vítězství Walesovy konference nad Campbellovou 6:5 v prodloužení.

Opora Philadelphie ale na rozdíl od Lemieuxe nezískala cenu pro nejužitečnějšího hráče. Tím byl vyhlášen útočník Columbusu Ryan Johansen z poraženého týmu, který zaznamenal dvě trefy a stejný počet přihrávek, a získal navíc také nový vůz Honda Accord.

V zápase se prosadili vedle Voráčka i další dva čeští účastníci. V bílém dresu vítězného výběru zaznamenal dvě asistence Patrik Eliáš. Radim Vrbata, který stejně jako Voráček na prestižní exhibici debutoval, v černých barvách Folignova celku nasbíral dva body za gól a asistenci.

Vrbata se v čase 3:09 zapsal mezi střelce jako vůbec první hráč večera, který se ve svém prvním střídání dostal do úniku a prostřelil Roberta Luonga. V polovině úvodní části na druhé straně prosadil proti Careymu Priceovi i Voráček, který otočil stav na 2:1 pro Toewsovu partu. Pak se vyrovnané skóre dlouho přelévalo, ale od 25. minuty šel Toewsův tým ze stav 6:6 do čtyřbrankového trháku.

Nový rekord gólů za jednu třetinu

Přesně v polovině utkání Voráček svou druhou trefou v utkání po rychlém úniku upravili už na 10:6. K obratu se pokusil zavelet kapitán Foligno, následoval jej Steven Stamkos, ale tříbrankový náskok vrátil Toewsovu výběru John Tavares, který minutu před koncem druhé části dovršil hattrick. Celkem jedenácti trefami v prostředním dějství padl nový rekord gólů za jednu třetinu.

Na další maxima dosáhli zástupci Toewsova výběru při cestě za vítězstvím, kterým oplatili Týmu Foligno porážku ze sobotních dovednostních soutěží. Ve 47. minutě Tavares zvyšoval na 13:9 a čtvrtým gólem v jednom utkání vyrovnal výkony Waynea Gretzkého (z roku 1983), Maria Lemieuxe (1990), Vincenta Damphousseho (1991), Mikea Gartnera (1993) a Danyho Heatleyho (2003).

Vzápětí dovršil hattrick také Voráček, jenž se pak zapsal do historie v 57. minutě asistencí na trefu Filipa Forsberga. Stav 11:17 ještě zmírnil Brent Burns a konečný účet 29 branek překonal dosavadní maximum z roku 2001 z Denveru, kde tehdy výběr Severní Ameriky vyhrál nad zbytkem světa 14:12.

Utkání hvězd NHL v Columbusu:
Tým Foligno - Tým Toews 12:17 (4:4, 4:7, 4:6)
Branky: 4. Vrbata (Nugent-Hopkins), 12. Johansen (N. Foligno, Shattenkirk), 15. Shattenkirk (Nugent-Hopkins, Vrbata), 17. Johansen (Ovečkin, Byfuglien), 21. Giroux (P. Kane), 23. Stamkos (Keith), 32. N. Foligno (Johansen), 37. Stamkos (Ryan), 23. P. Kane (Giroux, Doughty), 49. Ryan (Stamkos, Ekman-Larsson), 54. P. Kane (Burns, Giroux), 59. Burns (Ovečkin, Johansen) - 7. Getzlaf (Tarasenko, Faulk), 10. Voráček (Toews, Ekblad), 13. P. Bergeron (Seguin, Eliáš), 20. Tavares (Bergeron, Ekblad), 21. Suter (Tarasenko, Seguin), 22. Seguin (Getzlaf, Tarasenko), 25. Rick Nash (Toews, Voráček), 26. F. Forsberg (Gaudreau, Eliáš), 29. Tavares (P. Bergeron, Faulk), 30. Voráček (Toews, Giordano), 39. Tavares (P. Bergeron), 42. Rick Nash (Giordano, Voráček), 47. Tavares (P. Bergeron, Seabrook), 48. Voráček (Toews, Ekblad), 50. Seguin (Tarasenko, Weber), 55. Toews (Suter), 57. F. Forsberg (Gaudreau, Voráček). Rozhodčí: Rooney, Lee - Sericolo, Miller. Diváci: 18 901.
Tým Foligno: Price (21. Fleury, 41. Elliott) - Keith, Doughty, Ekman-Larsson, Byfuglien, Shattenkirk, Burns - N. Foligno, Johansen, Ovečkin - Kessel, Giroux, P. Kane - Ryan, Kopitar, Stamkos - Vrbata, Nugent-Hopkins, Girgersons. Trenér: Darryl Sutter.
Tým Toews: Luongo (21. Crawford, 41. Halák) - Weber, Suter, Giordano, Seabrook, Ekblad, Faulk - Getzlaf, Toews, Rick Nash - Voráček, Tavares, Seguin - Tarasenko, P. Bergeron, Eliáš - F. Forsberg, Gaudreau. Trenér: Peter Laviolette.

Reklama

Související témata: