Hlavní obsah

Mladý brankář zažil debut snů v NHL. Po zápase nevydržel nával emocí

Toronto

Debut snů prožil v prestižní NHL brankář Toronta Garret Sparks, jenž vychytal čisté konto při vítězství v pondělním duelu nad Edmontonem 3:0 a stal se vůbec prvním gólmanem v historii Maple Leafs, který při premiéře ve slavné soutěži neinkasoval. Ze svého počinu byl evidentně velmi dojatý.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Brankář Toronta Garret Sparks při debutu v NHL.

Článek

Byl vyhlášen první hvězdou utkání, a když jej moderátorka pozápasového programu v Air Canada Centre vyvolala zpět na ledovou plochu, dvaadvacetiletý gólman nával emocí nevydržel.

Nejprve obdaroval jednoho z fanoušků hokejkou a pak zamířili na rozhovor. Jakmile se ho ale moderátorka zeptala na pocity po utkání, v němž se zapsal do historie klubu, bylo zjevné, že jen těžko hledá slova.

„Tohle se nedá vůbec popsat, tohle se nedá vůbec popsat...," opakoval Sparks a sklízel mohutný aplaus. Pak mu do očí vyhrkly slzy a zmohl se už jen na „děkuji vám" a v předklonu odjel do kabiny.

Tam už se před novináři přeci jen rozpovídal. Na otázku, zda debut překonal jeho očekávání, s nadsázkou odpověděl: „Kdepak, všechno šlo podle plánu." Pak už přiblížil své pocity ve vážnějším tónu:

„Když jsem přežil první třetinu bez gólu, doufal jsem, že se mi povede i ta druhá. Měl jsem v ní několikrát štěstí, když mě zachránila tyčka. Ve třetí už jsem na čisté konto myslel, chtěl jsem si být jist, že když mě překonají, aby to neměli zadarmo. Kluci ale přede mnou všechno čistili, mám jim za co děkovat."

Sparks byl k zápasu povolán z týmu Toronto Marlies z nižší AHL poté, co se v sobotním utkání zranila opora Javorových listů James Reimer. V historii NHL je celkově 25. brankářem, jenž při debutu neinkasoval.

Reklama

Související témata: