Hlavní obsah

Detroit - Tampa Bay 2:3 PPStav série 2:2Palát v souboji českých talentů zarmoutil brankáře Mrázka

Aktualizováno

Hokejisté Tampy Bay zvítězili v nočním utkání 1. kola play off zámořské NHL na ledě Detroitu 3:2 po prodloužení a vyrovnali stav série na 2:2. Velkou měrou k vítězství přispěl útočník Ondřej Palát. Čtyřiadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku zarmoutil svého o rok mladšího krajana Petra Mrázka v brance Detroitu nejprve 4 minuty a 9 sekund před koncem, když poslal duel do prodloužení, aby v něm založil vítěznou akci a hosté rozhodli zásluhou přesné trefy Johnsona. Radim Vrbata se jednou asistencí podílel na výhře Vancouveru 2:1 nad Calgary, Canucks v sérii snížili na 2:3.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Spoluhráči z Tampy Bay gratulují Ondřejovi Palátovi k vyrovnávacímu gólu na 2:2.

Článek
Fotogalerie

Red Wings proti Tampě mířili za třetím vítězství, když ještě šest minut před koncem vedli 2:0. Pak ale Lightning dvěma góly v rozmezí 77 sekund vyrovnali a ve třetí minutě nastaveného času dokonal obrat Tyler Johnson.

Domácí dostal do vedení ve 26. minutě Gustav Nyquist, ve 35. minutě přidal druhý gól Joakim Andersson. A poté se dlouho zdálo, že Detroit vedení udrží až do konce. V jeho brance znovu zářil Petr Mrázek, který v minulém utkání vychytal čisté konto.

Tentokrát ale neprůstřelný nezůstal a 26 úspěšných zákroků nakonec na výhru nestačilo. V 55. minutě se po levé straně prosmýkl až před branku Tyler Johnson a překonal českého gólmana pohotovou střelou švihem. O minutu později stejný hráč ideálně načasoval přihrávku od zadního mantinelu na Paláta, který vyrovnal.

Z prodloužení pak uběhlo jen dvě a půl minuty, když Palát ustál souboj ve středním pásmu a hrdina večera Johnson zakončil skvěle sehraný rychlý protiútok tři na jednoho trefou do odkryté branky. "Nevím, jak jsme se dostali do takového přečíslení, ale stalo se," radoval se Johnson, který v sérii vstřelil už čtyři góly.

Naopak Palát zaznamenal premiérové zápisy do kanadského bodování v letošním play off a trenér Jon Cooper si jeho příspěvek nemohl vynachválit. "Považuji za velké štěstí, že jsem Johnsona s Palátem trénoval v nižší soutěži a teď i v NHL. Tihle kluci dneska v posledních pěti minutách otočili zápas," radoval se kouč.

"Myslím, že nám dneska ten zápas ukradli, stejně jako my jsme ukradli utkání číslo jedna," konstatoval Cooperův protějšek Mike Babcock. Úvodní zápas Tampa prohrála 2:3, přestože přestřílela soupeře v poměru 46:14.

Vancouver se po dvou porážkách v Calgary ocitl nad propastí, zvlášť, když dobře nevstoupil ani do pátého utkání. Hosté se už ve třetí minutě ujali vedení po trefě Davida Jonese. Dlouho pak těsný náskok hájili, ve 34. minutě však po Vrbatově přihrávce zpoza branky vyrovnal Nick Bonino a na začátku třetí třetiny vstřelil vítězný gól Canucks Daniel Sedin.

"Dnes jsme předvedli, čeho jsme schopní. Celý zápas jsme hráli velmi dobře ofenzivně," pochvaloval si střelec vyrovnávací branky Bonino, jehož tým přestřílel Calgary v poměru 43:21. "Je to skvělý pocit. Chytili jsme rytmus a cítili se ohromně čerstvě. Myslím, že jsme dnes podali opravdu impozantní výkon," doplnil Henrik Sedin.

Také v dalším utkání Západní konference se radovali domácí hokejisté, Nashville porazil Chicago 5:2 a rovněž snížil stav série na 2:3. Hlavní hvězdou zápasu byl útočník Filip Forsberg, jenž vsítil hattrick.

Predators rozhodli dlouho vyrovnaný zápas na začátku třetí třetiny. Během úvodních tří minut vstřelili tři góly, dva z toho v rozmezí 12 sekund. Z nerozhodného stavu 1:1 tak bylo rázem vedení 4:1.

Výhodu domácího prostředí využili ve čtvrtek také hokejisté Washingtonu, kteří rozstříleli New York Islanders 5:1 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. Posledních jedenáct minut si už za rozhodnutého stavu zachytal v brance poražených Michal Neuvirth, který naposledy okusil play off před čtyřmi lety právě v dresu Capitals. Kvůli zranění z minulého duelu do zápasu nenastoupil slovenský obránce Islanders Lubomír Višňovský.

"Podali jsme dobrý výkon. Před zápasem jsme si řekli pár věcí, které chceme dodržet a na ledě se nám to povedlo," řekl brankář Washingtonu Braden Holtby.

"Je skvělé vidět, že nám fungují všechny čtyři formace. Skvěle jsme dnes hráli ve středním a obranném pásmu. V první třetině jsme je pustili do jedné šance a oni dali gól, ale jinak myslím, že jsme zápas zvládli výborně," uvedl Alexandr Ovečkin, který se tentokrát neprosadil.

1. kolo play off NHL:
Východní konference:
Detroit - Tampa Bay 2:3 v prodl. (0:0, 2:0, 0:2 - 0:1)
Branky: 26. Nyquist, 35. Andersson - 55. a 63. Johnson (na druhou Palát), 56. Palát. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, z 29 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 89,7 procenta. Střely na branku: 24:29. Diváci: 20 027. Hvězdy utkání: 1. Johnson (Tampa), 2. Quincey (Detroit), 3. Stralman (Tampa). Stav série: 2:2.
Washington - New York Islanders 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)
Branky: 10. a 47. Kuzněcov, 31. Alzner, 43. Laich, 50. Chimera - 6. Bailey. Michal Neuvirth odchytal za Islanders posledních 11 minut, z 6 střel neinkasoval a úspěšnost zákroků měl 100 procent. Střely na branku: 41:23. Diváci: 18 506. Hvězdy utkání: 1. Kuzněcov, 2. Alzner, 3. Beagle (všichni Washington). Stav série: 3:2.
Západní konference:
Nashville - Chicago 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Branky: 15., 44. a 60. Forsberg, 41. Neal, 44. Wilson - 14. B. Richards, 55. Versteeg. Střely na branku: 29:30. Diváci: 17 238. Hvězdy utkání: 1. Forsberg, 2. Neal, 3. Rinne (všichni Nashville). Stav série: 2:3.
Vancouver - Calgary 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 34. Bonino (Vrbata), 42. D. Sedin - 3. Jones. Střely na branku: 43:21. Diváci: 18 870. Hvězdy utkání: 1. Hiller (Calgary), 2. D. Sedin, 3. Miller (oba Vancouver). Stav série: 2:3.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Perry(Anaheim)47(3+4)
2.Shattenkirk(St. Louis)47(0+7)
3.Tarasenko(St. Louis)46(5+1)
4.Bäckström(Washington)56(3+3)
5.Silfverberg(Anaheim)46(2+4)
52.Vrbata(Vancouver)53(1+2)
79.Palát(Tampa Bay)42(1+1)
Plekanec(Montreal)42(1+1)
99.Hudler(Calgary)52(1+1)

Reklama

Pavouk - NHL 2015

  • Osmifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    4 : 2
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 3
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    4 : 0
  • Vancouver Canucks - logo Vancouver Canucks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    2 : 4
  • New York Rangers - logo New York Rangers Washington Capitals - logo Washington Capitals
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 1
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 3
  • Finále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4