Hlavní obsah

Jágr, Mrázek, Voráček - největší české otazníky na startu nové sezóny NHL

Marek BurkertPrávo

Ještě před středečním startem nového ročníku prestižní zámořské hokejové ligy NHL jsme vybrali tři témata, která budou české fanoušky nejvíce zajímat. Jak si povede Jaromír Jágr po boku mladých spoluhráčů, stane se Petr Mrázek jedničkou Detroitu a zopakuje Jakub Voráček loňskou úchvatnou sezónu?

Foto: Jose Juarez, ČTK/AP

Vybuduje si Petr Mrázek pozici jedničky v Detroitu Red Wings?

Článek

Zapůsobí Jágrova aura na floridskou školku?

V současné NHL, která z dvacetiletých hokejistů udělala klíčové postavy, je třiačtyřicetiletý český veterán naprostou anomálií. Pod floridským sluníčkem a po boku mladých spoluhráčů ale Jaromír Jágr pookřál. Devatenáctiletý Ekblad, dvacetiletý Barkov a jen o dva roky starší Huberdeau se od hrající legendy ještě ledacos můžou přiučit. Jágr navíc touží poskočit na třetí místo statistik NHL před Gordieho Howea, potřebuje na to 49 bodů. Nerad by už ovšem zažil situaci, která ho potkala v Dallasu 2013 i letos v New Jersey. Jeho tým byl bez šance na play off a Jágr se před koncem přestupního termínu stěhoval. O Stanley Cup chce hrát s Pantery.

Stane se Mrázek jedničkou v Detroitu?

Jednoho gólmana už z brankoviště Red Wings vyštípal (Gustavssona), loni si před play off přisvojil Petr Mrázek i pozici jedničky mezi detroitskými tyčemi, když fanoušky přiváděl do varu spektakulárními zákroky. Kouč Mike Babcock ale po 10 letech přesídlil do Toronta a nahradil ho Jeff Blashill, který avizoval, že o místo se bude Mrázek přetahovat s Američanem Jimmy Howardem. „Už když Petr přišel z farmy v Grand Rapids, bylo na něm vidět, že dvojku u nás dělat nehodlá," pousmál se dlouholetý detroitský kouč brankářů Jim Bedard, který v Mrázkovi vidí následovníka Dominika Haška, jenž s Red Wings vyhrál Stanley Cupy v letech 2002 a 2008.

Zopakuje Voráček průnik do Top 5?

Dlouho bojoval o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části, nakonec Jakub Voráček s 81 body skončil pátý, jen šest bodíků za vítězným Jamiem Bennem z Dallasu. Nová osmiletá smlouva na 66 miliónů dolarů potvrdila status hvězdy, kterou se šestadvacetiletý útočník Philadelphie stal. Ryšavý Kladeňák je novou českou jedničkou, která po boku spoluhráče Girouxe může zažít další vzestup. „Neustále se zlepšujeme, nejlepší roky máme před sebou," tvrdí Voráček, který by individuální mety klidně vyměnil za týmový úspěch. „Je mi jedno kolik budu mít bodů a co řeknou lidi, když vyhrajeme Stanley Cup," říká křídlo Flyers s číslem 93.

Reklama

Související témata: