Hlavní obsah

Vrátit se do reprezentace na Světovém poháru? V žádném případě, prohlásil Jágr

New York/Praha

Už loni po prohraném zápase o třetí místo na mistrovství světa v běloruském Minsku vyhlásil, že v reprezentaci končí. Jenže nakonec si to Jaromír Jágr rozmyslel, vidina domácího světového šampionátu byla velkým lákadlem. Po další bramborové medaili česká hokejová legenda oznámila, že tentokrát už jde opravdu o jeho derniéru v národním týmu. Ale nezláká jej Světový pohár, na němž budou v září příštího roku startovat ti nejlepší hráči světa?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jaromír Jágr po prohraném zápase o 3. místo na domácím MS.

Článek

Vždycky říkal, jak složité a náročné je pro něj zvykat si po sezóně v NHL na širší evropské kluziště na mistrovství světa. Jenže tenhle problém by u Světového poháru odpadl. Hrát se bude v Torontu podle pravidel NHL a tedy na úzkém ledě.

I proto reportéra kanadské televizní stanice zajímalo, jestli Jágr své stanovisko nepřehodnotí. Zvlášť když letos na šampionátu v Praze válel a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

„Ne. V žádném případě. Není šance. Ani kdybych dal (v NHL) 80 gólů za sezónu," prohlásila rezolutně česká šedesát osmička. Ale kdo ví, třeba si vše s blížícím se začátkem turnaje rozmyslí...

Nyní se Jágr soustřeďuje jen na NHL, v níž by chtěl Floridu dotáhnout do play off. Tam Panteři v tomto tisíciletí proklouzli jen jednou. „Myslím, že na to máme. Kdyby tomu tak nebylo, ani bych sem nešel. Máme sedm osm kluků ve věku dvaceti až dvaadvaceti let, k tomu nějaké veterány. A v bráně Roberta Luonga," pochvaluje si Jágr složení týmu.

Jágr chodí po skořápkách

V pětiminutovém rozhovoru se nevyhnul ani otázce na svou hokejovou dlouhověkost. Pořád platí, že vydrží hrát až do padesáti? „Vím to. Prostě to vím, pokud se tedy nezraním. Ale nikdy jsem neřekl, že do padesáti budu tady (v NHL). Vždycky můžete hrát do padesáti a je spousta lidí, kteří hrají i do šedesáti, třeba jen pro žízeň," uvedl kladenský odchovanec.

„Mě vždycky žene dopředu a motivuje podepsání ročního kontraktu. Ale vím, že stačí jeden blbý rok a jsem vyřízený. Je to něco jako chození po skořápkách... Je tu hodně kluků, kteří dostávají zelenou. Je pro mě těžké se s nimi poměřovat v tréninkovém kempu. Oni vědí, že to je pro ně jako play off. Už měsíc před kempem se připravují, aby jím prošli. Musí předvést nejlepší hokej. Starší hráči zase chtějí hrát nejlíp v play off. Prostě je to úplně jiný způsob uvažování. Proto taky mladí častokrát vypadají v tréninkových kempech lépe než ti starší," rozpovídal se Jágr.

A když mu reportér připomenul, že až do padesátky může klidně nastupovat doma za kladenské Rytíře, jejichž je většinovým majitelem, ihned se rozesmál. „Přesně! Tam mě nikdo nemůže vyhodit a můžu hrát tolik minut, kolik budu chtít."

Reklama

Související témata: