Hlavní obsah

Tlak nové smlouvy? Kvůli penězům přece nepřestanu makat, říká Voráček

Tampa

Má za sebou první zápas sezóny, ve které bude pod mikroskopem soupeřů i fanoušků. Útočník Philadelphie Jakub Voráček se díky nové smlouvě stal jednou z nejsledovanějších postav NHL a dobře ví, že při pár nepovedených zápasech mu hned bude kontrakt předhazován. 66 miliónů na osm let ale v zámoří nedávají jen tak někomu.

Foto: Profimedia.cz

Velká očekávání mají fanoušci Philadelphie Flyers od Jakuba Voráčka.

Článek

Cítil jste tlak nové smlouvy i při premiéře?

Teď nic, ale možná až budu mít tři zápasy bez bodu, tak se to rozjede... Ale to je normální a má to tak každý hráč. Podívejte se na Crosbyho, ten udělal skoro 90 bodů a je pod palbou kritiky, že měl špatnou sezónu. To si člověk nevybere.

Ale pozornosti dozajista neuniknete. I když kontrakt začne platit, až od příští sezóny.

Vím, jaké mám schopnosti, budu dál hrát svůj hokej a věřím v to, že ho budu hrát dobře. Nemám fakt důvod si tlak připouštět, aby mě to nějak rozhodilo. Smlouva je nádherná, ale kvůli tomu, že jsem dostal peníze, přece nepřestanu makat. Takhle to nechodí.

Pár období, kdy se vám bodově nedařilo, jste v NHL zažil. Jak je překonáváte?

Použiju hokejový klišé, že jde hlavně o tým, protože o něj jde především! Když ve třech zápasech odejdu bez gólu, nebo asistence a my jako tým uděláme pět bodů, tak to budu mít na háku. Když si média a lidi budou hledat důvod, aby vás nějak shazovali, tak si ho najdou vždycky a můžete hrát třeba dobře. Je mi to vážně jedno.

Před rokem jste poupravil jídelníček a zhubnul. Jak jste na tom teď?

Mám stejnou váhu jako loni, i v přípravě jsem dělal stejné věci. Teď, aby sezóna byla stejná.

V klubu došlo k mnoha změnám. Postoupit do play off bude jednoznačný úkol.

Tým má takovou kvalitu, že by dva roky po sobě mezi nejlepšími chybět neměl. Očekávání jsou od vedení velká, ale i my hráči na sebe klademe velké nároky.

Co vám chybělo loni?

Měli jsme strašně špatný začátek, prohráli jsme osm zápasů z deseti a od začátku listopadu jsme museli dohánět, což je hrozně těžké. Liga je tolik vyrovnaná, že když spadnete do díry, tak se musí stát zázrak, abyste se z ní vyhrabali.

Vaši soupeři z divize také dost posilovali. Čekáte boj až do konce základní části?

Podle mě hrajeme nejtěžší, nebo druhou nejtěžší divizi v NHL. Bude to náročné, ale když chceme postoupit do play off, tak musíme porážet i našlapané týmy.

Jak na vás působí nový kouč Dave Hakstol, který dosud vedl jen univerzitní mužstvo?

Zatím dobrý. V kempu jsme první tři zápasy vyhráli, v dalších třech vedli... Musíme napravit maličkosti a snad to bude fungovat.

Ke dvěma bodům jste měli v premiéře proti Tampě blízko, stačilo proměnit nájezd v prodloužení.

První tři čtyři zápasy jsou náročné. Každý má plno energie a hokej je rozlítaný, takže systém není takový, jaký by měl být, ale všechno si pak sedne. A k tomu prodloužení... Když máš puk, tak je to sranda, když ho nemáš, je to fuška. Může se stát, že se zasekneš ve vlastní třetině a jen honíš puk. Je to vabank, šance budou a jde o to, kdo je využije.

Můžou se fanoušci pod novým trenérem těšit na nové Flyers?

Trochu jsme styl změnili, ale není asi vhodné publikovat, jak. Nic úplně zásadního to není.

Dost velkou změnou ale je, že máte dva nové české spoluhráče Radka Gudase a Michala Neuvirtha. Pookřál jste mezi krajany?

Stoprocentně, rád si s nimi popovídám česky a je super, že tu jsou. I díky tomu je začátek sezóny skvělý a užívám si ho.

Postaral jste se o ně ve Philadelphii?

Bydlí kousek ode mě, ale já nejsem žádný extra průvodce, že bych je vodil po památkách, to určitě ne. Spíš jsme zašli na večeři a na pivo.

Takže na začátku sezóny vám nic nechybí?

Pro nás hokejisty je přestávka, která trvá čtyři měsíce bez ostrého zápasu, dlouhá. Začátkem září se člověk těší, že to zase začne, ale Tampa byla na začátek těžký ořech.

Na jakou metu Jakub Voráček dosáhne v letošní sezóně kanadského bodování NHL?
Získá méně než 50 bodů
4,8 %
50 - 70 bodů
21,3 %
71 - 90 bodů
54,9 %
Více než 91 bodů
19 %
Celkem hlasovalo 4979 čtenářů.

Reklama

Související témata: