Hlavní obsah

Česko - Dánsko 4:3 PPDvacítka vydřela výhru nad Dány a přiblížila se čtvrtfinále MS. Jistotu ale ještě nemá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Eller 0 : 1
11. Štencel 1 : 1
25. Košťálek 2 : 1
38. Bjorkstrand 2 : 2
47. Asperup 2 : 3
57. Kubalík 3 : 3
62. Pastrňák 4 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let porazila v nervy drásajícím a mimořádně důležitém souboji Dány 4:3 po prodloužení a na mistrovství světa je blízko postupu do čtvrtfinále. Jistotu ale Přerostův tým ještě nemá. Tu může získat po úterním zápase Dánů se Švýcary, pokud v něm Seveřané vyjdou bodově naprázdno. V opačném případě by Češi museli na Silvestra bodovat ve svém závěrečném vystoupení ve skupině B proti Rusku.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Jan Štencel (druhý zleva) se raduje po brance do dánské sítě na mistrovství světa juniorů.

Článek
Fotogalerie

Češi do mimořádně důležitého souboje s týmem, který na turnaji dokázal připravit o bod Rusy, vstoupili šancí Ondřeje Kašeho, ten ale osamocený před brankou ani nadvakrát nedokázal zvednout kotouč a přehodit beton gólmana Sorensena. To Dánové hned svou první příležitost využili a Eller je dělovkou z levého kruhu pod horní tyčku poslal ve čtvrté minutě do vedení.

Hned o minutu později mohlo být Přerostovu týmu ještě hůř - po hrubce při rozehrávce upaloval na Vaněčka Ehlers, se zakončením mezi betony ale proti českému brankáři neuspěl. Z útlumu se však Češi po chvíli dostali a v jedenácté minutě obránce Štencel nahozením od modré čáry srovnal - šlo o vůbec první využitou přesilovku naší reprezentace na turnaji.

Druhou třetinu začal český celek ve velkém stylu a šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Po Kämpfově zakončení z ostrého úhlu puk prosvištěl brankovištěm, vzápětí však vypálil od modré zadák Košťálek a dokonal obrat ve skóre. A pak byl blízko třetímu gólu Pastrňák, jehož ale skvěle vychytal Sorensen.

Kubalík vyrovnal, Pastrňák v prodloužení rozhodl

Češi v té době diktovali tempo hry, v poměru střel jednoznačně dominovali (25:6), jenže uklidňující třetí trefu ne a ne přidat. A když pak Mandát zamířil za vražení na hrazení na trestnou lavici, Dánové početní výhodou nepohrdli a Bjorkstrand pohotovou ranou vyrovnal na 2:2. Teprve ze třetí střely Seveřanů na bránu v prostřední části hry.

Přesilovky byly prakticky jedinou fází hry, kdy Dánové hrozili a bohužel to znovu platilo ve 47. minutě, když zůstal Asperup nekrytý u levé tyčky překonal Vaněčka potřetí. Na druhé straně zachránila Sorensena tyčka. Čechům se čas rychle krátil, naděje na čtvrtfinále se jim vzdalovala a mnohem reálněji se rýsovaly boje o udržení mezi elitou.

Jenže na konci 57. minuty se Kubalík dostal na hranici brankoviště k vyraženému puku, zametl jej za Sorensena a poslal zápas do prodloužení. V jeho druhé minutě si na útočné modré počkal na přihrávku Pastrňák a ke dvěma asistencím přidal i vítězný gól, když v sólovém úniku rameny rozhýbal Sorensena, aby pak uspěl s kličkou do forhendu. Čechům tak vystřelil mimořádně důležitý druhý bod.

MS hokejistů do 20 let v Kanadě (skupina B, Toronto):
Česko - Dánsko 4:3 v prodl. (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Štencel (D. Kaše, Pastrňák), 25. Košťálek (Pastrňák, Baránek), 57. D. Kubalík (Štencel, Zacha), 62. Pastrňák (Štencel) - 4. M. Eller, 38. Bjorkstrand (Ehlers, Asperup), 47. Asperup (Ehlers). Rozhodčí: Olenin (Rus,), Winnerborg (Švéd.) - Browne (Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 12 038.
Sestava Česka: Vaněček - Klok, Němeček, Košťálek, Baránek, Štencel, Mašín - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, D. Kaše, Zdráhal - Marek Růžička, Zacha, D. Kubalík - Mandát, Špaček, Gorčík. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.
Švédsko - Rusko 3:2
Tabulka skupiny B:
1.Švédsko3300013:59
2.Rusko3110112:55
3.Švýcarsko210015:93
4.ČR301028:132
5.Dánsko300216:122

Reklama

Související témata: