Hlavní obsah

Dojatý tvrďák Gudas! Porod byl zážitek, změnilo se mi úplně všechno

Praha

Na ledě platí za vyhlášeného tvrďáka, který neuhne před žádným soubojem, v soukromí je ale hokejový obránce Radko Gudas úplným opakem. Klidný a milý člověk, co nezkazí žádnou zábavu. Od března je navíc pětadvacetiletý zadák Philadelphie hrdým otcem, když mu jeho partnerka Barbora porodila dceru Leontýnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Radko Gudas (vpředu) během neformálního setkání s trenérem Vladimírem Vůjtkem v Praze. Vlevo Michal Rozsíval, vpravo Ladislav Šmíd.

Článek

Jak jste si novou roli za čtyři měsíce zvyknul?

Musím říct, že se vám změní úplně všechno. Ale užívám si to, jak jenom můžu. Je to super!

Byl jste u porodu?

Ano a byl to zážitek. Vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat, a dojalo mě to. Užil jsem si to a nakonec jsme to zvládli. Je super přijít domu a vědět, že tam na vás někdo čeká. Je to teď jiný život.

Kromě péče o prvního potomka jste se zotavoval z operace kolene, kvůli níž jste od prosince nehrál zápas. Už jste úplně fit?

Musím to zaklepat, je to dobrý. Musel jsem dlouho rehabilitovat, ale teď už se snažím na to nemyslet a pokračuju v letní přípravě, jak jen to jde. V pondělí jsem šel poprvé na led s Kladnem, takže zatím dobrý. Užívám si Čech, ale příští neděli už letím zpátky do Ameriky.

Proč taky brzy?

I kvůli tomu, abych si ve Philadelphii dopředu vybral bydlení a aby potom mohla přiletět mladá s malou do hotového.

Těšíte se do Philadelphie, která vás z Tampy Bay sice získala už v březnu, kvůli zranění jste za ni ale ještě nenastoupil?

Nemůžu se dočkat, vždyť už osm měsíců jsem nehrál zápas a skoro ani nebyl na tréninku! Mužstvo vypadá dobře, tak snad se nám povede začátek soutěže, který bude zajímavý, protože hned v prvním zápase nás čeká Tampa.

Jak jste vůbec sledoval její tažení až do finále Stanley Cupu?

Protože jsem v zámoří kvůli malé ještě zůstával, chodil jsem na zápasy a prožíval je. Bylo to super, jenom škoda, že to nedotáhli až do konce. Ale Chicago bylo na jiné úrovni.

Očekáváte, že ve Flyers budete měnit svůj styl hry?

Chtěl bych hrát stejně jako doteď, tak doufám, že se toho moc nezmění. Je jasný, že systém bude asi odlišný od toho v Tampě, ale nový trenér nám dá určitý směr.

Tím novým koučem je Dave Hakstol, který v NHL zažije premiéru. Za Jakubem Voráčkem dokonce přijel v průběhu léta na krátkou návštěvu, aby se při večeři vzájemně představili. K vám na jídlo nepřijel?

(směje se ). Za mnou nebyl, no... Ale letím do Philadelphie dřív, takže během prvních čtrnáct dnů se poznáme. Párkrát už jsme si volali, ale to je všechno. Jen jsme se oťukali, tak teď se těším, až ho poznám. A je super, že v mužstvu budeme tři Češi (kromě Voráčka ještě brankář Michal Neuvirth).

Co jste vůbec říkal na nový a luxusní Voráčkův osmiletý kontrakt u Letců na 66 miliónů dolarů?

Je to super, takovou smlouvu si zasloužil. Voras v sobě ten potenciál vždycky měl a byla jen otázka casu, kdy se dostane mezi ty úplně nejlepší v NHL. On s Girouxem celý tým táhnou a každým rokem se zlepšují. Pro Philadelphii je to jedině dobře.

V pondělí jste nechyběl na neformálním setkání hráčů z NHL s novým reprezentačním koučem Vůjtkem. Znal jste se s ním z dřívějška?

Samozřejmě že vím, o koho se jedná, ale teprve teď jsme se sešli poprvé. Vždycky je lepší se dopředu potkat a popovídat si, co po nás bude chtít a jakým způsobem bude trénovat.

Reklama

Související témata: