Hlavní obsah

Znal jsem z nich jen polovičku, přiznal Vůjtek po setkání s hráči NHL. S Eliášem vzpomínali

Praha

Minulý týden načal v Jihlavě svou poznávací misi, když uspořádal kemp pro mladé extraligové hráče, na dnešek si nový kouč hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek se svými asistenty naplánoval neformální schůzku v Praze s hráči z NHL. Na oběd v restauraci Aureole nacházející se 27. patře nejvyšší pražské budovy City Tower dorazilo šestnáct hráčů a osmašedesátiletý stratég přiznal, že s polovinou z nich se setkal vůbec poprvé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Neformální setkání trenéra české hokejové reprezentace Vladimíra Vůjtka (stojící uprostřed v zelené košili) s hráči z NHL v Praze.

Článek
Fotogalerie

To ovšem rozhodně nebyl případ Patrika Eliáše. Devětatřicetiletý útočník New Jersey byl na tříhodinovém mítinku věnovaném programu národního týmu pro příští sezónu jediným hráčem, kterého Vůjtek v minulosti vedl. I když jen na trénincích. Před dvaceti lety totiž třebíčský rodák figuroval ve Vůjtkově nominaci pro juniorský světový šampionát, kvůli zranění si ale na něm nakonec nezahrál.

„Přesně si to pamatuju, i když už od té doby uplynulo hodně let... Patrik se zranil tři nebo čtyři dny před mistrovstvím a nakonec na něj nejel," zavzpomínal Vůjtek a hned Eliášovi tuto vzpomínky připomenul. „Hned mi říkal: ´Budete jediný, koho jsem trénoval.´ Akorát že jenom chviličku," usmíval se Eliáš.

Vůjtek poslední čtyři roky vedl slovenský nároďák, v České republice naposledy působil před dlouhými deseti lety, když trénoval extraligové Vítkovice. I proto chce nyní poznat co nejvíc potenciálních reprezentantů, které poslední roky neměl možnost podrobně sledovat.

Kteří hráči NHL se zúčastnili informační schůzky v Praze:
Patrik Eliáš
Michael Frolík
Radko Gudas
Martin Hanzal
Tomáš Hertl
Dmitrij Jaškin
Vojtěch Mozík
Andrej Nestrašil
David Pastrňák
Ondřej Pavelec
Michal Rozsíval
Jiří Sekáč
Dominik Simon
Ladislav Šmíd
Jiří Tlustý
Radim Vrbata
Na středeční schůzce v Brně by se měli hlásit Petr Mrázek, Jakub Nakládal, Ondřej Palát, Roman Polák, Dominik Uher a Tomáš Vincour.

Právě proto svolal na pondělí první schůzku s hráči z NHL do Prahy, ta druhá se uskuteční ve středu v Brně. „Bylo to příjemné a plodné setkání. S hráči z Evropy budeme ve styku přes sezónu, ale tihle kluci za chvíli odlétají do zámoří a až do mistrovství světa je neuvidíme. Nastínili jsme jim reprezentační program, aby věděli, co je čeká. Bavili jsme se jak o mistrovství světa v Rusku, tak o Světovém poháru, který se v létě 2016 uskuteční v Torontu," uvedl Vůjtek.

„Musím přiznat, že všechny hráče jsem neznal. Z těch šestnácti jsem znal asi polovičku, s tou druhou jsem se seznámil až teď. Právě proto jsme schůzku dělali a i kluci byli rádi, že se po nějakém čase zase setkali a mohli se spolu pobavit. Moc mě těší, že jich dorazilo tolik," neskrýval spokojenost reprezentační trenér.

„I já jsem se s některými kluky neznal, takže bylo fajn se sejít. Spíš to proběhlo v neformálním duchu," uvedl Eliáš, v devětatřiceti letech nejstarší hráč, jenž se mítinku zúčastnil. „V téhle roli jsme už teď čím dál častěji," usmál se forvard New Jersey. „Ale bylo to fajn, seděl jsem na kraji stolu s mladými Hertlíkem (Hertlem) a Jaškinem, takže jsme si popovídali," řekl Eliáš po obědě, na kterém byl výběr ze tří hlavních chodů včetně sushi.

„Někteří kluci si dali všech pět chodů, zatímco nám starším, kteří už si dáváme pozor na váhu, stačily jen dva," znovu se rozesmál Eliáš, který by v případě brzkého konce klubové sezóny rád pod Vůjtkem v národním týmu hrál. „Doufám v to. Když budu hrát dobře, nevidím důvod, proč bych neměl," uzavírá útočník, který se nevešel Vůjtkovu předchůdci Růžičkovi do nominace pro letošní šampionát v Praze.

Reklama