Hlavní obsah

Medailová šance žije! Věřili jsme si, shodli se čeští mladíci. Teď narazí na Slováky

Toronto/Praha

Odvalili balvan v podobě hrozby bojů o udržení mezi elitou a dál si mohou hýčkat svůj medailový sen. Čeští hokejoví junioři zvládli na světovém šampionátu v zámoří klíčový duel s Ruskem (4:1) a vyslali soupeřům jasný vzkaz: musíte s námi počítat!

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Ruský brankář Igor Šesťjorkin řeší za asistence obránce Rinata Valijeva závar, který způsobili čeští mladíci Patrik Zdráhal (vlevo) a David Pastrňák.

Článek
Fotogalerie

„Myslím, že to byl životní zápas. Pro mě a asi i pro celý tým. Ale měli jsme sebevědomí, věřili jsme si. Na Rusy se nám daří. Šli jsme do zápasu s tím, že je porazíme," řekl webu hokej.cz vítkovický odchovanec Patrik Zdráhal, jenž se pod výhru podepsal dvěma góly a byl vyhlášen hvězdou utkání.

Brankář Miroslav Svoboda, jenž mezi tyčemi vůbec poprvé na turnaji dostal přednost před Vítkem Vaněčkem a ve druhé třetině zneškodnil Barbašjovovi i trestné střílení, svého kolegu doplnil: „Lhal bych, kdybych řekl, že u nás před zápasem nebyla nervozita. Ale už když jsme přijeli do arény, bylo cítit, jak moc chceme vyhrát."

A skutečně. Pryč byla dosavadní bídná vystoupení, mladé české mužstvo tentokrát ruský tým jednoznačně přehrálo. Pozornou defenzívou podpořenou jistým výkonem gólmana, skvělým bruslením, takticky a především - týmovým pojetím. Soudržnost dokumentovali mladíci i při hymně na počest vítězů, při které se vzájemně chytili za ramena po vzoru zlaté olympijské party z Nagana a zpívali.

„Byl to výkon, který jsme tu chtěli předvádět celý turnaj. Myslím, že klíčový byl už duel proti Dánsku, který se nevyvíjel dobře, a díky morálce jsme jej dokázali otočit. Už tam byl základ. Hráči pochopili, že přesně tudy vede cesta. Poctivá a týmová práce, to jsou klíče k úspěchu," citovala ČTK kouče vítězného týmu Miroslava Přerosta.

Ukončili léta čekání

Osmnáct let neporazila dvacítka Rusko na MS v normální hrací době, připomíná hokej.cz. Letošní tým to ale dokázal. „Bylo parádní, předvedli jsme týmový duch. A všem kritikům, že umíme hrát. Určitě jsme měli i štěstí, to vždycky potřebujete, a jsem rád, že stálo při nás," pochvaloval si Zdráhal.

Obě gólové šance mu připravil David Pastrňák jako na stříbrném podnose. "Na Rusy jsme si věřili, výborně jsme se na zápas připravili. Chtěli jsme na ně vletět a dát první gól. A to se nám povedlo. Myslím, že jsme měli celé utkání pod kontrolou," prohlásil spokojeně osmnáctiletý útočník Bostonu, který si proti sborné připsal tři finální přihrávky a je nejlepším nahrávačem dosavadního průběhu turnaje.

Přerostův výběr poskočil ve skupině ze dna tabulky na druhé místo a v pátečním čtvrtfinále se od 23:00 SEČ utká se Slovenskem, papírově zřejmě nejhratelnějším sokem z postupujícího kvarteta protější skupiny, která hrála v Montrealu. Do tamní haly Bell Centre se český tým přesune během dneška.

„Podcenění určitě není na místě. To, že je zde každý soupeř silný, jsme si vyzkoušeli už proti Dánům. Musíme odvést stoprocentní výkon, ať stojíme proti komukoliv," varuje Zdráhal. V generálce před šampionátem svěřenci trenéra Ernesta Bokroše český tým v Peterborough porazili 3:1.

Porazí čeští hokejisté ve čtvrtfinále juniorského MS tým Slovenska?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 46118 čtenářů.

Reklama

Související témata: