Hlavní obsah

Jágr vs. Pastrňák. Jde do tuhého, zámoří se těší na bitvu o play off NHL

Boston

Oba rozhodli v posledních zápasech o vítězství svých týmů a v noci z úterý na středu budou dost možná opět v hlavní roli při vzájemném souboji o účast v play off NHL. Bitva mezi Bostonem a Floridou bude totiž také generačním soubojem mezi nejmladším hráčem ligy Davidem Pastrňákem a veteránem Jaromírem Jágrem. Začíná ve středu v 1:00 h (vysílá Nova Sport).

Foto: FRED CHARTRAND, ČTK/AP

Rozesmátý Jaromír Jágr oslavuje s brankářem Floridy Danem Ellisem důležitou výhru nad Ottawou.

Článek

Pastrňák zařídil v neděli Medvědům v prodloužení výhru nad Carolinou a dostal svůj tým na postupovou příčku do play off. Jágr si vedl podobně, svým výkonem nadchl fanoušky, dvěma góly se postaral o výhru ve veledůležitém duelu v Ottawě, díky němuž se Panthers přiblížili Bostonu na rozdíl čtyř bodů a v případě výhry ve vzájemném zápase už budou mít boje o Stanley Cup na dosah.

Kanadský list Ottawa Sun mimo jiné zařadil nadcházející duel Bostonu s Floridou na první místo mezi deset nejatraktivnějších duelů zbývajícího programu základní části NHL. „Díky heroickým výkonům a evidentně nestárnoucímu Jaromíru Jágrovi získala Florida o víkendu tři ze čtyř možných bodů, nicméně na Boston dál ztrácí," píše list.

Výhra nutností

Před týdnem Florida ukončila sérii devíti porážek od Bostonu za sebou výhrou 2:1 po prodloužení, i tak s ním má ale horší bilanci a nejspíš tak bude nutně potřebovat vyhrát oba zbývající duely s tímto soupeřem, aby měla šanci dostat se poprvé od roku 2012 do play off.

„Už jsme s nimi dvakrát hráli a je pro nás absolutní nutností ty dva zápasy vyhrát. Ale je to zároveň zábava. Tohle je skvělé období, kdy se opravdu o něco hraje," těší se obránce Brian Campbell.

Jágr i Pastrňák pochopitelně po posledních výkonech sklízeli pochvaly od svých trenérů i spoluhráčů a oba patřičně navnadili i fanoušky.

První jmenovaný si užívá v elitním útoku souhru s mladíky Barkovem a Huberdeauem, kteří jsou dohromady o tři roky mladší než sám Jágr. „Oba jsou hodně talentovaní. Do dvou let určitě překvapí celou ligu, jsem si jistý, že vyhrají Stanley Cup," chválí mladíky český veterán v deníku Miami Herald.

„Mohl by se (Jágr) na nás vykašlat, jenže on se nám snaží neustále pomáhat. Každý den nás nějak posune dál, Je to skvělý chlapík," vrátil mu pochvalu jedenadvacetiletý Huberdeau. Florida si nyní naplno užívá „Jágr efekt". S ním v sestavě vyhrála 10 ze 14 zápasů, on sám v nich nastřádal dvanáct bodů (4+8), Barkov s Huberdeauem po jeho boku nasbírali dohromady 26 bodů.

Na Pastrňáka se musí dohlížet

Podobně lichotivě mluví i bostonský forvard Milan Lucic o mladších spoluhráčích z druhého útoku Davidu Pastrňákovi a Ryanu Spoonerovi. „Pastrňákovi je teprve osmnáct a v jeho hře je spousta adrenalinu a nadšení. Každý den se učí, je skvělé ho vidět, jak hokejově neustále roste. Ale musíte na něj pořád dohlížet, protože to není ještě rozhodně bez chyb," řekl před nadcházejícím zápasem o českém talentu kanadský forvard listu Boston Herald.

„Když se podíváte, co se naučili (Pastrňák a Spooner) za tak krátkou dobu v porovnání s jinými hráči, kteří musí jít postupnými krůčky, tuhle pozici si sami vybojovali. Zatím si vedou dobře," doplnil ho před soubojem s Floridou kouč Bruins Claude Julien.

Zároveň upozornil, na co si jeho svěřenci budou muset dát proti Panterům pozor. „Každý, kdo se dívá na jejich zápasy, vidí, že mají problémy ve vlastním obranném pásmu. Na druhou stranu toho umí hodně nabídnout v ofenzivě, což naplno ukázali v neděli."

Florida v Bostonu zakončí poslední letošní trip a Jaromír Jágr si zde bude moct oživit vzpomínky na své působení (v sezóně 2012/13) v dresu Bruins, v němž si zahrál finále Stanley Cupu proti Chicagu (2:4).

Kdo vyhraje důležitý duel v boji o play off?
Boston
31,7 %
Florida
68,3 %
Celkem hlasovalo 10038 čtenářů.

Reklama

Související témata: