Hlavní obsah

Půjdu po tobě, vzkázal Hertlovi spoluhráč. Najdu si tě a sestřelím, kontruje Čech

Jan ŠkvorSport.cz

Vystoupil z letadla na ruzyňském letišti a na sobě kraťasy a žabky. Venku přitom teplota spadla pod deset stupňů. „Budu si muset rychle zvyknout, protože když jsem odjížděl z Kalifornie, stupňů tam bylo dvacet devět,“ usmíval se hokejový útočník Tomáš Hertl. Po nevydařené sezóně v San Jose si chce spravit chuť na domácím světovém šampionátu. „Jsem hrozně natěšený,“ prohlásil jednadvacetiletý útočník.

Přílet Tomáše HertlaVideo: Sport.cz

 
Článek

Jaký byl let?

Celý jsem ho prospal, asi deset hodin, což asi není dobře. Jsem celkem odpočatý, ale teď se musím rychle přehodit do českého času.

Co vás v nejbližších dnech čeká?

V sobotu a neděli jdu na led do Velkých Popovic a v úterý se připojím k národnímu týmu. Určitě budu chtít v příštím týdnu nastoupit proti Finům, nejlíp v obou zápasech. Musím si zvyknout na větší kluziště, navíc jsem týden nebyl na ledě.

Už z vás vyprchalo zklamání, že jste se San Jose nepostoupili do play off?

Ale jo, i když sezóna nedopadla dobře. Jak moje, tak hlavně z hlediska týmu. Play off se od nás očekávalo, jenže poprvé po jedenácti letech jsme ho neudělali. Nebylo nic příjemného hrát 82 zápasů jen tak pro nic.

V NHL jste odehrál druhou sezónu, jak ji hodnotíte?

Start úplně dobrý nebyl, to jsem sám cítil. Kolem Vánoc se to celkem zlomilo, začal jsem se cítit dobře a vyvářel jsem si šance. Akorát tam nepadaly góly, na tom pořád musím pracovat, trápí mě to celkem dlouho. Závěr sezóny byl lepší, vrátil jsem se do druhé lajny a dostával zase víc šancí. Tak snad si to přenesu na mistrovství. Ještě dávat víc gólů a bude to super.

V klubu vám při výstupní zdravotní prohlídce nedělali problém?

Vůbec, věděl jsem, že mi nic není, tak stačilo podepsat jen nějaký papír. Ale viděl jsem na něm listinu svých menších zranění a bylo jich celkem hodně. Oni zapisují úplně všechno - nastřelený kotník, šrámy... Viděl jsem i nějaké fotky...

Třeba ty, kdy vás v sezóně trefil puk do zubů nebo zasáhla brusle protihráče do obličeje. Kolik stehů v obličeji jste si vlastně z této sezóny odnesl?

Pár jich mám, asi padesát. Doufám, že mě doma ještě poznají. (směje se).

Už se nemůžete dočkat, až domácí mistrovství vypukne?

Jsem hrozně natěšený, že si zahraju před domácím publikem a rodinou. Doteď si pamatuju, jak jsem v roce 2004 jako malý kluk koukal na mistrovství doma, teď si ho navíc zahraju. Je to obrovský zážitek, navíc v hale, kde jsem začínal profesionální kariéru.

Byl jste se před jedenácti lety, kdy se MS hrálo v České republice naposledy, podívat i na nějakém zápase?

Lístky jsem tehdy nesehnal, ale byl jsem párkrát ve fanouškovském stanu hned vedle haly. Sledoval jsem nejen Jágra jako modlu, ale celý turnaj. Je to doma a celá republika tím žije.

Takže si dovedete představit, jaký blázinec za dva týdny nastane?

Ani moc ne.. Ale už tady na letišti jsem viděl jednu reklamu za druhou směrem k mistrovství. Bude to velký a už se opravdu těším.

Stejně tak na partu v kabině, že?

Jasně, bude velká sranda. Zažil jsem dvě poslední mistrovství a nikdy se nedělaly rozdíly mezi staršími a mladšími kluky. Parta byla vždycky výborná. Bavili jsme se o tom i s Vorasem (Jakubem Voráčkem) na večeři, na kterou jsme nedávno zašli, když jsme hráli ve Philadelphii.

Uvědomujete si, že nyní budete pod daleko větším tlakem fanoušků, než tomu bylo před dvěma lety ve Stockholmu a loni v Minsku?

Jasně, vždyť každý náš zápas už je vyprodaný. Lidi jsou natěšení, budou očekávat výsledky a my jim je musíme dát.

V základní skupině nastoupíte i proti Kanadě, kterou povede váš kouč ze San Jose Todd McLellan a jeho asistentem bude Jay Woodcroft, další z trenérů Sharks. Ve výběru země Javorového listu je i obránce Žraloků Brent Burns. Hecovali jste se navzájem?

Hned jsem jim říkal, že ten zápas prohrajou! Burnsiemu (Burnsovi) jsem vzkazoval, že si ho najdu a sestřelím ho. Možná se s ním i poperu, ten je toho schopnej! Ale třeba se pak potkáme i mimo led a zajdeme spolu na véču.

Co na oplátku sliboval Burns vám?

Ať mám hlavu nahoře, že po mně půjde.

Reprezentací kromě přípravy na MS hýbe i kauza okolo trenéra Růžičky. Jak ji vnímáte?

Moc ji neřeším a nechci se k ní ani vyjadřovat. Pro nás všechny i Růžu je důležité mistrovství světa a na nic jiného nemyslíme. Je to událost, na kterou se dlouho čeká. Za Růžou ale všichni stojíme.

Pár minut před tím, než jste se objevil v Praze na letišti, spadla z extraligy Slavia, váš mateřský klub. Zasáhlo vás to?

Hodně mě to mrzí. Není to nic veselého, hrál jsem za ni od dětství a je mi to líto. Bolí to, protože Slavia vždycky patřila k top týmům a nejednou je dole. Ani pro mě to není příjemné.

Reklama

Související témata: