Hlavní obsah

Finsko - Česko 5:3Čeští mladíci si na MS o medaile nezahrají! Na Finy jim nestačil ani dvougólový náskok

Aktualizováno

Dřeli, a když vedli 3:1, vypadalo to s nimi hodně slibně. Jenže ani dvoubrankový náskok, který drželi ještě v závěru druhé třetiny, nestačil českým hokejistům na postup do semifinále MS do 20 let. Finové gólem do šatny snížili a v poslední třetině měli jasně navrch, přičemž z herní převahy vytěžili i obrat skóre. Od roku 2005 chyběla dvacítka v bojích o medaili a po prohře 3:5 neprošla čtvrtfinálovou bránou ani letos v Malmö.

Foto: Ludvig Thunman, ČTK/AP

Zdrcený Patrik Machač (uprostřed) po čtvrtfinálové prohře s Finy na hokejovém MS juniorů.

Článek
Fotogalerie

Začátek vyšel lépe Finům. Po nahození Teräväinena, které přitom šlo mimo branku, dostal Mäenalanen pohotovou tečí kotouč za Langhamrova záda. Naštěstí ve vedení soupeř vydržel jen 45 sekund. O bleskovou odpověď se postaral Simon, jenž se odvážně prodral před branku a překonal Sarose.

Finové zůstávali aktivnější, české mužstvo bez distancovaného obránce Marcela s nimi ještě v prvních dvou třetinách drželo krok bruslařsky a za stavu 1:1 ubránilo i 107 sekund ve třech proti pěti. Střeleckou převahu soupeře otupovala vzorně pracující česká defenzíva, navíc v polovině zápasu skvěle vyšlo přečíslení při signalizované výhodě.

Faksa poslal Čechy do dvoubrankového vedení

Puk šel přes Vránu, faulovaného Simona až nalevo k Procházkovi, který poslal puk do finské sítě. Vzápětí měl velkou šanci na vyrovnání Kinnunen, ale Langhamer se nenechal překvapit a Česku se o dvě minuty později povedlo dokonce odskočit do dvoubrankového vedení, když Tomeček přihrávkou našel nepokrytého střelce Faksu.

Finští mladíci hodně znejistěli, bohužel 115 vteřin před koncem druhé třetiny vyrobil obránce Šulák po vhazování osudnou chybu. Nechal puk za sebou, čehož využil Kulmala. Jeho únik Langhamer sice ještě pokryl, ale puk vyrazil pouze před skórujícího Juusa Ikonena.

V ten moment se začaly hroutit české postupové akcie. Ve třetí třetině se Finové nadechli k mohutnému náporu a ve 46. minutě se dočkali vyrovnání, když kotouč baseballovým úderem ze vzduchu tečoval mimo dosah brankáře Langhamera starší z jmenovců Ikonenových Henri. Radost z gólu mu musel ještě potvrdit videorozhodčí.

Ve třetí třetině Finové dokonali obrat

Finsko najednou dostalo křídla a čeští mladíci nestíhali. Mustonenovu šanci ještě zmařil brankář, při dalším rozebráním obrany už byl ale bezradný proti Kinunenovi. Soupeř obrátil skóre a reprezentanti ani přes stažení hry na čtyři obránce a tři útoky už neměli protizbraň.

Nevytvořili si žádnou pořádnou šanci na vyrovnání, ve třetí třetině se zmohli jen na pět střel. Efekt neměla ani více než minutová power play, naopak patnáct vteřin před koncem poslal puk do prázdné české branky nejproduktivnější z Finů Mäenalanen. Při finské hymně měli čeští mladíci v očích slzy.

"Porážka nás hodně mrzí. Zápas jsme dobře rozehráli a ve druhé třetině jsme měli víc ze hry. Bohužel, nedotáhli jsme to do vítězného konce. Začaly nám potom ubývat síly, i kvůli tomu, že jsme hráli jen na pět obránců. V závěru jsme předvedli individuální chyby a byli jsme za ně potrestáni," cituje ČTK pozápasová slova trenéra Miroslava Přerosta.

MS hokejistů do 20 let – čtvrtfinále v Malmö
Česko - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)on-line
Branky: 4. Simon, 32. Procházka, 35. Faksa – 3. a 60. Mäenalanen, 39. J. Ikonen, 46. H. Ikonen, 52. Kinnunen, hlavní rozhodčí Björk (Švéd.) a Wigand (Švýc.), vyloučení 4:2, bez využití, 2745 diváků.
Česko: Langhamer – Knot, Šidlík, Šulák, Plutnar, Němeček, Košťálek – Pastrňák, Simon, Procházka – Kämpf, Vrána, Kaše – Faksa, Tomeček, Volek – Sedláček, Machač, Zdráhal.
Finsko: Saros – Lindell, Pokka, Lehtonen, Ristolainen, Honka, Vainonen, Vainio – Mäenalanen, Teräväinen, Lehkonen – Nikko, Mustonen, Haapala – J. Ikonen, Kinnunen, Kulmala – Leskinen, Nättinen, H. Ikonen – Rauhala.
Další čtvrtfinálové zápasy ZDE.

Reklama

Související témata: