Hlavní obsah

Fribourg - Vítkovice 1:2Šindelář v brance čaroval. Vítkovice výhra posunula do semifinále Spengler Cupu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Szturc 0 : 1
22. Huna 0 : 2
45. Sprunger 1 : 2
Záznam online reportáže

Davos/Praha
Aktualizováno

Famózní výkon brankáře Filipa Šindeláře, jenž kryl osmatřicet střel, pomohl hokejistům Vítkovic získat na Spenglerově poháru v Davosu skalp lídra švýcarské ligy Fribourgu. Mužstvo z Ostravy po výhře 2:1 získalo prvenství ve skupině a postoupilo přímo do nedělního semifinále. V něm se od 20:15 Vítkovice utkají s vítězem zápasu Davos - Ufa.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Vítkovický Peter Húževka se tlači před brankáře Fribourgu Coryho Schneidera.

Článek

Vítkovičtí v úvodu předváděli dobrý pohyb, uplatnili i důraz v osobních soubojích a zaslouženě vedli, když Szturc z pravého křídla střílel švihem nad Schneiderovo rameno. Ještě během první třetiny získal ale Fribourg střelecky navrch, Šindelář však jen v úvodní dvacetiminutovce předvedl třináct úspěšných zásahů.

Převahu soupeře v poli Vítkovice eliminovaly dobrým bráněním ve vlastním pásmu a Fribourg si vyložené gólové příležitosti nevytvářel. Naopak vítkovický náskok vzrostl hned po 105 vteřinách druhé části, po chybě Ngoye se za brankou soupeře zmocnil puku Huna, bleskurychle objel branku a zasunul brankářovi mezi betony. Vstřelil tak už třetí branku na turnaji.

Fribourg, jehož dres dříve oblékal vítkovický kapitán Barinka, byl druhým obdrženým gólem trochu otřesen. Navíc veškerá útočná snaha končila u Šindeláře. Talbota vychytal, při akci Bykova mu pomohla tyčka.

Tlak švýcarského celku sílil ve třetí části.  Fribourg stále zvyšoval obrátky, lépe bruslil a konečný poměr střel mluví jasně v jeho prospěch (39:17), jenže jediným, kdo překonal výborně chytajícího Šindeláře, byl reprezentační útočník Sprunger.

Těsně před koncem mohl Vítkovice uklidnit kanonýr Huna, jenže sólo nedal a závěrečnou power play soupeře ještě umocnilo Malíkovo vyloučení za sekání. Vítkovičtí s obrovským nasazením a obětavostí i ve čtyřech proti šesti těsnou výhru ubránili a mohou během dne volna čekat, kdo jim vyjde jako příští soupeř.

V táboře Vítkovic panovalo po zápase velké nadšení, extraligový celek je hodně blízko minimálně obhajobě třetího místa z minulého ročníku. „Hodně jsme stáli o to prvenství ve skupině, abychom před dalším zápasem měli k dobru den volna, tomu jsme podřídili v závěru taktiku. Bylo moc důležité, že jsme si z první poloviny utkání přinesli dvougólový náskok a důležitou výhru uhájili, i když ke konci docházely síly," tvrdil asistent trenéra Ladislav Svozil.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu (Švýcarsko):
Skupina A:
HC Vítkovice Steel - HC Fribourg-Gottéron 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Szturc (R. Hruška, Malík), 22. Huna - 45. Sprunger (Bykov). Rozhodčí: Rochette (Švýc.), Skilliter (Kan.) - Kohler, Tscherrig (oba Švýc.). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 6500.
Sestava Vítkovic: Šindelář - Wellinger, Barinka, Sloboda, Kudělka, Malík, Stehlík, L. Kovář, Rehák - Klimek, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa, R. Hruška, Szturc - Šedivý, Kucsera, Walker. Trenéři: Oremus a Svozil.
Skupina B:
Davos - Mannheim 6:2 (0:1, 3:1, 3:0)
Branky: 29. a 32. Wieser, 25. Corvi, 41. Eriksson (Tatíček, Sýkora), 49. Hofmann, 51. Alatalo - 4. Seidenberg, 24. Kettemer.
Tabulky:
Skupina A:
1.Vítkovice2116:64
2.Fribourg2116:33
3.Ufa2116:92
Skupina B:
1.Kanada2116:24
2.Davos2116:73
3.Mannheim2114:72

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec