Hlavní obsah

Už jen krok! Bartošák pomáhá Manchesteru k historickému zápisu

Kromě bojů o Stanley Cup vrcholí v zámoří i jiná soutěž. Ve finále American Hockey League (AHL), farmářské soutěže celků z NHL, bojuje o vítězství i český gólman Patrik Bartošák. Dvaadvacetiletý brankář pomohl 22 zákroky svému týmu Manchester Monarchs k výhře 6:3 nad Utica Comets a v sérii hrané na čtyři vítězná klaní vede farmářský tým Los Angeles Kings už 3:1.

Foto: Profimedia.cz

Český brankář Patrik Bartošák.

Článek

Pro klub z Manchesteru se jedná o velký milník. Pokud ještě jednou přelstí soupeře, poprvé v historii klubu zvednou hráči nad hlavou Calder Cup. Manchester se stal farmou Králů z LA v roce 2000.

Monarchs utekli svému soupeři třígólovou smrští ve druhé třetině a vybudovaný náskok si už udrželi do konce. Bartošák přispěl k výhře 22 zákroky. Pro rodáka z Kopřivnice to byl teprve druhý start ve finále. Premiéru si odbyl ve středu (2:3), kdy nahradil zraněného Jeana-Francoise Berubeho.

Bartošák je v zámoří již čtvrtou sezónu. Předloni se stal nejlepší brankářem juniorské WHL (Western Hockey League). Stejnou trofejí se mimochodem mohou pochlubit například Carey Price, momentální jednička Montrealu Canadiens nebo vítěz Stanley Cupu z roku 2006 Cam Ward. Současně Bartošák obdržel i ocenění pro nejlepšího gólmana CHL (Canadien Hockey League), která kromě WHL zastřešuje i další dvě juniorské soutěže v zámoří OHL (Ontario Hockey League) a QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League).

Svými výkony zaujal i skauty z Kalifornie, kteří ho před dvěma lety draftovali v pátém kole na 146. pozici. Za hlavní tým zatím Bartošák nastoupil pouze v přípravě, na ostrý start teprve čeká.

Synovec útočníka Radka Bonka se tak může stát šestadvacátým českým hráčem, který ovládne se svým klubem AHL. Loni se to povedlo dvojici Matěj Stránský - Radek Faksa z Texasu Stars (farma Dallasu Stars). Předloni se radovali v Grand Rapids, kde místní Griffins (farma Detroitu Red Wings) i s dvojicí Petr Mrázek - Andrej Nestrašil, předčili ve finále Syracuse Crunch (farma Tampy Bay Lightning).

Páté střetnutí je na programu už zítra.

Finále play off nižší zámořské hokejové ligy AHL - 4. zápas:
Utica - Manchester 3:6 (stav série 1:3).

Reklama

Související témata: