Hlavní obsah

Češi v centru pozornosti! Frolík v NHL míří za Hudlerem, Neuvirth za Voráčkem

New York
Aktualizováno

Velký boj se strhl v NHL o české hokejisty. Už pár hodin po otevření trhu s volnými hráči změnila klubovou adresu hned trojice z desítky tuzemských borců, jimž v zámoří doběhly smlouvy. Útočník Michael Frolík bude nově hrát za Calgary, bek Zbyněk Michálek se vrací do Arizony a brankář Michal Neuvirth se stal spoluhráčem Jakuba Voráčka a Radka Gudase v Philadelphii.

Foto: Profimedia.cz

Michael Frolík už dres Winnipegu oblékat nebude, v NHL nabral směr Calgary.

Článek

Frolík podle webu kanadské televizní stanice TSN podepsal s Flames pětiletou smlouvu s ročním platem v průměru 4,3 miliónu dolarů. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2013 se tak stal spoluhráčem Jiřího Hudlera a Ladislava Šmída.

"To, co klub dokázal v minulé sezóně, bylo úžasné. Věřím, že v příštím roce vše složíme tak, aby to bylo ještě lepší," uvedl Frolík pro CalgaryFlames.com. Poukázal tak na poslední vydařenou sezónu kanadského klubu, který poprvé od roku 2009 prošel do play off a dokázal v něm postoupit do 2. kola. "Co jsem viděl a slyšel, tak Calgary je skvělé město a Flames skvělá organizace. Jsem nadšený, že jsem teď její součástí," řekl.

Sedmadvacetiletý kladenský odchovanec doposud působil ve Winnipegu, kde se však nedomluvil na podmínkách nového kontraktu a dnes se oficiálně stal volným hráčem bez omezení.

Frolík v zámoří působí od roku 2006. Po dvou letech v Rimouski v QMJHL se prosadil do kádru Floridy, která jej před devíti lety draftovala jako desátého hráče v prvním kole. V říjnu 2011 byl vyměněn do Chicaga, v jehož dresu vyhrál Stanleyův pohár, a před dvěma lety odešel do Winnipegu. V NHL celkem odehrál 512 zápasů s bilancí 95 branek a 140 asistencí, v play off přidal účastník olympijských her v Soči a dvou mistrovství světa 18 bodů v 38 utkáních.

V Calgary by měl dostat dostatek prostoru na ledě. "Myslím, že mě můžete použít v přesilové hře i v oslabení. Jsem hráč, který hraje na obou stranách a můžu nastupovat v prvním i ve třetím útoku. Mohu se posouvat v sestavě nahoru i dolů. Myslím, že jsem zvyklý tvrdě pracovat, a to hodlám dělat i v Calgary," řekl Frolík ke svému možnému využití.

O Frolíka mělo údajně zájem deset klubů, hokejista se rozhodl pro Calgary. "Mají za sebou skvělou sezónu, je zde výborná skupina mladých hráčů. Mám rodinu, takže je pro mě důležité i to, že je to dobré město," dodal Frolík, který žije s bývalou miss Dianou Kobzanovou a nedávno se jim narodila dcera.

Michálek se vrací

Zbyněk Michálek, který startoval na olympijských hrách ve Vancouveru i v Soči, s klubem z Arizony podepsal dvouletou smlouvu s celkovým příjmem 6,4 miliónu dolarů.

Dvaatřicetiletý bek v Phoenixu odehrál s přerušením již osm sezón, v březnu byl ale poté, co Coyotes přišli o šanci na postup do play off, vyměněn do St. Louis. Nyní se Michálek, který se dnes stal volným hráčem bez omezení, vrací zpět.

Arizona vedle Michálka podepsala nové smlouvy i se švédským brankářem Andersem Lindbäckem a útočníkem Stevem Downiem.

Bude krýt záda Masonovi?

Neuvirth jako volný hráč podepsal v Philadelphii dvouletý kontrakt. V jeho prvním roce by si měl vydělat 1,5 miliónu dolarů, v následující sezóně ještě o 250 tisíc více. Podle odhadu zámořských médií bude v týmu Flyers krýt záda jedničce Stevu Masonovi.

Sedmadvacetiletý Neuvirth načal minulý ročník v Buffalu, začátkem března byl z nejhoršího týmu soutěže vyměněn do New York Islanders. Rodák z Ústí nad Labem zasáhl v sezóně do 32 zápasů, v nichž inkasoval průměrně 2,98 gólu při úspěšnosti zákroků 91,4 procenta. V play off za Ostrovany se mezi tyčemi objevil jen na 11 minut.

Vítěz Calder Cupu v nižší AHL z let 2009 a 2010 chytal v minulosti také za Washington, který ho do NHL před devíti lety draftoval jako 34. hráče v pořadí. Celkem nastoupil v základní části do 168 duelů, má průměr 2,73 obdržené branky na zápas a úspěšnost 91,2 procenta. V deseti utkáních play off má průměr 2,30 při úspěšnosti zákroků 91,4 procenta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články