Hlavní obsah

Česko - Slovensko 4:1Dvacítka si na MS zachránila díky začátku z říše snů postup. Ve čtvrtfinále se utká s Finskem

Malmö
Aktualizováno

Dokázali odčinit průšvih proti Německu i odvrátit nebezpečí bojů o záchranu. Čeští hokejisté porazili MS do 20 let Slováky 4:1 a zajistili si postup ze skupiny A do čtvrtfinále. V něm ve čtvrtek ve švédském Malmö narazí na Finsko, které v posledním zápase skupiny B prohrálo se Švýcarskem 3:4 po samostatných nájezdech, ale i přes prohru skončilo druhé.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Čeští hokejisté do 20 let (zleva) David Pasterňák, Martin Procházka, Petr Šidlík a Ronald Knot se radují z branky proti Slovensku.

Článek

Český tým šel do utkání s nožem na krku. K účasti ve čtvrtfinále musel vyhrát, naopak Slováci už měli postup jistý a možná i to se odrazilo v jejich nižší koncentraci hned na začátku utkání.

Reprezentanti toho perfektně využili, už po osmnácti vteřinách se Pastrňák dravě natlačil před Baroše a dokázal zakončit. Lepší vstup do utkání si česká dvacítka snad ani neuměla představit.

Slovensko rychle obdržený gól sice trochu zaskočil, ale postupně ukazovalo svou ofenzivní sílu. Proti Cehlárikovi, který působí ve švédském klubu Lulea, musel Langhamer vytáhnout ukázkový zákrok. Naštěstí zafungovalo pravidlo nedáš, dostaneš. Hned z protiútoku totiž poslal Košťálek dlouhou přihrávku za obranu na Kašeho, který sólo elegantně proměnil.

Slováky srážela i únava

Po čtyřech minutách bleskově získané vedení 2:0 bylo jako z říše snů a mohlo dát českým mladíkům potřebný klid. Na Slováky vedle psychické rány z tak nepříznivého stavu zřejmě doléhala i únava z pondělního večerního zápasu s Kanadou. Nad ní dlouho vedli, v posledních pěti minutách ale třemi obdrženými góly zápas ztratili.

Herní převahu českého mužstva zvýraznila přesilovka při vyloučení nejproduktivnějšího hráče soupeře Réwaye (4+6), Procházkova tvrdá rána ale gólový efekt neměla. Zle bylo, když se na trestné lavici sešli shodně za hákování obránci Šidlík s Plutnarem, ale jejich spoluhráči se dokázali 62 sekund ubránit ve třech proti pěti.

Do české hry se vrátil dobrý pohyb i důraz v osobních soubojích, tedy atributy, které si při propadáku s Němci zapomněli mladíci vzít na led. Bylo vidět, že taková facka celému týmu prospěla. Hned po dvou minutách druhé třetiny Simon zachytil nepřesnou rozehrávku soupeře a po jeho přihrávce Procházka napálil puk do slovenské sítě a bylo to 3:0.

Střídající brankář Sabol kapituloval při přesilovce

Zdrcený brankář Baroš odjel na střídačku a místo něj šel chytat Sabol. Hned musel likvidovat šanci Tomečka i Simonův brejk. Kapituloval ale při české přesilovce, kdy za faul pykal slovenský kapitán Kolena. Šidlíkova dělovka od modré si našla cestu do sítě a české mužstvo hrálo v úplně odlišné pohodě než o den dřív při trápení s Němci.

Vzápětí utkání předčasně skončilo pro plzeňského obránce Marcela, který za faul kolenem na Minárika dostal vyšší osobní trest. V oslabení ale všechny slovenské šance pochytal výtečný Langhamer, předvedl v utkání celkem 31 úspěšných zákroků.

Čtyři vteřiny před koncem druhé třetiny ale kouzlo českého gólmana odčaroval Kolena, jemuž ideální střeleckou příležitost nabídlo drobné Košťálkovo zaváhání.

Klíčem k úspěchu skvělý vstup

Slováci povzbuzeni trefou se odmítali smířit s tím, že by měli zápas jasně prohrát. Česká obrana ale pracovala spolehlivě, skóre se mohlo spíš měnit na druhé straně, když Vrána ujel do brejku a trefil tyčku. Postupovou výhru si pak reprezentační dvacítka už celkem v klidu pohlídala.

„Skvělý vstup do utkání, to byl klíč úspěchu. Musíme si přiznat, že hráči senzační vítězství nad Kanadou neunesli. V klíčovém souboji skupiny ale ukázali charakter a uvědomili si, co bylo předtím s Německem špatně. Vrátili jsme do hry obětavost i maximální nasazení a Slováci nebyli schopni překonat naši obranu. Jejich nejlepší hráče jsme vygumovali," mínil pro Radiožurnál trenér Miroslav Přerost a připustil, že před zápasem se Slováky toho moc nenaspal a zestárl o spoustu let.

MS hokejistů do 20 let v Malmö - skupina A
Česko - Slovensko 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Kolena (Gríger, Réway) - 1. Pastrňák (Procházka), 4. Kaše (Košťálek), 22. Procházka (Simon), 27. Šidlík (Procházka, Pastrňák). Rozhodčí: Boman (Fin.), Linde - Pihlblad (oba Švéd.), Saha (Fin.). Vyloučení: 5:4, navíc Marcel (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 1259.
Česko: Langhamer – Knot, Šidlík, Marcel, Plutnar, Šulák, Košťálek, Němeček – Pastrňák, Simon, Procházka – Kämpf, Vrána, Kaše – Faksa, Tomeček, Volek – Sedláček, Zacha, Machač – Zdráhal.
Slovensko: Baroš (23. Sabol) – Luža, Predajnianský, Rusina, Gachulinec, Valjent, Černák, Kečkeš – Kolena, Réway, Gríger – Lunter, Daňo, Cehlárik – Minárik, Horanský, Mlynčár – Šimun, Tibenský, Skalický.
USA - Kanada 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Barber (Slavin, Kerdiles), 58. Matteau (Fasching, Butcher) - 33. Petan (Mantha), 44. McDavid (Horvat, Morrissey), 47. Lazar (Drouin, Pouliot). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Stricker (Švýc.) - Kowert (Něm.), Metalnikov (Rus.). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3882.
Tabulka skupiny A:
1. Kanada430/1019:1210
2. USA430/0121:79
3. Česko411/0210:135
4. Slovensko410/0316:173
5. Německo410/037:243
Skupina B:
Švédsko - Rusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Johnson (Collberg, Wallmark), 18. Sörensen (Wallmark, Burakowsky), 58. De la Rose (Olofsson, Lindholm) - 25. Barabanov (Osnovin, Ljubuškin), 52. Grigorenko (Bučněvič, Slepyšev). Rozhodčí: Hradil (ČR), Wiegand - Müller (oba Švýc.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:5, navíc Busarov (Rus.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 11.528.
Finsko - Švýcarsko 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Pokka (Lindell, Teräväinen), 31. Mustonen (Ikonen, Vanio), 41. Mäenalanen (Teräväinen) - 19. F. Schmutz (Fiala), 27. Herzog, 30. Dunner (Marco Müller), rozhodující sam. nájezd Paschoud. Rozhodčí: Papp, Piccott - Martineau (všichni Kan.), Kosaka (Jap.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 718.
Tabulka skupiny B:
1.Švédsko4400022:712
2.Finsko4201114:107
3.Rusko4200221:86
4.Švýcarsko4110211:175
5.Norsko400043:290

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články