Hlavní obsah

Růžička tušil, že mu zámoří zkříží plány. Nebudu se vztekat nad něčím, co neovlivním, říká

Martin KézrPrávo

Z rošád, které přinesla uzávěrka přestupů v NHL, nemohl mít žádnou radost trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička. Přesun Marka Židlického z New Jersey do Detroitu znamená zřejmě definitivní škrtnutí obránce jako klíčové posily pro světový šampionát pořádaný v květnu na pražském ledě.

Foto: Kostroun Bill, ČTK

Český hokejový obránce Marek Židlický (vlevo) ještě v dresu New Jersey.

Článek

„Tak trochu jsem tušil, že nás právě se Židlickým něco takového může potkat. Proto jsem neustále říkal, že počkám na uzavření přestupového okna a až pak začnu hráče obvolávat. Všichni se divili, proč jsem s hráči nemluvil, když jsem za oceánem byl, ale jasně se ukázalo, že nemělo smysl během mé lednové cesty něco domlouvat. I kdybychom byli se Židlou stokrát domluvení, teď by stejně všechno padlo," vysvětluje Vladimír Růžička.

Má šanci jít daleko v play off

Jestli o někoho kouč pro domácí MS právě ze zámoří stál, tak to byl na prvním místě Židlický. Kdyby zůstal v Devils, mohl být od poloviny dubna k dispozici národnímu týmu a dala se na něm stavět defenzivní hra i přesilovka české reprezentace. Jenže angažmá v Detroitu dává 38letému obránci šanci dojít k velkému úspěchu ve Stanley Cupu.

„Jakmile se Detroit dostane do druhého kola play off, naděje na Židlického účast na MS vezmou za své," uvědomuje si Růžička. „Nikdy ale nevíte, co se ještě za ty dva měsíce stane. Musíme to prostě brát tak, že pro mistrovství světa prostě vybereme ty nejlepší hráče, kteří budou k dispozici. A jestli mezi nimi nebude Židlický, musí ho nahradit jiní," vykládá Růžička.

Mistr světa z roku 2005 má ale vynikající rozehrávku, dokáže útočníkům výrazně zjednodušit cestu za střelou a zásluhou dobrého bruslení těží i z výtečné poziční hry. Obránců, kteří dokáží být takhle platní pro tým, je akutní nedostatek. Navíc do klubu směřujícího k play off se dostal i další český pilíř zadních řad v zámořské lize, možná nejobětavější z reprezentačních beků. Zbyněk Michálek.

„I o něj bych hodně stál, ale nemá cenu se vztekat nad něčím, co neovlivním. Těžko nějak zasáhnu do reality výměn v NHL. Navíc všichni vědí, jak to tam po sezóně chodí, všechny kluby dělají výstupní lékařské prohlídky, musíme počkat, až tady budeme hráče skutečně mít," míní Růžička.

Jména pro první kemp oznámí už 16. března

Hráče z evropských soutěží budeme zvát postupně do přípravy na šampionát, podle toho, jak jim to umožní klubové povinnosti," říká Růžička, jenž chce jména pro první kemp oznámit už 16. března. „O týden později se pak poprvé sejdeme a mužstvo se začne budovat. Posily z NHL se stejně připojují vždy až těsně před mistrovstvím světa, někdy dokonce i v jeho průběhu. Uvidíme, kdo bude v zámoří volný, ale neznamená to, že všichni dostanou automaticky pozvánku," tvrdí kouč.

Trejdy v NHL zasáhly národní tým i na postu gólmana. V Buffalu chytil parádní formu Michal Neuvirth, jenže po výměně na poslední chvíli patří New York Islanders, kteří mají výtečnou sezónu a v play off mohou dojít daleko. „Neuvirth by šanci dostal, pro mě je ale jedničkou Salák i s ohledem na to, jak odchytal minulý šampionát," tvrdí Růžička. V zámoří sice působí i Ondřej Pavelec, jenže za Winnipeg poslední dobou moc nenastupuje a Petr Mrázek i Marek Mazanec chytají na farmách.

Reklama

Související témata: