Hlavní obsah

Nejlépe placený Čech nové sezóny NHL: Věci kolem smlouvy úplně vypouštím

Marek BurkertPrávo

Z velkých plánů minulé sezóny zbyly trosky. Bostonský útočník David Krejčí se zranil už před jejím startem a nakonec vynechal skoro polovinu základní části, z níž Bruins po sedmi letech neprošli do play off. O to větší má teď devětadvacetiletý centr motivaci, aby ukázal, že vítězové Stanley Cupu 2011 zdaleka nejsou týmem na sestupu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Bostonský útočník David Krejčí se snaží překonat brankáře Washingtonu Bradena Holtbyho v přípravném zápase před startem NHL.

Článek

V minulé sezóně jste kvůli nejrůznějším zraněním absentoval ve 35 zápasech. Jak se cítíte před startem té nové?

Ve čtvrtek konečně začínáme naostro. Léto už bylo docela dlouhé.

Zdraví tedy slouží?

Cítím se dobře, měl jsem výbornou letní přípravu. Na led jsem šel dřív než v minulých letech a tréninkový kemp jsem dával taky v pohodě. Takže jsem ‚ready to go'.

Bostonská neúčast v play off byla dávána do souvislosti právě s vaší absencí v takřka polovině zápasů základní části. Tušíte, že přinejmenším na začátku sezóny na vás bude hodně upřena pozornost?

Možná to tak bude, ale uklidňuje mě, že jsem měl dobré léto. Jsem připravený hrát tolik, kolik mi trenér dá a hlavně už se nemůžu dočkat prvního zápasu.

Váš nový generální manažer Don Sweeney spoustu fanoušků překvapil, když vytrejdoval beka Hamiltona a útočníka Lucice. Jak jste tyto kroky pochopil?

Je škoda ztratit tak rychlého a tvrdého hráče jako je Lucic. Na druhou stranu to vedení chtělo trochu obměnit, oživit, přivést nové tváře. Manažer cítil, že za tyto hráče bychom mohli dostat slušnou protihodnotu. Zatím jsou ti noví kluci dobří na ledě a výborní do kabiny, tak snad to klapne.

S Lucicem jste strávil v Bostonu osm let, bude vám chybět i osobně?

To rozhodně, ale takový je hokej. Naštěstí máme spoustu možností, jak být v kontaktu. Až přijedeme s Bostonem do Los Angeles, zajdeme na večeři a probereme život.

V této sezóně budete nejlépe placeným Čechem v NHL, což je pro spoustu lidí impulsem ke zvýšené kritičnosti. Můžete být pod větším tlakem?

Já to ale podepsal minulý rok a ty věci okolo řešil už před časem. Bude to sice moje první sezóna s novým kontraktem, ale mluvilo se o tom až moc, tak věřím, že to stačilo. V této chvíli už mě to nezajímá. Spíš jsem zvědavý, jak budu hrát a hlavně, ať zase vyhrává mužstvo a ty další věci kolem smlouvy úplně vypouštím.

Z přípravných zápasů jste měl jaký pocit?

Dobrý, ale ono je to před začátkem sezóny zvláštní. Do zápasu jdou dvě lajny těch starších hráčů a pak dvě, co hrají o smlouvu, nováčků... Takže se to moc nedá porovnávat. Všichni lidi z vedení a trenéři ale byli rádi, jak jsme hráli naplno a makali. Teď se musíme dát do kupy jako mančaft a nejen jednotlivé lajny.

Platí, že budete hrát s Davidem Pastrňákem a Beleskeym, který přišel z Anaheimu?

Nevidím trenérovi do hlavy, ale zatím to tak vypadá. Hráli jsme tak tři přípravné zápasy, i na posledním tréninku jsme zase byli takhle spolu.

Tvrdé jádro Bruins, které tvoří kromě vás gólman Rask, kapitán Chára, nebo útočník Bergeron, je spolu už delší dobu. Slýcháte kolem sebe názor, že už nejlepší roky máte v tomto složení za sebou a chce to výraznou změnu?

Já doufám, že úspěch zase můžeme uhrát. Všechno začíná gólmanem a my máme jednoho z nejlepších na světě. Taky si myslím, že Zdenda (Chára) na to pořád má. Každý ví, kolik mu je (38), furt se o tom povídá, ale pořád se řadí k nejlepším defenzivním obráncům.

Posledních pět šest sezón jste vždy patřili k favoritům NHL, koho vidíte jako největšího konkurenta ve Východní konferenci?

Máme tu spoustu dobrých týmů, hlavně Washington je hodně silný, Tampa byla minulý rok ve finále a my se třeba dost trápíme proti Montrealu. Ale já bych nezapomínal ani na nás. Když jsme jeden rok neudělali play off, tak to neznamená, že nejsme dobří. Je tu polovina kluků, co vyhráli Stanley Cup, další hráli před dvěma lety finále. Máte pár zraněných a je z toho hned špatná sezóna... Ale pořád patříme ke špičce.

S Montrealem se utkáte i 1. ledna pod širým nebem, což bude možná nejsledovanější Winter Classic v historii.

I když se nehraje venku, tak se o zápasech Boston-Montreal stejně pořád mluví. Bude to určitě super. Hrajeme na stadiónu New England Patriots, kteří loni vyhráli Super Bowl. Přijde 65 tisíc lidí, to se těším, mohlo by i trochu zasněžit, ať je nějaká sranda.

V srpnu jste se stal poprvé otcem, jak to zvládáte?

Je to dost velká změna, ale snažím se. Teď, když děláme rozhovor, tak jednou rukou držím telefon a druhou rukou krmím malou. Vždycky se na dceru strašně moc těším, v noci to sice bývá trochu těžší, ale docela to zvládáme. Samozřejmě je to hlavně na manželce...

Nejlépe placení hráči 2015-16
Celkově
14 - Shea Weber (Nashville)
13,8 - Patrick Kane, Jonathan Toews (oba Chicago)
12 - Sidney Crosby (Pittsburgh)
10 - Phil Kessel (Pittsburgh), Henrik Lundqvist (NY Rangers), Alexander Ovečkin (Washington)
Češi
7,25 - David Krejčí (Boston)
5,5 - Patrik Eliáš (New Jersey), Michael Frolík (Calgary)
5 - Tomáš Plekanec (Montreal), Radim Vrbata (Vancouver) 5
4,5 - Jakub Voráček (Philadelphia)
4,25 - Ondřej Pavelec (Winnipeg)
4 - Aleš Hemský (Dallas), Jiří Hudler (Calgary), Milan Michálek (Ottawa)
3,75 - Ladislav Šmíd (Calgary)
3,5 - Martin Hanzal (Arizona), Jaromír Jágr* (Florida)
Částky jsou v miliónech dolarů.
*Na bonusech může nejstarší hráč NHL získat až 1,9 miliónu.

Reklama