Hlavní obsah

Řízný zadák mění dres! Gudas se z Tampy stěhuje k Voráčkovi

Český hokejista Radko Gudas mění dres. Z Tampy Bay míří do Philadelphie, kde působí i jeho krajan Jakub Voráček. Byl vyměněn za dalšího zadáka Braydona Coburna. Flyers kromě Gudase získali volbu v prvním a třetím kole draftu NHL. Uvedl to server Sportsnet.

Foto: Marek Burkert, Právo

Útočník Ondřej Palát (vlevo) a bek Radko Gudas, dnes už bývalí spoluhráči z Tampy.

Článek

Dnes je uzávěrka přestupů v NHL. Termín vyprší v 15:00 h zámořského času a lze očekávat ještě celou řadu změn dresů.

Třicetiletý Coburn odehrál 614 zápasů v NHL a získal v nich dohromady 166 bodů, posledních devět sezón strávil ve Philadelhpiii. V tomto ročníku má Kanaďan na kontě ve 39 zápasech 9 bodů (1+8).

Gudas v současné době nehraje, zotavuje se z lednové operace pravého kolena. Tampa v Coburnovi nalezla náhradu jak za Gudase, tak za dalšího zraněného beka Matta Carleho. Gudas měl ještě jednoletý kontrakt v Tampě, ale do konce základní části bude hráč s největší pravděpodobností na marodce. A vzhledem k tomu, že Philadelphia je momentálně až desátá se ztrátou šesti bodů na osmé místo zaručující postup do play off, je pravděpodobné, že v téhle sezóně do bojů vůbec nezasáhne.

Čtyřiadvacetiletý syn bývalého reprezentanta Lea Gudase strávil v Tampě všechny své sezóny v NHL, Klub ho získal ve třetím kole draftu v roce 2010. V probíhajícím ročníku má na kontě dva góly a tři asistence v 31 zápasech. Celkem posbíral sedm branek a 25 přihrávek ve 126 utkáních.

Obránce Yandle z Arizony posílil Rangers

New York Rangers posílí produktivní obránce Keith Yandle z Arizony. Jezdci jej získali spolu s dalším bekem Chrisem Summersem a pozicí ve čtvrtém kole draftu v příštím roce za zadáka Johna Moorea, útočníka Anthonyho Duclaira a výběry v prvním a druhém kole draftu.

Osmadvacetiletý Yandle si v této sezoně připsal v 63 zápasech 41 bodů za čtyři branky a 37 asistencí. Ještě na příští sezonu má platný kontrakt s průměrným ročním příjmem 5,3 milionu dolarů a podle dohody bude polovinu jeho příjmu nadále platit Arizona.

Yandle působil v Arizoně (dříve Phoenixu) celou svou kariéru v NHL. V 558 duelech nasbíral 311 bodů (65+246). Ve 27 zápasech play off zaznamenal tři góly a 16 asistencí. Sedmadvacetiletý Summers zatím v NHL za pět sezon sehrál 64 utkání a připsal si devět bodů.

O tři roky mladší Moore nastřádal ve slavné soutěži 211 startů a 35 bodů, další tři zaznamenal v 33 utkáních play off. Devatenáctiletý Duclair v NHL v této sezoně odehrál 18 utkání a nasbíral sedm bodů. Od začátku ledna působí v juniorské QMJHL v Québecu.

Generální manažer Rangers Glen Sathers ještě sáhl k dalším dvěma transakcím. Útočníka Leeho Stempniaka vyměnil do Winnipegu za Švéda Carla Klingberga a získali centra Jamese Shepparda ze San Jose za právo výběru ve čtvrtém kole draftu v příštím roce.

Dvaatřicetiletý Stempniak zaznamenal v NHL v 690 duelech za St. Louis, Toronto, Phoenix (nynější Arizonu), Calgary, Pittsburgh a Rangers 359 bodů. Ve 24 utkáních play off si připsal pět bodů.

O osm let mladší Klingberg zatím v NHL sehrál jen 12 utkání a vstřelil jednu branku. Šestadvacetiletý Sheppard je daleko zkušenější s 380 zápasy a 89 body v NHL i 24 duely a sedmi body v play off.

Blízko podpisu nové smlouvy s Rangers na čtyři roky za 18 miliónů dolarů je navíc údajně norský útočník Mats Zuccarello.

Cole zamířil z Dallasu do Detroitu

Americký útočník Erik Cole odchází v NHL z Dallasu do Detroitu výměnou za obránce Mattiase Bäckmana a útočníka Mattiase Janmarka Nyléna. Stars navíc spolu s dvaadvacetiletými Švédy, kteří v současné době působí v domácí soutěži, získali právo výběru ve druhém kole letošního draftu, Red Wings zase ve třetím kole.

Šestatřicetiletému Coleovi, který v roce 2006 získal Stanleyův pohár s Carolinou, končí po sezoně čtyřletý kontrakt s průměrným ročním příjmem 4,5 milionu dolarů a může se stát nechráněným volný hráčem. Na kontě má v tomto ročníku v 57 zápasech 33 bodů za 18 branek a 15 asistencí.

Bývalý hráč Edmontonu a Montrealu celkem v NHL sehrál 881 utkání a připsal si 526 bodů (262+264) přihrávek. Ve 46 duelech play off zaznamenal šest gólů a osm asistencí.

Bäckman začal sezonu na farmě Detroitu v Grand Rapids v AHL a o Vánocích odešel do Linköpingu. Janmark Nylén působil v záložním týmu Red Wings krátce na konci minulého ročníku a v této sezoně působil ve Frölundě. Oba na premiéru v NHL čekají.

Washington získal útočníka Glencrosse z Calgary

Útočník Curtis Glencross posílil před dnešní uzávěrkou přestupů v NHL Washington. Capitals získali dvaatřicetiletého Kanaďana z Calgary výměnou za práva výběru ve druhém a třetím kole letošního draftu. Glencrossovi po této sezoně končí kontrakt s ročním příjmem 2,5 milionu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

V této sezoně NHL si připsal v 53 zápasech 28 bodů za devět branek a 19 asistencí. Bývalý hráč Anaheimu, Columbusu a Edmontonu má v NHL na kontě celkem 489 zápasů a 268 bodů (130+138). V šesti duelech play off zaznamenal tři asistence.

Calgary naopak získalo obránce Davida Schlemka, jehož zařadil Dallas na listinu volných hráčů. Sedmadvacetiletý zadák si tak po Arizoně a Dallasu vyzkouší už třetí působiště v NHL v sezoně.

Reklama

Související témata: