Hlavní obsah

Ze zimáku pro 900 lidí až do luxusní O2 areny. Reprezentace zahájila přípravu na MS

Velké Popovice
Aktualizováno

Necelých sedm týdnů před startem domácího světového šampionátu zahájila česká hokejová reprezentace přípravu na tento vrchol celé sezóny. Zatímco na něm ji bude přímo z vysočanské O2 areny hnát dopředu přes patnáct tisíc fanoušků a další milióny budou držet palce u televizních obrazovek, nyní je národní tým ukrytý ve Velkých Popovicích nedaleko Prahy, kde na stařičkém zimáku s kapacitou 900 míst hraje místní Slavoj středočeskou krajskou soutěž.

Vladimír Růžička o hokejové repreVideo: Sport.cz

 
Článek

„Zlatý Rokycany," utrousí asistent trenéra Jaroslav Špaček, jenž se právě v Rokycanech narodil, když poprvé vejde do útrob zimního stadiónu. Samozřejmě že ve značně odlehčeném tónu. Osmnáctičlenný kádr, který se ve Velkých Popovicích bude v tomto a příštím týdnu připravovat, žádnou luxusní arénu nepotřebuje.

Původně chtěl nároďák využít halu v pražských Letňanech, kde trénoval během sezóny před turnaji Euro Hockey Tour a únorovým dvojzápasem s Ruskem, ta však byla pro tento termín obsazená. „Na přechodnou dobu, kterou tu strávíme, je to v pohodě. Na to naše vyprdění to úplně stačí. Stejně jenom potřebujeme, aby si kluci zabruslili a udržovali se v tempu," říkal Špaček už vážným hlasem.

„Bydlíme v Hostivaři v Selském Dvoře, tak než abychom jezdili přes celou Prahu třeba na Hvězdu, je tohle lepší. Na to popojíždění nám to tady stačí," usmívá se hlavní trenér Vladimír Růžička. „Absolutně neřeším, jaké je v Popovicích prostředí. Zázemí, hlavně kabiny, se trošku uzpůsobilo. Je to v pohodě," mávl rukou kouč, který místní prostředí zná z dřívějška, když tu v zápasech vedl žáky Slavie.

Obránce Krajíček vypadl z boje o MS

Reprezentace dnes absolvovala ve Velkých Popovicích jeden trénink, dva ji pak čekají ve čtvrtek a v pátek. Od příštího úterý pak bude příprava na stejném místě pokračovat. „Chceme, aby kluci, kteří se svými kluby už vypadli, byli na ledě. Budou to jiné tréninky než běžně, zahrajeme si třeba tři na tři," říká Růžička, kterému se od příštího týdne budou hlásit i obránci Bohumil Jank s Martinem Pláňkem z Hradce Králové, který v pondělí vypadl ve čtvrtfinále extraligy se Spartou.

Z boje o mistrovství světa si naopak trenér musel škrtnout jméno jiného beka. Lukáše Krajíčka z Minsku totiž limitují dlouhodobější potíže s ramenem. „Byl na dvou operacích, pořád ho to ale bolí. Tak jsme to uzavřeli, nikoho nebudu přemlouvat," řekl Růžička.

První ze série přípravným zápasů čeká národní tým 3. a 4. dubna v Lillehammeru, kde se utká s Norskem. Následně Čechy čekají dvojzápasy se Slovenskem, ve Švédsku a proti Finsku. A Růžička přiznává, že ze současného kádru se několik hráčů může probojovat na domácí MS.

Růžička: Modlím se, aby Voráček nepostoupil do play off

„Už loňská sezóna to ukázala, do Minsku se taky dostala řada mladých kluků. Proto už v zápasech v Norsku začnou někteří hráči bojovat o trikot pro mistrovství. Samozřejmě počítáme s určitými kluky z NHL, ale víme, jak to chodí. Můžeme mít velké oči, ale dokud tady daného hráče nebudu mít, nic není jistého," tvrdí kouč.

Finiš základní části NHL bedlivě sleduje a přiznává, že jména některých posil ze zámoří se již rýsují. „Zatím je ale neprozradím. Až příští týden. Teď jsem si vypsal určité věci a chci to s trenéry probrat," uvedl Růžička, jedno jméno ale přeci jen vyřknul.

Je jím útočník Jakub Voráček. Jeho Philadelphii se postup do play off vzdaluje, což je pro Růžičku pozitivní zpráva. „Kuba má úžasnou sezónu a já se modlím, aby se Philadelphia nedostala do play off a on mohl přijet. Byl by pro nás obrovskou posilou," uvědomuje si Růžička, který by některé hráče z NHL rád vyzkoušel už během přípravného dvojutkání ve Švédsku, kde Češi nastoupí v polovině dubna.

Nominace na přípravný kemp ve Velkých Popovicích:
Brankáři:
Jan Lukáš (Sparta Praha)
Matěj Machovský (Plzeň)
Obránci:
Jakub Jeřábek
Vojtěch Mozík (oba Plzeň)
Lukáš Kovář (Vítkovice)
Jan Kolář (Vladivostok/KHL)
Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.)
Útočníci:
Jakub Lev
Dominik Simon
Jan Schleiss (všichni Plzeň)
Vladimír Svačina
Ondřej Roman (oba Vítkovice)
Roman Horák
Robert Kousal (oba Podolsk/KHL)
Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL)
Martin Růžička (Čeljabinsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.)

Reklama