Hlavní obsah

VIDEO: Bob a Bobek. Maskoty domácího šampionátu budou králíci z klobouku

Aktualizováno

Ne jednoho, ale hned dva maskoty bude mít hokejové mistrovství světa konané v příštím roce v České republice. Organizační výbor šampionátu se rozhodl pro Boba a Bobka, oblíbené postavičky kresleného Večerníčku o dvou králících, kteří žijí v kouzelnickém klobouku.

Bob a Bobek jsou maskoty MS v hokeji 2015.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Maskot je pro vyznění akce jednou ze stěžejních záležitostí. Chtěli jsme, aby něco vypovídal o České republice, a aby něco zároveň říkal našim lidem," vysvětloval prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. „Věříme, že Bob a Bobek tyto požadavky splňují ideálně a že fanoušci přijmou náš výběr pozitivně."

Maskota mistrovství světa navrhuje hokejový svaz, ve kterém se šampionát koná. Musí jej ale schválit Mezinárodní hokejová federace (IIHF) a její marketingová agentura Infront. Český svaz ledního hokeje nejprve uvažoval o Krtečkovi, kvůli složitostem s majitelem práv ale tento nápad padl.

„Variant byla celá řada, sledovali jsme i internetové diskuze. Nabízela se i tradice v podobě lva, který jednoznačně patří k České republice i českému hokeji," přiznával Král. Právě lev Tomík byl maskotem na posledním mistrovství světa konaném v České republice v roce 2004.

Poprvé v historii MS budou dva maskoti

Pro příští rok byl nakonec po téměř ročním jednání s Infrontem schválen Bob s Bobkem. „Přijde nám zajímavé, že poprvé v historii světových šampionátů v hokeji budou dva maskoti. Otevírá nám to velký prostor pro různé animace na kostce nad ledem, třeba při využití simulace faulů. Bude zajímavé koukat na to, jak dává Bobek krosček Bobovi," usmívá se Král. Úterní slavnostní odhalení maskotů měl symbolicky učinit Jiří Králík, bývalý vynikající brankář, nakonec z toho ale sešlo.

Příběhy dvou králíků z klobouku se na obrazovkách Československé televize poprvé objevily v roce 1979. Autorem seriálu je český výtvarník, ilustrátor, kreslíř a režisér animovaných filmů Vladimír Jiránek. Hokejový vzhled Boba a Bobka pro domácí šampionát vytvořil výtvarník a scénograf Alex Dowis.

„Jsme velmi rádi, že k tradičnímu spojení České televize jako vysílatele největších sportovních událostí přibude při hokejovém mistrovství světa jedna významná novinka. A sice, že poprvé v historii budou maskotem postavičky z pořadu České televize. Příběhy Boba a Bobka již navíc za třicet pět let existence prokázaly, že dokážou zaujmout i v zahraničí, znají je totiž diváci z více než dvaceti zemí světa, do kterých se podařilo České televizi Večerníček exportovat," těší generálního ředitele České televize Petra Dvořáka.

Co říkáte volbě maskotů? Líbí se vám?
Ano. Paráda, lepší figurky vybrat nešlo
87,9 %
Ano. Ale Krteček by byl lepší
7,6 %
Nic moc. Ale je to aspoň originální
1,3 %
Ne. Lev by byl lepší, ale třeba se to u lidí chytne
1,4 %
Ne. Horší už to být nemohlo
1,8 %
Celkem hlasovalo 22547 čtenářů.

Reklama

Související témata: