Hlavní obsah

Slováci na Čechy tahají další trumf. Předvede se nová Godzilla?

Češi budou po roce čelit dalšímu slovenskému brankářskému trumfu, dnes s ním exfederální sousedi mohou vyrukovat proti svěřencům Jakuba Petra na šampionátu dvacítek ve Finsku (13.00, vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz). Bude Adam Húska nástupcem Denise Godly, kterého před rokem opěvoval celý národ po Tatrami nejen po čtvrtfinálové výhře 3:0 nad Čechy... Slováci díky excelentním zákrokům brankáře došli v Kanadě na MS dvacítek až k bronzové medaili.

Foto: Sport.cz

Adam Húska

Článek

Na začínajícím šampionátu ve Finsku Češi v prvním duelu podlehli v přetahované Rusům 1:2 po nájezdech, Slováci zahajovali vítězstvím nad Běloruskem 4:2. Húska byl jejich oporou, připsal si 24 zákroků, vyšlo to na více než 92procentní úspěšnost. „Chytal skvěle, tenhle post byl v zápase na jedničku," mohl kouč Ernest Bokroš pro sport.sk chválit osmnáctiletého gólmana Green Bay Gamblers draftovaného NY Rangers. „Při inkasovaných gólech ho nechali ve štychu obránci, kteří nepokryli volné hráče," konstatoval Bokroš, ale postěžoval si spíše na mizernou produktivitu střelců.

„Pomohlo by nám, kdyby nějaký útočník dal hattrick. Kdyby to tam, jak se říká, začalo padat. Celý náš problém je jen v dávání gólů. Organizace a systém hry jinak fungují," pokračoval slovenský stratég. Má jasno, že proti němu stojí mimořádně motivovaný soupeř. „Na minulý šampionát Češi určitě nezapomněli. Budou nám to chtít vrátit."

Dnešní duel je proti tomu před rokem jen ´skupinový´. Húska a celý slovenský celek bude stát proti českému týmu, který poprvé nasadí i očekávanou posilu z Bostonu - Davida Pastrňáka. "Bude to náš druhý zápas na mistrovství a ten už musíme vyhrát," pravil odhodlaně český kouč Jakub Petr. "Náš vzkaz do kabiny bude jednoznačný - odrazit se od minulé prohry ve čtvrtfinále. Je to pro nás výzva, protože Slováci jsou nakonec i obhájci bronzových medailí," uvedl dále Petr.

Godla rád vzpomíná

Slovenská brankářská God(zil)la, která na minulém MS zničila medailové naděje Petrova týmu, u toho už není, i když i letos je relativně blízko národnímu týmu mládežníků. Chytá ve Finsku druhou nejvyšší soutěž za tým nováčka Mestis. „Rád si na minulý šampionát v Kanadě mezi svátky vzpomenu," uvedl Godla pro pravda.sk.

Slovensko podle něj mívá každoročně přibližně stejné šance. „Vždycky je to o jediném zápase, který musíte zvládnout, abyste se vyhnuli boji o záchranu. Čtvrtfinále je pak už hop nebo trop, často rozhoduje, jak zachytá brankář," poznamenal Godla. Minulý boj o postup mezi nejlepší čtyřku zkraje ledna tohoto roku mu vyšel dokonale...

Po MS si dělal naděje na velký kariérní vzestup. Zkoušel se výrazněji prosadit ve Slovanu, v Piešťanech... Nikdo po něm nesáhl - snad kvůli menší postavě - v draftu NHL. Teď bere za vděk druhou finskou ligou. „Závěr minulé sezóny nebyl optimální, ale věřím, že má kariéra se ubírá správným směrem," pravil slovenský hrdina minulého MS.

Reklama