Hlavní obsah

Legenda se rozloučila! Držitel mnoha rekordů v NHL Brodeur ukončil kariéru

Praha

Po Patricku Royovi (2003) a Dominiku Haškovi (2011) odchází do sportovního důchodu i třetí muž, jenž je hokejovými odborníky považován za jednoho ze tří nejlepších gólmanů novodobé historie. Kanaďan Martin Brodeur po dlouhých dvaadvaceti letech strávených v NHL končí kariéru a bude působit v St. Louis Blues jako asistent generálního manažera Douga Armstronga.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský brankář Martin Brodeur se zlatou medailí z olympiády 2010 ve Vancouveru.

Článek
Fotogalerie

"Je to pro mne skvělý den. Hrozně se těším na začátek nové kapitoly ve své kariéře. Na něco takového jsem pomýšlel. Odcházím ze hry s velkým úsměvem na tváři," uvedl Brodeur na tiskové konferenci v St. Louis.

Montrealský rodák spojil drtivou část své kariéry s New Jersey. Dres Ďáblů poprvé oblékl už v březnu 1992. Tehdy se na marodce ocitli brankáři Terreri s Billingtonem a z juniorské soutěže QMJHL tak byl povolán teprve devatenáctiletý mladíček, kterého si Devils vybrali v prvním kole draftu 1990. A Brodeur svůj debut zvládl parádně, když čtyřiadvaceti zákroky pomohl k triumfu 4:2 nad Bostonem.

Ve své první sezóně zasáhl ještě do dalších třech zápasů, následující ročník ale strávil na farmě v AHL. Od sezóny 1993/94 se už ale stal právoplatným členem Devils a v roce 1995 poprvé v kariéře získal Stanleyův pohár. Toho se s Ďábly dočkal ještě dvakrát (2000 a 2003), hned čtyřikrát mu pak byla udělena Vezinova trofej pro nejlepšího gólmana sezóny (2003, 2004, 2007 a 2008). S národním týmem Kanady pak triumfoval na olympiádách 2002 v Salt Lake City a 2010 ve Vancouveru i na Světovém poháru 2004.

Brodeur proslul svým stylem chytání, když dokázal zkombinovat tzv. Butterfly styl vyznačující se častým padáním na kolena s roztaženými betony po ledě s chytáním ve stoje. I kvůli němu odborníci začali tento styl nazývat „hybridním". Brodeur je navíc považován za jednoho z nejlepších brankářů, ne-li vůbec toho nejlepšího, co se týká v práci s holí. Svou zručností při rozehrávce často usnadňoval práci obráncům před sebou.

Dveře k návratu do Devils má otevřené

Brodeur, jehož otec byl rovněž hokejovým brankářem a v roce 1956 pomohl Kanadě k bronzovým medailím na olympijských hrách v Cortině d´Ampezzo, spojil takřka celou svou kariéru s New Jersey. Po 21 sezónách u Ďáblů mu ale loni v létě skončil kontrakt a nového se nedočkal. V prosinci se rozhodl kývnout na nabídku St. Louis, které hledalo dočasnou náhradu za zraněného Briana Elliotta.

Za Bluesmany naskočil do sedmi duelů, po Elliottově návratu už ale nedostával prostor. Vedení týmu proto v lednu požádal, zda by mohl mužstvo na čas opustit a pořádně si rozmyslet, jestli v kariéře pokračovat. Nakonec se rozhodl, že je načase skončit, což oficiálně potvrdil na dnešní tiskové konferenci.

Jako poděkování za to, že mu St. Louis umožnili prodloužit si kariéru, bude Brodeur minimálně do konce sezóny působit u Bluesmanů jako asistent generálního manažera Douga Armstronga. Je ale takřka stoprocentně jisté, že jednoho dne se vrátí do organizace Devils. Vždyť jejich generální manažer Lou Lamoriello už vyhlásil, že Brodeur má dveře kdykoliv otevřené a jeho číslo 30 bude v budoucnosti slavnostně vyvěšeno ke stropu domácí arény Prudential Center.

Hokeji se věnují i tři jeho potomci

Že je Brodeur brankářskou ikonou dokládá i pohled do statistik NHL. Gólmanům kraluje v počtu odchytaných zápasů (1266), výher (691), čistých kont (125) i zásahů (28 928). Jeho rekordy zůstanou v platnosti ještě dlouhou dobu. Kdo ví, jestli je vůbec někdo překoná. Vždyť třeba ze současných aktivních gólmanů je na tom nejlépe Roberto Luongo, za Brodeurem je ale na míle daleko - čistých kont má o 57 méně, vyhraných zápasů o 301 méně. „Marty je jedním z nejlepších brankářů, se kterým jsem kdy hrál," prohlásil český útočník Patrik Eliáš, který s Brodeurem odehrál v NHL 1192 zápasů, více než jakýkoliv jiný hráč.

Pro Jaromíra Jágra byl Brodeur většinou soupeřem, v jednom týmu se potkali až v minulé sezóně v Devils. "Jestli to byl nejlepší brankář, proti kterému jsem hrál? Nemusíš být génius, abys na to přišel," podotkl Jágr, který ocenil výdrž kanadského gólmana. "Brankář chytá vždy jen jeden, není to jako u útočníků, kterých hraje víc. Pořád přicházeli další a další noví brankáři. Bylo to neuvěřitelné, že vydržel (v NHL) tak dlouho," uvedl Jágr.

Ve šlépějích svého otce pokračují i tři z pěti Brodeurových potomků. Dvacetiletý syn Anthony je rovněž hokejovým brankářem, v roce 2013 ho draftovalo New Jersey. Osmnáctiletý syn Jeremy také chytá, jeho dvojče William hraje v útoku.

Brodeurovým odchodem NHL ztrácí předposledního hráče, který prošel draftem 1990. Tím posledním zůstává Jaromír Jágr...

Koho považujete za nejlepšího brankáře novodobé historie NHL?
Martina Brodeura
30,5 %
Dominika Haška
60,8 %
Patricka Roye
6,8 %
někoho jiného
1,9 %
Celkem hlasovalo 3681 čtenářů.

Reklama

Související témata: