Hlavní obsah

Mezi mou smrtí a koncem kariéry bude takhle krátký odstup, ukázal Jágr

New York/Praha

Natáhl před sebe ruce, dlaně mířily proti sobě a vzdálenost mezi nimi se zkracovala a zkracovala. Že by Jaromír Jágr právě prováděl jeden z mnoha svých speciálních tréninkových cviků? Ale vůbec ne... Třiačtyřicetiletá hokejová legenda se během rozhovoru pro magazín Sportsnet jen snažila pomocí gest vysvětlit, jak dlouho ještě plánuje pokračovat ve své kariéře.

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Jaromír Jágr (druhý zleva) slaví se spoluhráči z Floridy svůj gól - ilustrační foto.

Článek

„Chci, aby doba mezi tím, kdy skončím s hokejem, a kdy zemřu," rozpovídal se Jágr a zahleděl se na mezeru mezi svými dlaněmi, „byla co nejkratší."

Už mnohokrát Jágr prohlásil, že hokej miluje nade vše a bude v něm pokračovat, co nejdéle to jen půjde. „Pokud budu moct hrát až do své smrti, přesně tohle budu dělat. Vždyť co jiného bych taky měl dělat?" rozpovídal se s 1819 kanadskými body čtvrtý nejproduktivnější hráč historie NHL.

„I kdyby měl člověk skončit, pořád stejně musí chodit cvičit. A možná ještě víc, než když hraje hokej, protože nechce vypadat ošklivý a tlustý. Alespoň já teda nechci," prohlásil kladenský odchovanec a vysvětloval, jak moc se změnil jeho současný styl hry oproti tomu před deseti lety, kdy válel za New York Rangers.

Jágr: Teď už svobodu nepotřebuju

„Tehdy jsem si mohl na ledě dělat takřka všechno, co jsem si zamanul. Tenkrát jsem si řekl: ´Do pr... Musím dát gól.´ A taky jsem ho dal... No, nebylo to úplně přesně takhle, ale hodně podobně. A když to pak trenér uviděl, prohlásil: ‚Hele, dělej si (na ledě) co chceš.' Protože věděl, že mu ty zápasy stejně vyhraju," zavzpomínal majitel dvou prstenů pro vítěze Stanleyova poháru s Pittsburghem.

Dnes přijal jinou úlohu. Na Floridě nastupuje s mladíky Barkovem a Huberdeauem, kteří ještě ani nebyli na světě, když ho v roce 1990 draftoval do NHL Pittsburgh.

"Když vám někdo dá svobodu, musíte vědět, že na ledě budete rozdílovým hráčem. A já v tuhle chvíli onu svobodu nepotřebuju, protože už nejsem tím rozdílovým hráčem, jakým jsem byl při angažmá v New Yorku," tvrdí Jágr, přestože je se sedmnácti body nejproduktivnějším hráčem Panterů.

Reklama